Anders Breidlid ønsker sammen med kolleger fra OsloMet og Universitetet i Bergen velkommen til debatt om New Public Management og utviklingen på universiteter og høgskoler. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Debatt om demokrati, autonomi og medbestemmelse under press

Konferanse. Forum for fagkritikk arrangerer nasjonal utdanningskonferanse som setter New Public Management (NPM) og universitets- og høgskolereformene på dagsorden.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Konferansen 9. desember kom i stand etter en kronikk om New Public Management (NPM) og demokrati som forsker Sigurd Haga skrev i Klassekampen 27. august .

Den fikk mye oppmerksomhet, og noen i fagmiljøet ved Universitetet i Bergen foreslo at det burde arrangeres en konferanse rundt temaet New Public Management og høgskole- og universitetsreformen.

Forum for fagkritikk ved OsloMet tok så initiativet til en konferanse som holdes på OsloMet 9. desember.

— Demokrati under press

En av initiativtagerne til konferansen, Anders Breidlid, professor på OsloMet, forteller at mange opplever at demokratiet på universiteter og høgskoler er under press.

Og han trekker fram NIBR-rapporten om demokratiunderskudd på OsloMet som et eksempel.

— Er det slik at det at vi nå har ansatte ledere på de fleste nivåer ved flere universiteter bidrar til å redusere demokratiet på institusjonene, spør han.

Og han spør:

— Blir det en administrativ snarere enn en faglig logikk som styrer institusjonene? Hva er fagforeningenes rolle under New Public Managementregimet? Er Nesnasaken en følge av NPM? Hva med universtetstyrenes rolle i denne utviklingen? Er det mulig å endre de uheldige sidene ved NPM.

Dette skal være noen av spørsmålene som settes på dagsorden udner konferansen.

Åpent for alle

Konferansen blir arrangert mandag 9.desember, og har innledere fra hele landet. Konferansen holdes på OsloMet.

Tittel på konferansen er: Høgskole- og universitetsreformen og New Public Management (NPM). Om NPM-rasjonalitetens erobring av utdanningsinstitusjonene.

Professor Anders Breidlid og forsker Sigurd Haga, OsloMet åpner konferansen med å snakke om behovet for en grunnleggende debatt om institusjonenes fag- og vitenskapsforståelse og rolle i en verden i rask endring.

Professor Ole Johnny Olsen, Universitetet i Bergen snakker om NPM-logikkens tyning av universitetets faglige, mens hans kollega Tor Halvorsen spør: «Relevant kunnskap – hvem bestemmer»?.

Professor Knut Kjeldstadli, Universitetet i Oslo, kommer og snakker om det markedsorienterte universitetet og Humboltmodellen vs. samfunnsuniversitetet.

— Raymond Lillevik fra Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland kommer og snakker om tilfellet Nesna, og det blir også innleder fra NTNU, forteller Breidlid.

Paneldebatt

Konferansen avsluttes med en paneldebatt, der får man blant annet møte:

  • leder i Forskerforbundet, Guro Lind,
  • nestleder i Utdanningsforbundet, Terje Skyvulstad,
  • nestleder i NTL, Ellen Dalen
  • rikspolitikere: Nina Sandberg, Ap, Mona Fagerås, SV, Mari Knutsdatter Strand, Sp

Jeg vil ikke si så mye mer om problemstillingene nå, for ikke å legge føringer for debatten, sier Breidlid og avslutter med en oppfordring:

— Jeg håper mange møter opp, og meld dere gjerne på.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS