ny rektor

Disse kan bli rektor i Innlandet

Peer Jacob Svenkerud trekkes fram som en mulig arvtaker etter Kathrine Skretting ved Høgskolen i Innlandet. Han har vært med i to tidligere runder. Selv vil han ikke si noe om saken nå.

Dekan ved Handelshøgskolen Innlandet, Peer Jacob Svenkerud. Foto: Høgskolen i Innlandet
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Peer Jacob Svenkerud, dekan ved Handelshøgskolen ved Høgskolen i Innlandet, nevnes av mange som en opplagt kandidat til å ta over som rektor ved Høgskolen i Innlandet.

Nåværende rektor Kathrine Skretting kommer ikke til å søke et nytt åremål, opplyste hun til Khrono tidlig i juni.

— Nei, jeg rir inn i solnedgangen som pensjonist etter 1. mai 2021, sa hun.

Svenkerud har vært med i to tidligere rektorprosesser i Innlandet - begge runder var preget av uro og uenighet blant de som skulle ansette. I 2015, da Anna Linnea Ottosen ble ansatt ved daværende Høgskolen i Hedmark, trakk Svenkerud søknaden sin underveis i prosessen.

Vil ikke si om han søker

Under søknadsprosessen til rektorstillingen ved den fusjonerte Høgskolen i Innlandet i 2017 var Svenkerud inne til intervju, men gikk ikke videre til finaleheatet. Den gang ble kun én kandidat innstilt til jobben og det var Kathrine Skretting. Tillitsvalgt ved tidligere Høgskolen i Hedmark, mente at ansettelsesprosessen måtte stoppes.

Overfor Khrono ønsker ikke Svenkerud å si om han kommer til å søke rektorjobben denne gangen.

Siden sist gang han søkte har han blitt professor - det skjedde i desember 2019 da han ble professor i organisasjonskommunikasjon.

Fakta

Nye rektorer fra 2021

Fire skal ha ny ansatt rektor:

  • Høgskulen på Vestlandet skal ansette ny rektor fra 1. januar 2021 etter Berit Rokne.Stillingen er lyst ut med frist 2. august og ansettelse planlagt til 24. september.
  • Høgskolen i Innlandet skal ansette ny rektor etter Kathrine Skretting fra 1. mai 2021. Søknadsfristen blir trolig 1. november og ansettelse i desember.
  • UiT Norges arktiske universitet skal ansette rektor etter Anne Husebekk fra 1. august 2021. Stillingen skal lyses ut over sommeren og ansettelse skal skje utpå nyåret.
  • NMBU skal ansette rektor fra 1. august 2021. Sjur Baardsen ble ansatt i fjor, men bare for to år, etter at Mari Sundli Tveit sluttet.

Disse skal velge rektor i 2021:

  • Universitetet i Oslo velge rektor for fireårsperioden fra 1. august 2021. Svein Stølen er valgt fram til denne datoen.
  • Det skal også Norges musikkhøgskole, der Peter Tornquist er rektor.
  • Norges idrettshøgskole skal også velge rektor fra samme tidspunkt. Her er Lars Tore Ronglan rektor nå.
  • Universitetet i Bergen skal velge rektor våren 2021. Dag Rune Olsen er inne i sin andre periode.

Svenkerud ble i 2010 kjent som kommunikasjonssjefen som varslet om frynsegodene som felte den tidligere direktøren i Norsk Tipping.

Flere interne

Dekan Morten Ørbeck (60) ved Fakultet for lærerutdanning og pedagogikk nevnes også, men han sier til Khrono at han ikke kommer til å søke - han er for gammel, sier han.

En person som nevnes, og som kalles «drivende dyktig», er prorektor for utdanning Stine Grønvold ved Høgskolen i Innlandet. Hun var også prorektor ved Høgskolen i Hedmark fra 2015. Før det igjen var hun rektor ved Elverum ungdomsskole.

— Stillingen som rektor ved Høgskolen i Innlandet er både attraktiv og spennende. Jeg vurderer ikke å søke stillingen, og håper og tror vi vil få noen spennende navn på lista, skriver hun i en epost til Khrono.

Et annet navn er professor Lise Iversen Kulbrandstad, som var rektor ved Høgskolen i Hedmark i perioden 2007-2015 og samtidig medlem av styret for Universitets- og høgskolerådet, i perioden 2011-2015 også som nestleder. Nå er hun styreleder i Nokut.

Men Kulbrandstad sier til Khrono at hun ikke har tenkt å søke rektorjobben.

Jørgen Klein ledet arbeidet med universitetssøknaden til Høgskolen i Innlandet. Nå har trønderen Klein flyttet hjem til NTNU i Trondheim og jobben som professor i samfunnsgeografi.

— Det er hyggelig å bli nevnt, men jeg har nettopp flyttet tilbake Trondheim og det så dette er ikke noe jeg har vurdert nå, sier Klein til Khrono.

Viserektor Anna Linnea Ottosen opplyser til Khrono at hun ikke kommer til å søke. Hun var rektor ved Høgskolen i Hedmark fra 2015 og fram til fusjonen med Høgskolen i Lillehammer 1. januar 2017. Hun søkte ikke rektorjobben ved den fusjonerte høgskolen, men fungerte som rektor ved Høgskolen i Innlandet fram til Kathrine Skretting tiltrådte 1. mai 2017.

Avtroppende Skretting ønsker ikke å si noe om eventuelle navn eller kandidater som kan bli hennes etterfølger.

— Men jeg håper vi får mange søkere, både interne og eksterne, sier hun.

Eksterne kandidater

Blant mulige eksterne kandidater kan nevnes rektor Curt Rice ved OsloMet, som også er pekt på som rektorkandidat ved UiT Norges arktiske universitet.

— Jeg har fulgt utviklingen ved Høgskolen i Innlandet med stor interesse. Jeg ser at det er en institusjon med stort potensiale, og jeg er sikker på at den neste rektoren får mange spennende muligheter til å utvikle den videre, sier Rice, som ikke vil svare på om han kan være aktuell for jobben.

Rice har et åremål som varer til 1. august 2023 ved OsloMet.

Han gjentar det han sa da han ble nevnt i forbindelse med UiT-stillingen:

— Jeg elsker den jobben jeg har, og det er det som jeg har fokus på nå.

Rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen har sagt at han vurderer å søke rektorjobben ved UiT.

— Vurderer alt!, skriver Olsen på en sms til Khrono som svar på spørsmål om han vurderer å søke rektorjobben i Innlandet.

Lyses ut til høsten

Planen er å lyse ut rektorstillingen ca. 1. oktober med søknadsfrist ca.1. november og at styret skal ansette rektor 15. desember, ble det opplyst på styremøtet på Høgskolen i Innlandet 8. juni.

Styreleder Maren Kyllingstad skal lede innstillingsutvalget og der skal også eksternt styremedlem Kyrre Lekve sitte. Ifølge innstillingen til styremøtet skulle de tre andre velges av ansatte og studenter, og dette skulle ikke være folk som sitter i høgskolestyret.

Styret likte dårlig at det var i mindretall i innstillingsutvalget det ble derfor vedtatt å utvide innstillingsutvalget med en styrerepresentant for faglig ansatte og en for teknisk/administrativt ansatte.

Dermed er det to eksterne, fire valgt av ansatte og en student i innstillingsutvalget.

Les også: Styret vil ha makta når ny rektor skal ansettes

Høgskolen kommer også til å benytte et rekrutteringsbyrå, slik det er gjort tidligere ved ansettelse av rektor, prorektorer og dekaner.

Jobber med stillingsbeskrivelse

Kyllingstad vil ikke uttale seg om hvilken type rektor Høgskolen i Innlandet ønsker; om det for eksempel er viktig at vedkommende har regional tilknytning.

—Vi er i gang med å forberede prosessen, og innstillingsutvalget i samarbeid med HR-direktør vil utarbeide et forslag til stillingsbeskrivelse, som skal vedtas i styret etter sommerferien, sier hun.

Daglig leder Tore Arnstein Dobloug i Sparebankstiftelsen Hedmark sier at det er viktig at ny rektor kjenner Innlandet, men at det ikke er noe must at vedkommende jobber eller er bosatt i Innlandet i dag.

— Det avgjørende er at vi får en drivende dyktig rektor som skal lede det nye universitetet - som jeg er sikker på at det blir om ikke så lenge: Et moderne, effektivt og offensivt universitet med høy relevans for regionen og ledende nasjonalt innenfor utvalgte disipliner. Til å lede denne utviklingen er det viktig at rektoren kjenner og brenner for Innlandet og er en tydelig stemme både i og utenfor regionen. Så sånn sett er tilknytning viktig, sier han.

Sparebakstiftelsen har tildelt Høgskolen i Innlandet store summer i arbeidet med å bli universitet.

Les også: Høgskolen i Innlandet får gigantgave fra stiftelse

Kathrine Skretting begynte som rektor ved Høgskolen i Lillehammer høsten 2015. Hun ble rektor ved den fusjonerte Høgskolen i Innlandet fra 1. mai 2017. Skretting fyller 67 år sommeren 2020.

(Saken er oppdatert med kommentar fra Tore Arnstein Dobloug)

Powered by Labrador CMS