Debatt Simen Bø

Er det farlig at studenter tar seg en blås i et land der det er lovlig?

Ved å sidestille narkotikabruk med seksuell trakassering og selvskading skyver Khrono fokus bort fra større utfordringer.

Er det farlig at studenter tar seg en blås i et land der det er lovlig? Selvsagt er det ikke det, skriver Simen Bø.
Publisert Oppdatert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

I en sak om årets SHoT-undersøkelse skriver Khrono at de som studerer i utlandet tydeligvis «sliter» og har flere «utfordringer» enn studenter i Norge. Ansa ser på det med bekymring, og mener at det bør innføres tiltak med en gang.

Hva er det så utenlandsstudenter sliter mer med? Seksuell trakassering, selvskading og narkotikabruk. Det er selvsagt ingen som avviser at det er viktig å ha tiltak som reduserer trakassering og bidrar til å forebygge selvmord. Men når det vanligste illegale rusmiddelet blant norske studenter er cannabis, er det skremselspropaganda å fremstille dette som et problem på lik linje med disse.

joint

Én forklaring på hvorfor utenlandsstudenter oftere røyker cannabis er at det er ulovlig i Norge, mens det er avkriminalisert eller lovlig i flere andre land. Det betyr ikke at folk som har tatt seg en joint «sliter».

Det er særlig spesielt av Khrono å fremme et slikt narrativ uten å nevne resultatene om alkoholbruk i årets SHoT-undersøkelse. For det første, så er alkohol mer skadelig enn cannabis. For det andre, så er mengden alkohol som studenter inntar mye større enn annen rus, uten at det engang nevnes.

I undersøkelsen ble studentene spurt om de hadde brukt cannabis og andre rusmidler én gang det siste året. 24 prosent av utenlandsstudentene rapporterte at de hadde brukt cannabis, mot 15,5 prosent av innenlandsstudentene. Altså rapporterte 55 prosent flere utenlandsstudenter at de hadde tatt seg én joint det siste året.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Deltakerne ble også spurt hvor ofte de drikker alkohol, fra aldri til fire ganger i uken eller mer. 33 prosent av utenlandsstudentene rapporterte at de drikker to til tre ganger i uken, mot 14,5 prosent av innenlandsstudentene. Altså rapporterte over dobbelt så mange utenlandsstudenter at de drikker alkohol to til tre ganger i uken.

Vi snakker altså om vanvittig mye mer alkohol enn annen rus. Alkohol er i utgangspunktet farligere enn cannabis. Når vi snakker om to til tre ganger i uken mot minst én gang det siste året, så er det vel ingen tvil om hva som er bekymringsverdig. Likevel er det ubetydelig og mindre farlig rusbruk som grupperes sammen med seksuell trakassering og selvskading.

Å ta seg en joint betyr ikke at man «sliter». Er det farlig at studenter tar seg en blås i et land der det er lovlig? Selvsagt er det ikke det. Det hadde da saktens jeg også gjort.

Powered by Labrador CMS