flere gladmeldinger

Fjerner avstandskrav i undervisningen og gir grønt lys til utenlandske doktorgradsstudenter

Helseminister Bent Høie hadde to spesielle gladmeldinger til universitets- og høgskolesektoren under fredagens pressekonferanse.

— Fra 15. august får personer med opptak til en doktorgradsutdanning ved en norsk utdanningsinstitusjon mulighet til å reise inn i landet, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie under en pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.Foto: Torstein Bøe / NTB
Publisert Oppdatert

Fredag holdt regjeringen koronapressekonferanse. Der ble det klart at avstandskravet i undervisningssammenheng og innreisenekt for doktorgradsstudenter fjernes fra 15. august.

For universitets- og høgskolesektoren, samt for andre institusjoner som venter på at utenlandske forskere skal få lov til å reise inn i Norge, var det knyttet særlig spenning til om det ville komme noe informasjon om dette under fredagens pressekonferanse.

Khrono hadde på forhånd sendt inn spørsmål om det ville være mulig for utenlandske forskere, doktorgradsstudenter og andre utenlandske ansatte å reise inn i Norge når trinn 4 av gjenåpningsplanen iverksettes.

Helt i starten av pressekonferansen serverte helseminister Bent Høie (H) følgende fra podiet:

— Norge venter med gjenåpningen med to unntak; fra 15. august får personer med opptak til en doktorgradsutdanning ved en norsk utdanningsinstitusjon mulighet til å reise inn i landet.

Om dette også gjelder for andre i lignende utdanningsstillinger, er foreløpig uklart. Det er foreløpig heller ikke blitt sagt noe om hva som gjelder for andre utenlandske ansatte ved norske utdanningsinstitusjoner.

Høie presiserte at doktorgradsstudentene må følge det samme testregimet ved innreise som alle andre.

Gladmelding nummer 2

Tidligere på dagen ble det klart at Helsedirektoratet og FHI anbefaler at universiteter og høgskoler kan åpne for normal drift, og skoler på grønt nivå fra semesterstart.

De skrev i sin anbefaling til regjeringen at kommunene må ut fra den lokale smittesituasjonen selv vurdere om det er forsvarlig å åpne skolene på grønt nivå.

Helsedirektoratet og FHI anbefaler imidlertid regjeringen å vurdere og utsette ytterligere innføring av det øvrige innholdet i trinn 4.

Denne anbefalingen har regjeringen valgt å følge.

— Her kommer det en god nyhet til studentene. Det blir nå unntak for avstandskrav i undervisningen. Dette skulle egentlig skjedd i trinn 4, men etter anbefalinger fra FHI og Helsedirektoratet, velger vi å kutte dette kravet nå. Det betyr at studenter kan møtes ansikt til ansikt og sitte skulder ved skulder i klasserommene uten å holde en meters avstand, sa Bent Høie på pressekonferansen.

Asheim: — Veldig glad

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim skriver følgende i en e-post til Khrono i kjølvannet av fredagens pressekonferanse:

— Jeg har stor forståelse for at innreisereglene har gjort det krevende for doktorgradsstudentene, for utdanningsinstitusjonene og for forskningen. Derfor er jeg veldig glad for at vi nå gjør et unntak i innreisereglene for disse. Dette er positivt både for den enkelte forsker som skal komme hit for å jobbe, men også for forskningsprosjektene som får tilgang til flere kloke hoder.

Og:

— Vi har ikke fullstendig oversikt over hvor mange det gjelder enda, men en uformell runde i sektoren foretatt av Universitets- og høyskolerådet viser at det er snakk om rundt 300 forskere.

1 millioner ekstra doser

Fredag har FHI også meldt at alle over 18 år kan ha fått tilbud om andre dose av koronavaksinen innen 5. september.

Nyheten kom etter at det ble klart at Norge får 1 million ekstra Moderna-doser fra Polen, ettersom de ikke har behov for mer.

Powered by Labrador CMS