korona

Flere steder blir all utveksling avlyst

Onsdag meldte flere universiteter og høgskoler at all inn- og utveksling blir avlyst i høst på grunn av koronapandemien.

— Det er ikke faglig forsvarlig å planlegge utveksling denne høsten, sier rektor ved Universitetet i Sørøst-Norge, Petter Aasen.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert.)

Siden koronapandemien ble et faktum har det vært usikkerhet om hva som vil skje med den planlagte studentutvekslingen til høsten. Nå begynner mer å bli klart.

Onsdag kom det meldinger fra både Universitetet i Sørøst-Norge, Høgskulen i Volda, NTNU og Høgskulen på Vestlandet om at all inn- og utveksling, også fra land utenfor Europa er avlyst.

Universitetet i Stavanger (UiS) melder også at de avlyser all utveksling til høsten.

Følger råd fra Universitets- og høgskolerådet

Avgjørelsene begrunnes med usikkerhet rundt koronapandemien i Norge og resten av verden.

— Det er ikke faglig forsvarlig å planlegge utveksling denne høsten, da verken studentene eller universitetene har tid eller kapasitet til å legge til rette for et godt faglig utbytte av utvekslingen i situasjonen vi nå er i, sier rektor ved Universitetet i Sørøst-Norge, Petter Aasen i en melding.

Universitetet i Sørøst-Norge skriver og i sin pressemelding at dette er i samsvar med anbefalingene som ble gitt fra Universitets- og høgskolerådet (UHR) 18. mai.

Generalsekretær i Universitets- og høgskolerådet, Alf Rasmussen, sier til Khrono at et underutvalg, UHR utdanning har vedtatt et slikt råd til sektoren, men at dette ikke har blitt styrebehandlet.

— Men i UHR utdanning sitter hele sektoren representert. Det er de som er vårt spesialorgan for å uttale seg om utdanning, sier han.

Forutsigbarhet i studiene

Prorektor for forskning ved Høgskulen på Vestlandet (HVL), Gro Anita Fonnes Flaten, trekker fram at studenter trenger forutsigbarhet i studiene sine.

Prorektor for forskning ved Høgskulen på Vestlandet, Gro Anita Fonnes Flaten.

— Det å planlegge for utreise/innreise nå vil føre til det motsatte, både med tanke på studieprogresjon og medfølgende økonomiske konsekvenser, sier Flaten, følge hvl.no.

Flaten sier at det er veldig leit at så mange av studenter går glipp av denne muligheten kommende høst.

– Det ligger i vår strategi og i ambisjonen vår om universitetsstatus at vi skal ha et økt fokus på internasjonalisering. Studentmobilitet er et viktig element i internasjonaliseringsarbeidet, men hensynet til sikkerhet, smittevern og forutsigbarhet må likevel gå først, sier Flaten.

UiB kommer snart med beslutning

UiT Norges arktiske universitet og Universitetet i Oslo har tidligere meldt at de avlyser all ordinær inn- og utveksling neste semester.

Universitetet i Bergen (UiB) har så langt bare sagt at de avlyser utveksling til land utenfor Europa.

Når det gjelder studenter som har planlagt utveksling til Norden eller øvrige land i Europa, er det ennå ikke fattet en beslutning, skriver UiB i pressemeldingen. Oddrun Samdal har tidligere sagt til Khrono at UiB skal ta en beslutning i slutten av mai.

Reiserådene er avgjørende

NTNUs rektor, Anne Borg, sier til Universitetsavisa at hun håper våren 2021 blir annerledes, og at det da vil være mulig med både inn- og utveksling igjen.

Høgskoledirektør ved Høgskulen i Volda, Karen Lomeland Jacobsen, sier at avgjørelsen om å avlyse all utveksling til høsten er tatt fordi de ikke kan garantere studenten gode nok rammer rundt et opphold i utlandet både når det gjelder trygghet, faglig kvalitet og sosialt utbytte.

— Utenriksdepartementets reiseråd og regjeringen sitt forslag om restriksjoner på innreise fram til jul har vært viktige momenter, sier hun.

Utenriksdepartementet fraråder nemlig reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land, og flere utenlandske læresteder har meldt fra om at de ikke vil ta i mot internasjonale studenter til høsten. En rekke land har også stengt grensene, noe som gjør det vanskelig å få behandlet studentenes visum-søknader i tide til avreise.

Endringslogg:

Torsdag 21. mai, kl. 11.45: Lag til informasjon om UiS.

Powered by Labrador CMS