smitterekord i norge

Ingen nye nasjonale tiltak: — Vi setter rekorder ingen ønsker å sette

Håper fortsatt at hele den voksne befolkningen i Norge skal være vaksinert i løpet av sommermånedene.

— Vi har satset på mange ulike vaksiner, så vaksineringen stopper ikke opp, forsikret Bent Høie fra podiet i Marmorhallen onsdag 17. mars.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag våknet Norge opp til ny smitterekord, etter at det tirsdag ble registrert 1150 nye smittetilfeller av coronaviruset. Ifølge Oslo kommunes egne tall stammer 495 av tilfellene fra nettopp hovedstaden, noe som også er lokal rekord.

— Nå setter vi rekorder som ingen av oss ønsker å sette, sa helseminister Bent Høie (H) under onsdagens pressekonferanse, og viste blant annet til at det i løpet av den siste uken er registrert nesten 6000 nye smittetilfeller, det høyeste på én uke så langt i pandemien.

Det er foreløpig ikke aktuelt å innføre nye nasjonale tiltak, informerte han videre fra podiet.

— Det er store forskjeller i smittesituasjonen i Norge, og vi ønsker så langt det lar seg gjøre å unngå strenge restriksjoner der det er lite smitte, sa Høie.

Helseministeren understreket at det forsatt kunne komme både nasjonale og lokale strenge tiltak på svært kort varsel dersom situasjonen tilsier at det er nødvendig.

Annonse

BLI VARSLET
OM SISTE NYTT

Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene - både nasjonalt og nær deg
-

Rasende rektorer

Allerede mandag ettermiddag bestemte regjeringen seg for å stenge ned alle universiteter og høgskoler i de 51 kommunene i Viken fylke. Det skapte umiddelbart reksjoner, og flere rektorer har uttalt seg kritisk til regjeringens håndtering av situasjonen.

— Vi er ett år inn i en pandemi: Hvorfor klarer vi ikke nå å gjøre nødvendige differensieringer? spurte rektor ved Høgskolen i Østfold, Lars-Petter Jelsness-Jørgensen i en Khrono-artikkel tirsdag formiddag.

— Vi har hatt god kontroll og har ikke hatt smittespredning på våre campuser. Men dette tar man altså ikke innover seg. Derfor oppleves dette svært frustrerende, tordnet rektoren videre.

Senere samme dag, meldte flere av Viken-rektorene seg på, deriblant OsloMet-rektor Curt Rice og NMBU-rektor Sjur Baardsen.

— Dette var et veldig utilfredsstillende møte, uttalte Rice til Khrono etter å ha vært i møte med de andre Viken-rektorene og statssekretær Aase Marthe Horrigmo i Kunnskapsdepartementet (KD).

— Jeg synes det er ille at regjeringen ikke viser større hensyn til de studentene som nå blir berørt av dette, kom det fra Sjur Baardsen.

Flere har stengt

I helgen ble Nord universitets campus i Bodø nedstengt etter utbruddet i Bodø.

Utover i denne uken har Høgskulen på Vestlandet (HVL) måtte stenge campusen i Haugesund, mens det på Stord, der det også er et større utbrudd, har blitt lagt om til heldigital undervisning og påbud om hjemmekontor.

Tirsdag kveld ble det også klart at Norges idrettshøgskole måtte stenge etter smitte blant både ansatte og studenter.

Onsdag formiddag var det møte i Oslos sentrale kriseledelse. Ifølge Avisa Oslo ble nye tiltak for hovedstaden diskutert, men foreløpig er det ikke varslet ytterligere innstramminger i hovedstaden.

— Vaksinerte smitter sjelden videre

Sett bort i fra at det ikke kommer nye nasjonale tiltak akkurat nå, var det relativt lite nytt å melde fra regjeringshold onsdag, men noe var det.

Blant annet får helsearbeidere som er vaksinerte nå muligheten til å få delvis fritak fra karantenereglene for å gjøre det lettere å få hjulene til å gå rundt i helse- og omsorgstjenesten.

— Vi vet nå at vaksinerte personer sjelden gir smitten videre til andre. Helsepersonell må fortsatt testes og være i karantene i fritiden. Det stilles også krav om at det må ha gått tre uker fra første vaksinedose for å få unntak, understreket Høie.

Til de som frykter at vaksineringen i Norge nå stopper opp som følge av AstraZeneca-stansen, hadde Høie følgende beskjed:

— Vi har satset på mange ulike vaksiner, så vaksineringen stopper ikke opp. Vi har fortsatt som mål at hele den norske voksne befolkningen skal være vaksinert i løpet av sommermånedene. Dersom planen som foreligger nå slår til, bør det være mulig. Men jeg må understreke at dette forutsetter at produsentene leverer det de har lovet.

648 har så langt omkommet som følge av covid-19 i Norge. Det totale smittetallet er på 82.455.

Powered by Labrador CMS