Praha

Instituttleder, professor og flere studenter er blant de døde etter masseskytinga i Praha

Ei uke etter at en 24-åring skjøt og drepte 14 personer, sørger Karlsuniversitetet over drapene på flere ansatte og studenter. 

Tsjekkere samlet i sorg utenfor Karlsuniversitetet Lille julaften.

Ei uke har gått. Tsjekkia sørger over 14 drepte og 25 skadde etter at en kunststudent åpnet ild mot Karlsuniversitetet torsdag 21. desember. 

Hvem de døde er, begynner nå å bli kjent. Karlsuniversitetet har mistet både ansatte og studenter. 

— Grusomme nyheter

Fakta

Skuddene i Praha

14 personer er døde og 25 personer er skadet etter at en student begynte å skyte på Karlsuniversitetet i Praha 21. desember. 

Den 24-årige kunststudenten tok deretter sitt eget liv. 

Flere ansatte og studenter ved Karlsuniversitetet ble drept. 

Hele Tsjekkia sørger over de døde med minnestunder, messe, lys og blomster.

Til tross for at studenten hadde psykiske problemer, fikk han tillatelse til å ha våpen for bare et halvt år siden. 

Drapsmannen hadde registrert at han eide åtte våpen.

Instituttleder Lenka Hlávková ved Institutt for musikkvitenskap er blant de døde. 49-åringen var blant annet en anerkjent ekspert på middelaldermusikk i Sentral-Europa, og forsket på tsjekkisk musikk på 15- og 1600-tallet. 

Hlávková skal ha vært på vei ut av kontoret i fjerde etasje på vei til en adventskonsert da skytinga startet. 

— Dette er helt grusomme nyheter for oss, skrev filosofifakultetet på Facebook da det ble kjent at instituttlederen var blant de døde. 

Professor Jan Dlask ble også drept for ei uke siden. Han var ekspert på finsk og finsk-svensk litteratur. 

— En venn, klassekamerat og en nydelig og snill person, skrev Institutt for germanske studier på Facebook. 

Den tragiske nyheten berører også Senter for Ibsen-studier ved Universitetet i Oslo. 

— Vi møtte Jan Dlask flere ganger på konferanser rundt i Europa. Dessuten hadde vi et langvarig og fruktbart samarbeid med seksjonen for skandinaviske studier i Praha. Våre tenker går til hans familie, venner og kolleger, skriver senteret på Facebook

Idrettsutøver blant de døde

Blant ofrene var også studenten Magdaléna Křístková. Hun studerte språk og tolkestudier. 

De lokale myndighetene i hjembyen beskriver henne som sprudlende, snill og utrolig talentfull og kreativ. 

— Majda er ikke blant oss lenger og vi vil savne henne enormt, heter det i en uttalelse gjengitt av CNN. 

Det tsjekkiske friidrettsforbundet opplyser at kulestøteren Klára Holcová også er død. 20-åringen var en lovende idrettsutøver. På Karlsuniversitetet studerte hun tsjekkiske studier og arkiv-vitenskap. 

— Vi sørger

Lille julaften var det landesorg i Tsjekkia. Kirkeklokkene ringte og flaggene var på halv stang. Over hele landet var det ett minutts stillhet. 

Utenfor hovedkvarteret til Karlsuniversitetet tente studenter tusenvis av lys ved provisoriske minnesmerker. 

— Vi sørger over de døde ved vårt universitet og vil uttrykke vår dypeste medfølelse til alle de etterlatte. Våre tanker går til alle dem som er rammet av denne tragedien, skriver Karlsuniversitetet i en uttalelse

13 av de drepte døde på stedet. I tillegg døde en person etter å ha blitt fraktet til sykehuset. Alle ofrene er identifisert og ingen er utenlandske borgere. 

Den 24-årige kunststudenten skadet 25 personer, Tre personer ble truffet av kuler på gata etter at han fyrte av skudd fra en balkong. En nederlender og to fra De forente arabiske emirater var blant de skadde. 

Drapsmannen skal ha drept en ung mann og hans datter på to måneder den 15. desember. Torsdag drepte han sin far før han dro videre til universitetet i sentrum av Praha.

Liberal våpenlovgivning

Politiet har identifisert drapsmannen som David Kozak. Han skal ha vært en dyktig student med rent rulleblad. Han skal imidlertid ha gått til behandling for psykiske problemer. 

Den tsjekkiske avisa Lidové Noviny skriver at til tross for sine psykiske problemer fikk han for et halvt år siden tillatelse til å oppbevare våpen. Han registrerte at han eide åtte våpen og gjennomførte for en måned siden et kurs i hvordan man skyter med våpen. Hvordan er det mulig? spør avisa. 

For å eie og bruke våpen er det på forhånd ingen undersøkelser av mental helse. Bare en test for rusmisbruk er tilstrekkelig, skriver avisa. 

Ifølge CNN har Tsjekkia ganske liberale våpenlover sammenliknet med resten av Europa. 

Powered by Labrador CMS