Det er dragkamp om EUs neste langtidsbudsjett. Foto: Paul-Erik Lillholm

Kan kutte 12 milliarder til forskning

EU. Budsjettet for Horisont Europa kan bli betydlig mindre enn forslaget på 94 milliarder euro.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brussel (Khrono): Det er dragkamp om EUs langtidsbudsjett for 2021-27. Som Khrono har skrevet om tidligere kan det ende med et betydelig kutt i det neste rammeprogrammet for forskning og innovasjon, Horisont Europa, fra det som er blitt foreslått av EU-kommisjonen.

Fakta

EUs rammeprogram

Horisont 2020 er EUs rammeprogram for forskning, som strekker seg fra 2014 til 2020. Dette innebærer at EU deler ut en pott på 80 milliarder euro til forskning.

Norske forskere kan søke om midler fra potten. Målet til Norge er at to prosent av de konkurranseutsatte midlene i EUs pott, havner tilbake i Norge.

I dag ligger returandelen på 2,2 prosent. Dette tilsvarer ifølge Forskningsrådet over åtte milliarder kroner.

Neste EU-program, Horisont Europa, starter opp i 2021. Da er det ventet at potten vil øke ytterligere.

Hvor mange milliarder som ligger i potten har betydning også for norske forskere. Norske institusjoner bruker betydelig med krefter og penger på å søke EU-midler, og Forskningsrådet ønsker å skru opp ambisjonene for hvor stor andel av midlene i EUs rammeprogram som skal ende hos norske forskere.

Under EU-toppmøtet i oktober skal Finland, som sitter med formannskapet dette halvåret, ha lagt fram en skisse med betydelige endringer i forslaget til langtidsbudsjett fra EU-kommisjonen. Der nevnes ikke Horisont Europa spesielt.

12 av 94 milliarder

Nå har den første indikasjonen på hvor stort et eventuelt kutt kan bli for Horisont Europa, det kan bli på hele 12 milliarder euro. Dette er et betydelig kutt fra kommisjonens forslag på 94 milliarder, som er en økning fra dagens rammeprogram Horisont 2020, på 80 milliarder euro.

Tallet kommer fra Christian Ehler, som er rapportør for Horisont Europa i EU-parlamentet. Det melder Science Business. Ehler skal ha presentert tallet da han snakket for parlamentets komite for industri, forskning og energi forrige uke.

Ifølge Science Business er dette første gang noen som er involvert i utformingen av rammeprogramet, sier noe om hvor stort et kutt kan bli.

Dragkamp om størrelse og fordeling

Varslene om kutt kommer forøvrig samtidig som en rekke tunge aktører har reist krav om at budsjettet for neste rammeprogram må økes til 120 milliarder. Kravet er også undertegnet av norske universiteter.

Dragkampen om langtidsbudsjettet handler både om hvor mye penger som skal ligge der totalt, og hvordan pengene skal fordeles. Mens noen land avviser kutt i støtten til landbruket, avviser andre kutt i støtten til regional utvikling. Dragkampen om budsjettet er bare i startgropa.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS