Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Fusk og krig, ytringsfrihet og boikott, ansettelser og oppsigelser. Dette er noen av temaene de nominerte til Årets navn i akademia 2024 har gjort seg bemerket med.
Øverst f.v.: Hege Hermansen, Magnus Stray Vyrje, Eirik Hovden. Nederst f.v.: Ingvild Kjerkol, Bernt Hagtvet, Guro Lind er seks av 37 nominerte som Khronos lesere har sendt inn forslag på.UiO / King Design/ Njord Svendsen / Herman Bjørnson Hagen / Bård Halvorsen / Glenn Jensen Mangerøy
Prisen «Årets navn i akademia» skal «gi oppmerksomhet til noen som i kraft av sine meninger eller handlinger har gjort seg bemerket og reist eller formet viktige debatter i og/eller utenfor akademia, eller som på annet vis har hatt betydning for akademia som en del av storsamfunnet».
Det er Khronos lesere som har nominert kandidater. Da fristen gikk ut fredag 15. november hadde det kommet inn over 30 forslag. Noen er nominert flere ganger.
De som er nominert representerer noen av sakene som har vært debattert, både i Khrono og i andre media, det siste året: Ytringsfrihet, fusk, ansettelsesprosesser i akademia, akademisk boikott og streik, blant annet.
Dette er de nominerte, i helt tilfeldig rekkefølge:
Anne Kalvig, «da hennes arbeid for biologisk virkelighet bør anerkjennes», skriver en av innsenderne.
FAKTA
Årets navn i akademia
For femte år på rad kårer Khrono Årets navn i akademia. Målet er å hedre noen som i kraft av sine meninger har gjort seg bemerket i året som gikk.
Her er kriteriene:
«Med tittelen Årets navn i akademia ønsker Khrono å gi oppmerksomhet til noen som i kraft av sine meninger eller handlinger har gjort seg bemerket og reist eller formet viktige debatter i og/eller utenfor akademia, eller som på annet vis har hatt betydning for akademia som en del av storsamfunnet i 2024.»
Disse sitter i juryen:
Tove Lie, redaktør i Krono (juryleder)
Tony Burner, professor USN
Karianne Bjellås Gilje, daglig leder i Bergesenstiftelsen
Eirik Hovden, ved Universitetet i Bergen er nominert av flere. Han ble vurdert som best kvalifisert av den sakkyndige komiteen til en stilling som førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen. Men da saken kom til fakultetsstyret ved Det humanistiske fakultetet ved universitetet var ikke Hovden innstilt til stillingen i det hele tatt. Flere reagerte og saken skapte stor debatt om blant annet kvalifikasjonsprinsippet i akademia.
«Eirik Hovdens sak har ført til en debatt om hvorvidt akademiske ansettelser er transparente nok — men egentlig illustrerer saken hans noe mye større: Den ekstreme jobbusikkerheten dagens forskere må tåle, og den sjokkerende lettvintheten med hvilken akademiske institusjoner kaster talentene sine på gaten», skriver en av innsenderne og legger til at Hovden «har frontet saken med den samme stillferdigheten som sannsynligvis har kostet ham jobben».
I år har UiB-professor Gisle Selnes blant annet markert seg i nettopp Hovden-saken. Selnes var også nominert i fjor. Han har over tid engasjert seg sterkt i saken om selvplagiat og andre fuskesaker. «Han mener mye, men han mener med substans, og han løfter debatter, både om fusk og ansettelse, til et mer prinsipielt nivå», skriver innsenderen.
Flere har nominert professor emeritus Bernt Hagtvet har skrevet om nye universiteter i Khrono — og fått mange svar. Han «har klart å løfte frem en underbelyst diskusjon om forholdet mellom kvalitet versus kvantitet i forskning og høyere utdanning. Hagtvets engasjement er dessuten et eksempel på konstruktiv motstand mot å la seg bringe til taushet etter å ha blitt tvangspensjonert som universitetsprofessor etter passerte 70», skriver en av innsenderne. Hagtvet har også ført diskusjonen kvaliteten i akademia og» stankelbeinuniversiteter» i flere andre medier enn Khrono.
«Jeg vil gjerne nominere Aksel Tjora. Han står utrettelig på for forskning, forskeres rettigheter og universitetsidealene. Uredd, direkte og veltalende. Skulle ønske det var flere slike», skriver en annen innsender. Tjora er professor ved NTNU og sitter også i NTNUs styre. Han var en av flere som tok til orde for å løfte saken om akademisk frihet ved universitetet da tidligere rektor ved NTNU Anne Borg gikk ut i mediene og kritiserte egne forskere på tampen av fjoråret.
Fuske- og plagiatsaker
Fusk, som til slutt også ble tema i Høyesterett, har vært et mye omtalt tema i 2024. Det startet tidlig i januar, med daværende forsknings- og høgere utdanningsminister Sandra Borchs masteroppgave:
Også bibliotekaren som hjalp Rytterager og advokat Magnus Stray Vyrje er nominerte. Om Vyrje heter det at «Hans iherdige arbeid i selvplagiatsaken, som endte i høyesterett, viser hans engasjement for den svake part og sans for rettferdighet. Stray Vyrje har evne til å se de store linjene i saker av betydning», heter det i en av nominasjonene. Stray Vyrje er foreslått av flere og det samme er Rytterager.
Studenten som ble frikjent for selvplagiat i Høyesterett er også nominert av flere: «Min nominasjon går til en uten navn; studenten som ble urettferdig anklaget for selvplagiat og nylig ble frikjent av høyesteretten. Hennes standhaftighet har ført til en avklaring av rettspraksis som er til fordel til hennes medstudenter og til akademiet for øvrig, og har ført til endring i regelverket til fordel for rettferdighet», skriver en av innsenderne.
Ingvild Kjerkol, som nylig fikk vedtaket fra Felles klagenemnd, er også nominert: «Gjennom Kjerkols sak har det blitt tydeliggjort at regelverket praktiseres konsekvent og rettferdig, uavhengig av status, enten det gjelder en menig student eller en statsråd», heter det i en av nominasjonene.
«Denne kombinasjonen av fokus på etterrettelighet og likebehandling har styrket tilliten til akademias evne til å opprettholde integritet og rettferdighet i praksis, og Kjerkols utrettelige innsats for å stadig bringe saken tilbake i medias søkelys har gitt oss et uvurderlig innblikk i alle tenkelige klageadganger sektoren har å by på», heter det i en nominasjon. I helgen ble det også kjent at den tidligere helseministeren i Støre-regjeringen vurderer å gå til søksmål mot regjeringen og departementet etter at det endelige vedtaket om fusk ble fattet i Felles klagenemnd
Akademisk boikott og internasjonal politikk
Akademisk boikott av Israel var en sak som var på bordet hos mange universitets- eller høgskolestyrer i løpet av våren. Flere personer som var aktive i den debatten er nominert, både Hege Hermansen (OsloMet/UiO), Maja Van Der Velden (UiO) og Bassam Hussein (NTNU). Om Hermansen heter det at hun «har vist et enestående engasjement som går langt utover hennes fagområde, og har dermed fremmet en av vår tids viktigste saker».
I nominasjon av Bassam Hussein heter det at han er en populær og veldig dyktig foreleser, som har vært en klar stemme for de stemmeløse som utsettes for et folkemord i Gaza.
Prio-leder Henrik Urdal. Han er inne i sitt siste år som leder: «Under hans ledelse har senteret vokst til ca. 100 medarbeidere av internasjonal klasse, med høy profesjonalitet og akademisk produktivitet. Henrik fronter senteret i pressen ifm. den årlige listen over kandidater til Nobels fredspris, sist år så vel på CNN (!) Han representerer alltid stødig, relevant, inviterende med stor faglig tyngde.»
En annen forsker har også utmerket seg i en sak knyttet til krig og konflikt. Professor Glenn Diesen ved Universitetet i Sørøst-Norge har fått kritikk for å være Putin-vennlig. «Trolig er det ingen norsk akademiker som i dag formidler til flere mennesker over hele verden, enn det USN-professor Diesen gjør nå, og har gjort de siste årene», og videre: «Kanskje er det heller ingen norsk akademiker som i dag er mer omdiskutert, og som skaper større engasjement, både i og utenfor akademia» heter det blant annet i nominasjonen.
Tormod Heier: «For engasjert formidling av krigen i Ukraina».
Fra PRIO er også seniorforsker Jørgen Jensehaugen nominert: «For å gjennom det siste året ikke bare aktivt bruke sin ekspertise til å forklare og formidle om situasjonen på Gaza og Vestbredden i en rekke flater; men også, og merkbart for prisens formål, aktivt bruke sin ekspertise til å bryte inn i den politiske debatten om hva Norge bør gjøre, med et kritisk blikk som alltid er underbygget av hans fagkompetanse».
Torkel Brekke, professor i religion og samfunn ved MF vitenskapelig høyskole, er også nominert av flere. «Brekke har gjennom en årrekke gjort seg bemerket som en viktig og frittenkende stemme i norsk akademia og offentlighet. Den siste tiden har han bidratt til oppmerksomhet om antisemittisme i Norge og verden», skriver en i nominasjonen. Videre heter det at:
«Temaene Brekke tar opp, er ofte politisk sensitive. I en broket verden kan det være vanskelig for befolkningen å orientere seg. I slike situasjoner er det desto viktigere at samfunnstrender, og alvorlige konflikter i for eksempel Midtøsten, belyses fra ulike akademiske ståsteder. Brekkes solide kunnskaper har bygget seg opp over tid, fordi han analysere verden med frie og akademiske briller. Han møter andre akademiske posisjoner og synspunkter med et åpent sinn og er ikke redd for å endre meninger. Det fortjener han en pris for».
Også Kari Aga Myklebost, Barents Chair i russiske studier og professor i historie ved UiT Noregs arktiske universitet, er nominert for sine analyser av krig og konflikt. Om Myklebost heter det at hun har gjort seg bemerket ved å stødig, rolig og modig stå i regionale, nasjonale og internasjonale debatter, konsekvent forpliktet på forskningsfunnene sine om historiebruk og historiske realiteter. Videre heter det at Myklebost i mange år har vært en av de tydeligste offentlige akademiske stemmene som gir bakgrunn og analyser av Russland sitt forhold til Norge, noe det har vært et eskalerende behov for etter februar 2022.
Hilmar Mjelde, professor ved Høgskulen på Vestlandet, er nominert for sin formidling om USA og valg i USA. Han «formidler kunnskap om USA på en måte som engasjerer alle; fra skoleelever og studenter til næringslivsledere og politikere. I en tid hvor falske nyheter er en trussel mot demokratiet har Mjelde vært aktivt i samfunnsdebatten gjennom hele året. Han har kommentert presidentvalget i USA i store riksmedier, på radio, på TV og i aviser, men også vært mye fysisk til stede i hele landet på senioruniversiteter, studentsamfunn, næringsforeninger, litteraturhus, festivaler og større arrangement som Arendalsuka».
I vår var det streik ved universitet og høgskoler for første gang på mange år. I disse dager møtes partene hos Rikslønnsnemnda. Streikegeneral og Forskerforbund-leder Guro Lind er blant de nominerte til Årets navn i akademia: Hun har vært en tydelig stemme i debatter om en rekke viktige akademiske spørsmål, for eksempel om akademisk frihet og hvordan den nåværende regjeringens politikk truer akademia og kvaliteten på forskning og utdanning.
Unio Stat er også nominert: «Denne hovedsammenslutningen i staten har gjennom debattinnlegg, intervjuer og protestaksjoner vist viktigheten av organisasjonsfrihet når regjeringa har forsøkt å brekke dem inn i en tariffavtale de ikke ønsker å være en del av».
Lise Lyngsnes Randeberg i Akademikerne er ett av forslagene: Randeberg har ikke bare stått på barrikadene for fagforeningens medlemmer. Hun har også stått på barrikadene for studentene i Norge, og samstemt med NSO, krevd at studentene skal få en bedre studentøkonomi. Under framlegging av statsbudsjettet i år var hun en tydelig kritisk stemme til regjeringens politikk i UH-sektoren: -Her handler alt om distrikt, og distrikt og distrikt — til fordel for kvalitet, sa hun.
«Jeg vil gjerne nominere Astrid Sinnes til prisen Årets navn i akademia. Hun er viserektor ved NMBU og har overordnet ansvar for bærekraftsarbeidet der, og brøyter vei for et arbeid som mange synes er viktig, men som er vanskelig å få gjennomført i praksis»
Psykologiprofessor Jarle Eid: «Han er svært dedikert til jobben, utrolig kreativ, har gjennomføringsevne og er flink til å bygge relasjoner i inn- og utland»
Professor emeritus Johan Frederik Storm mistet etter en lang prosess kontoret sitt. Nominasjonen av han er grunngitt slik: Hans langvarige innsats som hjerneforsker og i den senere tid ikke minst hans innsats som leder av Akademisk Forum der han sammen med andre har arrangert flere møter som tar opp viktige tema som ytringsfrihet, helseplattformen, plagiat.
Om Elise Farstad Djupedal heter det at forskningen hennes har fått offentlig interesse. Men: «Ikke bare har funnene om økning i undervisningstid skapt mye debatt, men Elise har en stor iver og evne til å formidle langt utover fagfellevurderte tidsskrifter», skriver innsenderen.
I 2023 kokte det ved NTNU på tampen av året — etter at nominasjonsfristen til Årets navn i akademia 2023 var gått ut. Saken endte med at rektor Anne Borg gikk av. De to unge forskerne som skrev debattinnlegget saken startet med, Jonas Nøland og Martin Hjelmeland, har fått flere nominasjoner. Det heter det blant annet at de har våget å utfordre etablerte normer og konvensjoner og at de stod opp mot makta ved universitetet.
Postdoktor Ingvild Bergom Lunde har vært tydelig, blant annet i Khronos debattspalter. Det var noe av grunnen til at hun var nominert til Årets navn i akademia i fjor. Nå leder hun Stipendiatorganisasjonen i Norge. I nominasjonen heter det at «i akademia har man uten tvil mange mennesker med hjernekraft og hvis man i tilføyer hjerterom blir også det akademiske livet godt. Akademia trenger forkjempere som ser hele mennesker som verdifulle skapere og formidlere av kunnskap. Ingvild Bergom Lunde står stadig opp for kunnskapsbærerne i akademia og gir sannsynligvis verdifullt håp for mange akademikere som kanskje ikke har den samme styrken til å ta praten. Slike stemmer er verdifulle for storsamfunnet og må ivaretas».
Mikkel Berg-Nordlie ved OsloMet: «For hans kontinuerlige og sterke tilstedeværelse i debatten mellom det samiske miljø og det norske majoritetssamfunnet»
Håkon Storm-Mathiesen, som nylig skrev følgende debattinnlegg i Khrono om at Norges musikkhøgskole trenger ny rektor. Innsenderen skriver i sin nominasjon: «Jeg tror det er på tide å hedre en David som våger å snakke opp mot Goliat, fordi ‘krisen’ vi står i som sektor har mindre å gjøre med budsjett, og mye mer å gjøre med middelmådig ledelse som ikke er ansvaret verdig»
Per Christian Magnus ved Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) ved Universitetet i Bergen har fått flere nominasjoner i år: «SUJO har åpnet en dør mellom akademia og mediebransjen på en måte som ingen andre har fått til. Per Christian Magnus har med sin erfaring og sine bein i begge leirer, vært garantisten for at den kompetansen senteret byr på ikke bare er akademisk oppdatert, men også aktuell, viktig og attraktiv for en bransje som generelt er mer opptatt av praktiske resultater enn akademisk fundament», heter det i en av nominasjonene.
Christian Poppe, OsloMet: «Har vært en svært viktig stemme i samfunnet, forskningen og media til å få frem økonomiske og sosiale forskjeller i Norge. Han bidrar med viktig målrettet kunnskapsformidling gjennom sitt etterutdanningskurs for økonomiske rådgivere i NAV».
Andre navn som er kommet inn på tampen er høgskoledirektør Ann-Kristin Emblem ved Høgskulen i Volda, som ble sagt opp av styret ved høgskolen, klaget til Kunnskapsdepartementet og fikk medhold i at oppsigelsen ikke er gyldig.
Studentombudene i Norge er også nominert. «Det siste året har studenters rettssikkerhet stått høyt på dagsorden i sektoren og i samfunnet for øvrig. Studentombudene i Norge har vært en førstelinje for studenter i arbeidet med å ivareta rettssikkerhet, tross utydelig mandat og meget begrensede ressurser. Studentombudene i Norge fortjener en honnør for det ofte usynlige arbeidet de gjør for at studentene ivaretas i alt fra klanderverdige forhold, til fusk og utestengelse».
Imponert over engasjementet
— Det er en mangfoldig og spennende liste med nominerte — og jeg er både glad for, og imponert over engasjementet rundt prisen. Mange har brukt tid på solide begrunnelser for forslagene sine. Å få servert så mange eksempler på meningsbrytning, konflikt, kompetanse og kunnskap på ett brett gir inspirasjon. Khrono ble jo etablert i sin tid, nettopp for å bidra til debatt, sier Khrono-redaktør og juryleder Tove Lie.
Tre finalister
Nå skal juryen, som også har mulighet til å nominere egne kandidater, bli enig om tre finalister. Disse blir presentert i Khrono rundt månedsskiftet november/desember.
— Målet med prisen er jo å hedre de som har bidratt til å skape debatt. Og det er fint at det er mange å velge mellom som bruker ytringsrommet for å reise viktige saker eller som tar i og gjør det lille ekstra, sier Lie.
Hun sier at det ikke blir noen enkel jobb for juryen i år.
— Men det vil vi heller ikke at det skal være, sier redaktør Tove Lie.
— Har du noen favoritter?
— Det kan nok hende, men de kan jeg jo ikke røpe her.
Prisutdelingen og offentliggjøringen av årets finner sted 17. desember og strømmes direkte fra Khronos lokaler i Oslo.
Vi gjør for ordens skyld oppmerksom på at det også er kommet inn en nominasjon av Khronos redaktør og juryleder for Årets navn i akademia, Tove Lie. Dette forslaget er avvist av en samlet jury, og vil ikke bli realitetsbehandlet. Forslagsstilleren er orientert om saken.
Torsdag besluttet den svenske regjeringen å ansette Hans Adolfsson som rektor ved Stockholms universitet. Han kommer fra stillingen som rektor ved Umeå universitet, der han har vært rektor siden 2016. Han er også styreleder for Sveriges universitets- og høgskoleforbund.
Fra 2013 til 2016 var han prorektor ved Stockholms universitet. Adolfsson tiltrer i den nye rektorstillingen 1. februar 2025.
— Jeg vil ønske Hans Adolfsson lykke til med oppgaven som rektor ved Stockholms universitet. Hans har solid erfaring fra sektoren, noe som gjør ham godt egnet til oppdraget, sier utdanningsminister Johan Pehrson i en pressemelding.
Adolfsson har bakgrunn som professor i metallorganisk kjemi ved Stockholms universitet og har blant annet jobbet for å utvikle miljøvennlige prosesser for selektiv fremstilling av organiske forbindelser.
Sparebanken Møre og GassROR ISK gir et bidrag på til sammen 22.5 millioner kroner til å finansiere åtte stipendiatstillinger ved Høgskolen i Molde de neste årene.
— Nå ønsker jeg meg ikke mer til jul, sa rektor Elin Mordal ifølge nettavisen Panorama på en pressekonferanse i høgskolens kantine.
15 millioner kommer fra Sparebanken Møre og 7,5 millioner kommer fra GassROR IKS, et interkommunalt selskap som gir støtte til regional utvikling.
— Vi trenger flere stipendiatstillinger. Det betyr noe for hele institusjonen, og for kompetansen i regionen. Dette er et regionalt kompetanseløft. Vi ruster oss også for en mulig universitetsstatus i fremtiden, sa Mordal.
Høgskolen vil selv bidra med 7,5 millioner til stipendiatstillingene slik at det totalt blir satset 30 millioner på de åtte stipendiatene de neste tre-fire årene.
Utviklingen av alt logo-relatert materiale har kostet Universitetet i Innlandet (INN) rundt 500.000 kroner så langt.
— Kostnaden til selve utviklingen inkludert alt av logoversjoner, animert logo, dokumentmaler og det som følger med en slik endring, er anslått til knapt 500.000 kroner, opplyser kommunikasjonsdirektør Tore Høyland til Østlendingen.
Utskiftningen av skilt er ute på anbud, og dermed er ikke kostnaden for arbeidet kjent. Høyland opplyser til Khrono at prosessen ikke er landet enda, men at forventningen er at kontrakten tildeles på nyåret.
— Vi har fornyet profilen og identiteten vår, som nå skal leve i 10—15 år til. Da må vi ivareta gjenkjennelighet samtidig som vi fornyer og forbedrer den gamle logoen. Det var blant annet utfordrende med flettemønsteret på små flater, sier Høyland.
I forrige uke feiret INN sin nye universitetsstatus med en storslått fest. Det var rundt 700 gjester og på programmet sto blant annet komiker Else Kåss Furuseth. Festen kostet 1,4 millioner, opp fra 1 millioner etter at festen fikk flere påmeldte enn tidligere antatt.
Desentralisert sykepleieutdanning i Nord-Troms har rekordmange søkere, skriver Campus Nord-Troms i en pressemelding.
56 søkere kjemper om 15 plasser på desentralisert sykepleieutdanning som starter i januar/februar 2025. Framtid i Nord har også omtalt saken.
Campus Nord-Troms er et studiesenter som samarbeider med UiT - Norges arktiske universitet.
– Vi ser en trend i hele universitets- og høgskolesektoren med økt søkning til fleksible studier. Vi oppfatter at det henger sammen med at flere tar utdanning etter at de har etablert seg eller allerede er i jobb, sier prorektor ved UiT Kathrine Tveiterås.
Den desentraliserte sykepleieutdanningen på Storslett har opptak annethvert år.
Universitetsstyret ved Universitetet i Oslo (UiO) bestemte i dag at Brit Lisa Skjelkvåle får tilbud om å fortsette som direktør ved Naturhistorisk museum.
Skjelkvåle har vært direktør ved museet de siste fire årene, og får nå tilbud om nye fire år i en åremålsstilling, skriver Uniforum.
— Jeg er utrolig stolt og glad over å få fortsette å lede et museum som har en så viktig rolle med å fremme kunnskap om vår levende natur og vår naturhistorie. Jeg gleder meg virkelig til å ta fatt på fire nye år, sier Skjelkvåle i en melding på UiOs nettside.
— Skjelkvåle er en svært kompetent og samlende leder med en sterk fagprofil for utviklingen av museet. Jeg gleder meg over at Brit Lisa får mulighet til å utfolde flere av sine visjoner i den kommende perioden, sier styreleder ved Naturhistorisk museum, Anne-Marie Engel.
Dekan Frode Thorsen forsyner seg av ei av to store marsipankaker som det står «Griegakademiet» på.
Ved Universitetet i Bergen (UiB) var det fest etter at det sundag kveld vart klart at 25 års arbeid har kasta av seg. SV vann fram med kravet om pengar til nytt Griegakademi ved Universitetet i Bergen. Det betyr 10 millionar kroner til nytt musikkbygg i Bergen på 2025-budsjettet.
Dekanen på Fakultet for kunst, musikk og design Frode Thorsen vart fyrst klar over at budsjettforliket var klart då han såg Dagsrevyen sundag kveld.
— Då fekk eg ein skikkeleg klump i magen. Eg har opplevd mange vonbrot i denne prosessen, så eg trudde ikkje heilt på det. Så ringde UiB-rektor Margareth Hagen like etter. Ho var heilt i fistel, og hadde problem med å gjera greie for seg – så glad var ho! Og eg hadde problem med å svara, så det var ein veldig sterk augneblink!, fortel Thorsen.
Sundag kveld la UiB-rektor Margareth Hagen ut ei jubelmelding på facebooksida si:
«Gullet kom til Bergen! Griegakademiet skal bygges!»
— I dag vil eg takka SV! Me er uendeleg takknemleg for at dei har kjempa for Griegakademiet gjennom tre statsbudsjett og sytt for at me no får bygd nytt på Møllendal, sa ho til Khrono same kvelden.
Frode Thorsen har arbeidd med nytt Griegakademi i eit kvart hundreår.
— I Bergen hadde me Noregs første spesialbygde lokale for musikkutdanning i perioden 1913 til 1946. Og alt etter 1946 har vore provisoriske eller halvferdige løysingar. Dette konkrete prosjektet starta med eit teoretisk romprogram som vart vedteke av universitetsstyret i 2001. Då hadde eg vore involvert i arbeide med det alt eit par år, så det er faktisk 25 år sidan dette prosjektet starta.
Måndag stod stemninga i taket då dei feira statsbudsjettet i det noverande Griegakademiet i Bergen.
— Det er veldig kjekt å sjå at det er mange tidlegare studentar her i dag som har fått dette med seg, og det er veldig mange menneske som har engasjert seg veldig intenst i dette, og som i dag er veldig er letta og som ser fram til at dette vert ein realitet, seier dekanen.
— Kva betyr denne løyvinga?
— Det betyr mykje. Me løyser eit gigantisk problem dei neste 2-3 åra. Det betyr eit veldig løft for kulturbyen Bergen og det betyr eit enormt løft for heile fakultetet. Dette handlar ikkje berre for musikkutdanninga, det handlar om ei samling av kunstfaga, kunst, musikk og design. Det betyr mykje for studentane, for dei tilsette og for kulturbyen Bergen.
Det kommer ingen penger til studieplasser i psykologi ved Universitetet i Stavanger (UiS) i 2025. Det er klart etter budsjettforliket mellom regjeringspartiene og SV søndag kveld.
For rektor Klaus Mohn ved UiS var det et tungt budskap å få.
— Dagen derpå. I dag er jeg veldig skuffet, på vegne av dyktige kolleger som har stått på i tre år for å få utdanne psykologer ved UiS. Vi har et gryteklart prosjekt som møter alle krav og forventninger, og som kunne demme opp for psykisk helse og utenforskap. Alt var klappet og klart. Men igjen blir vi sviktet av politikken, sier Mohn på Facebook.
— Men vi skal reise oss igjen, ikke i dag, ny sjanse om et år, sier han.
SV hadde midlene til studieplassene inne i sitt alternative statsbudsjett og ifølge stortingsrepresentant Ingrid Fiskaa hadde partiet det med seg helt til siste stund i forhandlingene.
— SV hadde det på blokka helt til det aller siste møtet i kveld, men det gikk ikke. Vi prøver igjen neste gang, sier hun til Stavanger Aftenblad.
Også Høyre, FrP, Venstre, KrF og Rødt har studieplasser i psykologi ved UiS i sine alternative statsbudsjetter for 2025.
To ulike fond har dessuten gitt tilsagn om oppstartsmidler, under forutsetning av at studieplassene blir finansiert.
I snitt får 17 prosent av UiO-studentene karakteren A, mens andelen er lavere i både Bergen og Tromsø, skriver Advokatbladet.
Ved Universitetet i Bergen (UiB) er det rundt 13 prosent som får A i gjennomsnitt, mens det ved UiT Norges arktiske universitet er 12 prosent.
Det er i snitt litt over 2 prosent ved Universitetet i Oslo (UiO) som stryker, tilsvarende tall for UiT er 2 prosent og ved UiB litt over 2 prosent. Den vanligste karakteren er C ved alle tre juss-utdanninger. I 2024 er det så langt en tredjedel av jusstudentene som får denne karakteren.
Nyeste artikler
— Foreleserne må vokte seg mer for hva de sier
KI er bullshit
Forskningsrådet deler ut 164 mill. — Banebrytende forskningsprosjekter
Vedtok flytting av 50 studieplasser
Tillit til forskning krever åpenhet om risiko
Mest lest
Professor trekker seg i protest: —Kommer ikke til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk
Bekymret over norske politikeres lave utdanning
Han underviser for tomme saler. Vil ha studentene tilbake på campus
Svindlerne fikk napp hos Sintef. 9 av 25 ga fra seg passord
Fem personer har sluttet på kort tid i prestisjeprosjekt