Universitetet i Oslo-rektor Svein Stølen oppfordrer alle kollegaer og studenter ved alle UH-institusjoner i Norge til å ville løse klimakrisen sterkt nok. Foto: Siri Øverland Eriksen

Klimadugnad: Vi må, vi kan, men vil vi?

Krise. Klimaet er den krisen som står tydeligst og som vi må bidra til å ville løse; som institusjon og som enkeltmennesker, skriver Universitetet i Oslo-rektor Svein Stølen.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag tar titusenvis av barn og unge igjen til gatene for å kreve handling i møte med klimakrisen. Og avisen The Guardian har bestemt seg; klimaendring er ikke en presis nok eller sterk nok betegnelse på den utviklingen vi alle ser effektene av. Klimakrise er ordet de fra nå vil benytte.

Vi må la oss inspirere av alle de barn og unge som i dag tar til gatene.

Svein Stølen

Dette reflekterer den forståelsen de aller fleste av oss har akseptert; vi må gjøre noe for å temme krisen - vi har ikke noe annet alternativ. Vi vet også at vi kan gjøre endringer som monner - det er ikke for sent.

Spørsmålet blir om vi vil det - og om vi vil det sterkt nok. Jeg oppfordrer alle kollegaer og studenter ved Universitetet i Oslo (UiO) og ved alle andre høyere utdanningsinstitusjoner i Norge til å ville det sterkt nok og oppfordrer til klimadugnad ved UiO og i UH-sektoren.

Hvordan får vi ned vårt klimaavtrykk?

Denne uken la vi frem vårt klimagassregnskap for driften av UiO. Nå inviterer vi til idédugnad. Hvordan kan UiO og hvordan kan du og jeg bidra til den kollektive viljen? Idéer kan du bidra med gjennom vår nettside hvor klimagassregnskapet er presentert. Det gjelder alle; både ansatte og studenter.

Vi inviterer også studentene til å presentere idéer til hvordan UiO og Oslo kan senke sitt klimaavtrykk gjennom en konkurranse hvor 1.-10. plass premieres fra 3 til 10.000 kroner.

Trenger de hjelp til å utvikle sin idé kan de ta kontakt med studentdrevne Insj UiO. Dette er et lavterskeltilbud til studenter som har en forretningsidé. Tjenestene er gratis for studenter og Insj UiO holder til i Forskningsparken. Høsten 2019 kan de også delta på egne idéutviklingsarrangementer i regi av Insj UiO.

Men UiOs miljøengasjement handler om langt mer enn en bærekraftig drift, det handler også om forskning og utdanning. Denne uken vant professor Tanja Winther og gode kollegaer frem i tøff nasjonal konkurranse om finansiering av et samfunnsvitenskapelig forskningssenter for miljøvennlig energi (FME). FME INCLUDE skal utvikle kunnskap og løsninger for å realisere et sosialt rettferdig lavutslippssamfunn. Seks andre forskningspartnere deltar, og senteret har et totalbudsjett på omlag 100 millioner kroner over 8 år.

UiO legger inn en betydelig egenandel, for dette er viktig kunnskap for samfunnet.

Tildelingen viser også kraften i vår tverrfaglige satsning UiO:Energi, som jobber hardt og målrettet for at våre miljøer skal lykkes. FME INCLUDE, men også det andre innvilgede senteret FME NTRANS, kommer til å være viktige for satsingen i årene som kommer.

Det er opp til oss!

Jeg er ikke i tvil. Vi må la oss inspirere av alle de barn og unge som i dag tar til gatene. Vi må ville endring og vi må ville det sterkt. Vi skal sammen utvikle UiO videre og bidra til en bærekraftig samfunnsutvikling. Vi står overfor våre store utfordringer reflektert i bærekraftsmålene og vi må bidra til å belyse og til å finne løsninger.

Klimaet er den krisen som står tydeligst og som vi må bidra til å ville løse; som institusjon og som enkeltmennesker. Dette er en dugnad vi alle må bidra i. Jeg oppfordrer alle kollegaer og studenter ved UiO og ved alle UH-institusjoner i Norge til å ville det sterkt nok og oppfordrer til klimadugnad ved UiO og i resten av UH-sektoren!

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS