usa

Mangfold-forskeren skulle til Norge. Trump-administrasjonen sa nei

Til tross for anbefaling fra fagfellepanelet om at forskeren Christopher Martell burde få Fulbright-stipend, avslo Trump-administrasjonen søknaden. Uten begrunnelse. 

Portrett
Christopher Martell er førsteamanuensis ved Fakultet for utdanning og menneskelig utvikling ved UMass Boston universitet. Han synes det som skjer i USA er både trist og merkelig.
Publisert

Brussel (Khrono):— Dette er veldig merkelige tider, sier førsteamanuensis Christopher Martell på telefon fra Boston. 

Martell forsker på antirasisme, diversitet og mangfold i lærerutdanninger ved Fakultet for utdanning og menneskelig utvikling ved universitetet UMass Boston i USA.

Forskeren mottok nylig avslagsbrevet på Fulbright-søknaden sin, etter at den hadde vært gjennom Trump-administrasjonens ekstra ledd. I avslaget står det: 

«Jeg beklager å måtte informere deg om at søknaden din ikke ble valgt. Selv om søknaden din ble anbefalt for tildeling av fagfellepanelet, var den ikke blant de endelige søknadene som ble valgt ut.»

Det står deretter ingen forklaring på hvorfor søknaden har fått avslag. 

Martell skal til våren ha et sabbatsår fra universitetet UMass Boston. Planen var å reise på forskningsopphold med fulbrightmidler til Norge ved Universitetet i Sør-Øst Norge (USN), Japan ved Hiroshima University og Sør-Korea ved Yonsei University i løpet av en tremånedersperiode.

MAGA-topp siler Fulbright-søknadene

Slik skulle det imidlertid ikke bli. 

Khrono skrev nylig om Darren Beattie i det amerikanske utenriksdepartementet, som sitter med siste ord når Fulbright-søknadene skal vurderes

Han er kjent som en av hjernene bak Make America Great Again (MAGA) -ideologien.

Beattie ble sparket fra stillingen som taleskriver av Trump under hans forrige periode i 2018, fordi det ble kjent at han har deltatt på møter med hvite nasjonalister. 

Han har også siden den gang kommet med en rekke rasistiske og antifeministiske uttalelser.

Søknad spekket med fyord

Beattie har ansvaret for avdelingen som vurderer Fulbright-søknadene, som blant annet siles for innhold som kan knyttes til mangfold eller klima. Noe Martells forskning utvilsomt gjør.

— Min undervisning og forskning handler om å undervise fremtidige lærere i områder med voksende innvandrerbefolkning om multikulturalisme og demokrati, sier han. 

Tittelen på prosjektet han søkte om Fulbright om var: Å støtte læreres kritiske multikulturalisme i nasjoner med økende innvandrerbefolkning

— Søknaden min inneholder blant annet ordene innvandrer, multikulturalisme og en rekke andre ord Trump-administrasjonen reagerer på, forteller Martell.

Khrono har tidligere skrevet om hva Trump-administrasjonen har definert som fyord som gjør at forskning gjennomgås

Fire av ti ble stoppet

Martell er ikke alene om å få avist Fulbright-søknaden selv om den er faglig godkjent. 40 prosent av de amerikanske forskerne som søkte om Fulbright-stipend gjennom Fulbright Norge, ble stanset av Trump-administrasjonen under Darren Beatties ledelse. 

Blant forskerne som fikk avslag var forskning på klima, mangfold og overraskende nok søljer. 

Leder for Fulbright Norge, Curt Rice, har uttalt at han ikke er i tvil om at de er stoppet av politiske årsaker. For disse forskere som hadde søkt via Fulbright Norge tilbyr den norske regjeringen å dekke oppholdet. 

Martell holder en forelsning  - vi ser hans powerpoint og studenter med ryggen til.
Forsker Christopher Martell innser at han kanskje må gi opp drømmen om forskningsopphold i Norge i denne omgang. Her under en forelesning på USN under hans Erasmus-utveksling i 2023. Samme år utvekslet professor Tony Burner til UMass Boston.

Dette gjelder dessverre ikke for Martell som har søkt via den amerikanske Fulbright-ordningen. 

— Men jeg har fortsatt et håp om å kunne reise til Japan, selv om trolig turen til Norge og Korea ryker, sier han.

— En vekker

Professor Tony Burner ved Institutt for språk og litteratur hadde gledet seg til å få Martell tilbake til USN, der han også har vært tidligere med et Erasmus-stipend, som blant annet resulterte i at de har skrevet forskningsartikler sammen. 

Professor Tony Burner synes det er hårreisende at det politiske overkjører faglige vurderinger i USA.

— Trump-administrasjonens kansellering av forskning er hårreisende og bekymringsfull. Demokratiets vugge i vesten er virkelig på vei rett ned. Det er trist, sier han.

Da de fikk informasjon om at Martells søknad hadde gått gjennom nåløyet til fagfellepanelet, var han sikker på at det kom til å gå i orden. På USN var alt klart og godkjent fra ledelsens side.

— Dette er en vekker for oss. Det er viktig at politikerne holder hendene av fatet når det gjelder detaljstyring av tematikk man skal forske på eller undervise i, sier han.

Store kutt innen utdanningsforskning

Christopher Martell forteller om store kutt innen utdanningsforskning etter at Donald Trump ble innsatt.

— Vårt institutt alene har mistet millioner av doller i støtte til forskning på lærermangfold. Det pågår rettssaker, men selv om vi vinner frem så vil pengene bli holdt tilbake ett år eller to, forteller han.

Det tar lang tid å forberede søknader ulike forskningsmidler. At forskerne nå ser at midler trekkes tilbake og at søknader blir avslått, gjør at mange fremover lar være å søke i det hele tatt.

— Det blir en avveining om det i det hele tatt er verdt å søke, sier Martell.

— Hvordan reagerer du og dine kolleger på det som skjer i USA nå?

— Det har vært mange følelser. Det første vi har følt på er tristhet. Vi jobber for å gjøre verden til et bedre sted. Det neste er sinne over forvitringen som skjer. Det neste nivået er motstandskamp, sier han og forklarer: 

— Vi gjør det vi kan for å redde USAs demokrati. Vi ser mange demonstrasjoner i hele landet, også steder der de vanligvis ikke demonstrerer. Det gir håp.

Martell og hans kolleger ser etter andre muligheter for å finansiere forskningen sin — blant annet internasjonalt. 

— Heldigvis gjør vårt universitet alt de kan for å støtte oss. Det samme gjør vår guvernør, sier han.

Powered by Labrador CMS