Debatt Jørgen Soldal

Motivert minister søkes

Skal regjeringen klare å snu målingene og få med seg studentene på laget må regjeringen vurdere om Borten Moe bør fortsette som ansvarlig for høyere utdanning og forskning.

Det er på tide at Ola Borten Moe (bidet) tar studentene på alvor, mener Jørgen Soldal, styremedlem i Econa Student..
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Høy inflasjon, dyr strøm, mangel på studentboliger og rekordmange studenter med selvmordstanker skremmer ikke Ola Borten Moe. Studentenes egen minister avvæpner det hele med at den vanskelige situasjonen er lik for alle i samfunnet.

Begeret har rent over for mange studenter. Dette ble tydelig da studentparlamentene ved UiO og UiB erklærte ministeren for persona non grata. Begrunnelsen er en «manglende interesse for å skjøtte sitt ansvar i å utvikle og styrke sektoren for høyere utdanning». Parallelt viser målingene rekordsvak oppslutning om regjeringspartiene, en sterk indikasjon på at det ikke bare er studentene som er misfornøyde. Skal regjeringen klare å snu målingene og få med seg studentene på laget må regjeringen vurdere om Borten Moe bør fortsette som ansvarlig for høyere utdanning og forskning.

Paradokset er at partiet som innehar statsråden for høyere utdanning og forskning har svært lite politikk på området. De er mer interessert i hvor utdanningen skal være enn hva den skal inneholde. Som vanlig er distrikt viktigere enn innsikt. Det er fint at utdanning skal være tilgjengelig for alle uansett hvor du bor. Utover det har de få ambisjoner.

På vegne av alle studenter gir vi gjerne første forslag gratis: Finn en statsråd som tar studenter, jobben sin og sitt ansvar på alvor.

Jørgen Soldal

Noe av det første Borten Moe gjorde var å overstyre styrevedtaket til Nord Universitet om nedleggingen av Nesna. Likevel viste opptakstallene for 2022 at de hadde utfordringer med å fylle opp studieplassene med kvalifiserte studenter. Ikke engang subsidierte studentboliger kunne bøte på det. Nesna blir etter beste omtale stående igjen som et bevis på symbolpolitikk og en ignoranse av studentmassen og universitetenes autonomi.

Det begynner å bli tydelig at Senterpartiet fikk tildelt ministerposten som et resultat av maktsammensetning og byttehandler i regjeringskabalen. Når musikken stoppet, var det bare denne stolen igjen ved kongens bord. Man trenger ikke mange studiepoeng i ledelse for å skjønne at Borten Moe virker svært lite motivert for sine arbeidsoppgaver. Når han i tillegg går imot Hurdalsplattformen og innfører skolepenger for internasjonale studenter, er det ikke lenger noen tvil om manglende interesse og ansvarsbevissthet for egen sektor. Det ville være god ledelse å hjelpe Borten Moe finne en jobb han er mer motivert for.

Det er på tide at studentene tas på alvor. Det faktum at studentene er med på å skape verdier er nærmest fullstendig ignorert. I stedet blir vi kalt barnslig og er påvirket av amerikansk «cancelling»-kultur. Det å melde sin misnøye handler ikke om å kansellere noen.

Har regjeringen ambisjoner om å bli sittende etter neste valg er det mye som må på plass. På vegne av alle studenter gir vi gjerne første forslag gratis: Finn en statsråd som tar studenter, jobben sin og sitt ansvar på alvor. La Borten Moe få en ekstra lang juleferie.

Powered by Labrador CMS