Ny forskningsmilliard til norske bedrifter

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen ønsker at flere bedrifter skal investere i fremtidens næringsliv. Foto: Tor Farstad

Forskningsrådet har i dag delt ut 1,25 milliarder til forskning og innovasjon i næringslivet.

Det kom inn 352 søknader fra bedrifter over hele landet, og 156 prosjekt endte opp med å få støtte. I utlysningen var bærekraft et viktig element.

— Forskning og innovasjon blir stadig viktigere når vi skal omstille oss. Vi ønsker at flere bedrifter skal satse og investere for å utvikle fremtidens næringsliv. Pengene skal bidra til at bedrifter tør å satse på prosjekter som gir store verdier til samfunnet, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Pengene går til alt fra kreftforskning og svømmetrening for sunnere laks, til en ny metode for å bevare snøen i alpinanlegg.

For eksempel får Lerøy Seafood rundt seks millioner kroner til et prosjekt for å forske på hvordan man kan gjøre laksen sunnere ved å sette ut unglaksen (smolten) i basseng med vannstrøm. Det skal gjøre den sterkere og sunnere og bidra til at den trenger mindre medisiner når den senere settes ut i sjøen.

For å kunne velge prosjektene som har best faglig innhold og størst muligheter til kommersiell suksess, bruker Forskningsrådet fageksperter på aktuelle fagområder i fra hele verden.

Administrerende direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen, er glad for den store interessen.

— Jeg tror vi alle har fått en tydeligere bevissthet om at forskning ikke bare er folk i laboratorier med hvite frakker. Hvis man bruker vitenskapelig metode, hvis man jobber systematisk for å skape ny kunnskap og nye muligheter, ja da driver bedriftene med Forskning- og utviklingsstøttet innovasjon, sier Røttingen. 

(Ragnhild Vartdal / Khrono)

Powered by Labrador CMS