Over 5000 studenter startet på sykepleierutdanningen i høst, viser ferske tall fra Norsk senter for forskningsdata (NSD). Foto: Mina Ræge

Flere sykepleierstudenter starter opp i høst

Sykepleie. 130 flere studenter har begynt på sykepleierutdanningen denne høsten sammenlignet med i fjor. Nytt i år er karakterkrav både i norsk og matematikk.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Det viser at frykten for at innføringen av karakterkrav i norsk og matematikk ville føre til færre sykepleiestudenter var overdrevet, slår statsråd Iselin Nybø fast, i en pressemelding.

Ferske tall fra Norsk senter for forskningsdata (NSD) viser at totalt 5335 studenter har begynt på sykepleierutdanningen denne høsten. Det er 130 flere enn i fjor.

— Jeg mener det er positivt å få enda flere søkere med høy kompetanse inn på utdanningen og at antallet som starter holder seg på et stabilt, høyt nivå, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding.

Jeg mener det er riktig å kreve minst karakteren tre i norsk og tre i fellesfaget matematikk fra videregående skole for å kunne bli sykepleier.

Iselin Nybø

18 prosent færre søkere

Innføringen av det nye karakterkravet i matematikk og norsk for å komme inn på sykepleierutdanningene førte til en nedgang i antallet søkere i vår.

Nedgangen var på over 18 prosent, men det er altså likevel flere i år enn i fjor som starter på utdanningen.

— Det er fortsatt stor konkurranse om studieplassene selv om søkertallene gikk ned. Jeg mener det er riktig å kreve minst karakteren tre i norsk og tre i fellesfaget matematikk fra videregående skole for å kunne bli sykepleier. Målet er at karakterkravet skal gi enda bedre sykepleiere, og at frafallet fra utdanningen skal gå ned fordi studentene er bedre rustet til å gjennomføre studiet, sier Nybø i pressemeldingen.

Alle studiesteder skal nå ha innrapportert hvor mange studenter som faktisk startet på alle høyere utdanninger denne høsten.

Over 100 000 studietilbud — bare omtrent 60 000 møtte opp

Totalt ble det gitt tilbud om studieplass til 105.882 personer mens det er 59.994 som faktisk startet på studiet.

Dette er tall som skiller seg noe fra det Samordnet opptak har presentert, men ikke vesentlig

Tallene fra samordna opptak, som ikke har med lokale opptak, viser at 59.898 nye studenter endte opp med å starte på sine studier i høst, men det gjennom samordna opptak ble sendt ut 103.531 tilbud om studieplass.

Det har altså totalt sett, når alle studier er medregnet startet opp 96 flere studenter når lokalt opptak er medregnet. Det utgjør 0,16 prosent av det oppmøtte studentene, hovedtall og trender fra talla til Samordna opptak er dermed veldig nærme realitetene.

Les også:

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS