har satt av 30 millioner kroner

Over 100 fagmiljøer har meldt sin interesse

I en hasteutlysning har Forskningsrådet satt av inntil 30 millioner kroner til forskning på spørsmål som er relevante for å håndtere koronutbruddet. Interessen har så langt vært enorm.

Administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen, ser lyst på at såpass mange har meldt sin interesse for å bidra i kampen mot koronaviruset.
Administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen, ser lyst på at såpass mange har meldt sin interesse for å bidra i kampen mot koronaviruset.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skissene som er levert inn kommer fra en rekke institusjoner over hele landet og er innenfor mange ulike fagdisipliner, skriver Forskningsrådet i en pressemelding.

Nær 60 av skissene kommer fra ulike universiteter, 20 kommer fra forskjellige forskningsinstitutter og 30 fra diverse helseforetak. Næringslivet er også koblet på i flere av skissene.

Høie: — Dette er lovende

Alle som har levert skisse vil få tilbakemelding i løpet av få dager. Frist for å sende inn full søknad er  31. mars.

Det er viktig å komme i gang med intervjuer og datainnsamling mens krisen pågår.

John-Arne Røttingen
Adm. direktør Forskningsrådet

– Forskningen skal bidra til å evaluere behandling og gi systematisk kunnskap om spredningen og effektene av viruset. Det er lovende å se så at så mange, sterke, norske forskningsmiljøer har meldt sin interesse, uttaler helseminister Bent Høie (H) i pressemeldingen.

Administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen, har følgende kommentar:

– Jeg tror det vil komme mye god og nyttig forskning ut av disse midlene, men dessverre er det også trolig mange relevante prosjekter med høy kvalitet som vil få avslag. Vi vil sammen med norske myndigheter se på mulige tilleggsmidler for å kunne finansiere flere av prosjektene som har høy vitenskapelige kvalitet og åpenbart stor relevans i dagens situasjon.

— Vi mangler mye kunnskap

Det er viktig å starte forskningen mens epidemien fortsatt er i en tidlig fase, og tidsplanen er stram. 

– Vi mangler fortsatt mye kunnskap om koronaviruset. Vi vet blant annet ikke hvor smittsomt viruset egentlig er, hva som bidrar til spredning, hvilke risikofaktorer som påvirker spredning og sykelighet og hvor alvorlig infeksjonen er, sier Røttingen, og fortsetter:

— Det er viktig å komme i gang med intervjuer og datainnsamling mens krisen pågår. Det er mye vi kan lære nå slik at vi er bedre rustet neste gang et virus bryter ut, sier Røttingen.

Powered by Labrador CMS