USA

Over hundre studenter arrestert og undervisning avlyst

Columbia University avlyser undervisning på campus, over hundre er arrestert ved flere amerikanske universiteter og politiet har måttet bryte opp demonstrasjoner.

Opprørspoliti med ansiktsskjerming og hjelm står vakt utenfor en av Columbia Universitys campuser torsdag 18. april. Hundrevis har blitt arrestert i forbindelse med demonstrasjoner mot krigen i Gaza.
Publisert Oppdatert

Mandag kveld ble 47 demonstranter arrestert på Yale University i Connecticut i USA mens de demonstrerte mot krigen i Gaza. I tillegg har flere blitt arrestert på demonstrasjoner ved New York University på Manhattan. 

Det melder NTB og The Guardian

Yale University skriver i en uttalelse at hundrevis av demonstranter samlet seg forrige uke på campus, og at universitetet varslet dem om mulige disiplinærtiltak fra universitetet eller reaksjoner fra politiet. 

I tillegg har universitetet brukt tid på dialog og tilrettelagt for at demonstrantene kunne møte ledelsen, noe universitetet sier demonstrantene takket nei til.

— Har alle et ansvar

President ved Yale University, Peter Salovey, skriver i et brev til studenter og ansatte at han har sett både fredelige demonstrasjoner og dårlig oppførsel. Eksempler på sistnevnte er trakassering, knuffing i folkemengden og trusler. 

— Vi er ikke enige om alt, men vi har alle et ansvar for å gjøre vår del i å fostre et miljø der vi kan ha åpne, anstendige diskusjoner om alt, uansett hvor vanskelig det er, skriver presidenten. 

Demonstrantene har krevd at universitetet kvitter seg med aksjer i selskap som produserer våpen. 

Demonstrerer over hele landet

Columbia University avlyste all sin undervisning mandag fordi demonstranter satte opp telt på deres campus i New York City. 

Allerede i forrige uke ble over 100 studenter arrestert på campus i forbindelse med teltbyen, skriver CNN.

Det har også vært demonstrasjoner ved Massachussets Institute of Technology og Emerson College i Boston-området, University of North Carolina og University of Michigan. Sistnevnte har uttalt at de skal lage nye regler for å straffe forstyrrende oppførsel etter en demonstrasjon på universitetet, melder The Guardian

Også i Norge har studenter demonstrert mot sine institusjoners koblinger til Israel. I februar demonstrerte hundrevis av studenter ved NTNU, Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, Universitetet i Sørøst-Norge og UiT Norges arktiske universitet. Ingen har blitt arrestert i forbindelse med disse demonstrasjonene. 

I år har flere norske universiteter stanset utvekslingsavtaler med Israel, blant annet ved Universitetet i Bergen og Universitetet i Sørøst-Norge. 

Endringslogg. 23. april kl. 12:32 har overskriften blitt endret fra "hundrevis" til "over hundre".

Powered by Labrador CMS