Debatt sunniva whittaker

På høy tid å åpne for utenlandske ph.d.-studenter og forskere

Universiteter og høyskoler har ikke tid til å vente til en gradvis lettelse i restriksjonene en gang senere på høsten.

Norge risikerer å gå glipp av internasjonale talenter og sakke akterut som kunnskapsnasjon om ikke utenlandske doktorgradskandidater og forskere får unntak fra innreisereglene, mener Universitets- og høgskolerådet med Sunniva Whittaker.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

INNREISE| Universitets- og høgskolerådet (UHR) mener det er flott at regjeringen nå har åpnet for å ta imot utenlandske studenter. Samtidig er det svært skuffende at doktorgradskandidater og forskere som har fått jobb ved norske universiteter og høyskoler, ikke omfattes av dette unntaket fra innreisereglene.

Norge risikerer dermed å gå glipp av internasjonale talenter og sakke akterut som kunnskapsnasjon. Det gis allerede unntak for enkelte yrkeskategorier. Å gi doktorgradskandidater og forskere innreisetillatelse vil vise tydelig at myndighetene mener alvor når det gjelder forskningens betydning for verdiskaping i Norge.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Det er merkelig at når først studenter fra utlandet gis anledning til å komme til Norge, at ikke ph.d.-kandidatene omfattes av dette. Det er i utgangspunktet et konkurransefortrinn for Norge at ph.d.-kandidater får et ansettelsesforhold, men paradoksalt nok synes dette å skape hindringer for innreise. Det er vanskelig å forstå at norske myndigheter ikke tillater nyansatte internasjonale forskere å komme til sitt universitet eller høyskole – spesielt når mange allerede har ordnet bolig og hever lønn. Mange er avhengig av forskningsinfrastruktur ved institusjonene for å kunne gjennomføre sine prosjekt. Dette er spesielt kritisk for ph.d.-kandidater og postdoktorer som arbeider innenfor strenge tidsfrister.

Norsk forskning opererer i, og er helt avhengig av, et globalt studie- og arbeidsmarked. Dette er et svært aktivt og dynamisk økosystem som dessverre har stått på pause i halvannet år. Vi kan i dag ikke se at det er noen smittefaglige argumenter som tilsier at det fremdeles må holdes igjen på innreise for hverken ph.d.-kandidater eller vitenskapelig ansatte ved norske universiteter og høyskoler, så lenge de ved innreise oppfyller gjeldende karantenebestemmelser dersom de ikke kan dokumentere at de er fullvaksinerte. Det er nå i august at høstsemesteret starter for fullt. Doktorgradskandidatene skal ta fatt på opplæringen sin, og andre forskere skal bidra med både undervisning og forskning.

Universiteter og høyskoler har ikke tid til å vente til en gradvis lettelse i restriksjonene en gang senere på høsten.

Powered by Labrador CMS