— Dette er politikk med stor alvor, sier stortingsrepresentant Sverre Myrli. Foto: Bernt Sønvinsen/Arbeiderpartiet

Politikere tar kamp om studiested til Stortinget: «Det virker som at det ikke har vært noen voksne til stede»

Lokalisering. Stortingsrepresentanter reagerer på at rektor Curt Rice ønsker å samlokalisere OsloMet i Oslo. Nå tar de campus Kjeller i egne hender og ber om svar fra regjeringen.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Dette er politikk med stor alvor. Derfor stiller jeg nå et spørsmål til statsråden i spørretimen på Stortinget. Dette kan få store konsekvenser og er derfor ikke bare en sak for universitetsstyret.

Det sier stortingsrepresentant Sverre Myrli (Ap) til Romerikes Blad. Avisa melder at flere lokale representanter vil ta saken til Stortinget etter at rektor Curt Rice tidligere denne måneden gjorde det klart at han ønsker å flytte hele miljøet ved campus Kjeller til Oslo.

— Slik det ser ut nå mener jeg at samlokalisering i Pilestredet vil gi OsloMet de beste mulighetene for virksomhet i framtiden. Jeg heller derfor i retning av å ikke inngå ny leiekontrakt på Kjeller, sa Rice til Khrono da det ble kjent.

Rektoren understreket samtidig at han vile ha organisasjonens vurdering av det før han fremmer en sak for universitetsstyret.

Ampert allmøte

Torsdag var Rice på plass under et ampert allmøte om saken på Kjeller. Der var også ordfører Jørgen Vik (Ap) i Lillestrøm. Han krever at Rice snur og ber nå om hjelp fra Stortinget.

Jeg håper jeg får et svar fra statsråden om at de akter å gå inn i dette og ikke legge ned campusen her. Dette er såpass viktig.

Sverre Myrli

— Dette er altså ikke bare en lokal sak. Den hører hjemme i politikken, fordi den handler om samfunnsutviklingen, utdanning og arbeidsplasser i Oslo-regionen. Saken hører hjemme på Stortinget, sier Vik til Romerikes Blad.

I helga hadde også ordføreren et innlegg i Aftenposten sammen med fylkesrådleder og partikollega Tonje Brenna. Mens Brenna signerer innlegget «på vegne av Viken fylkeskommune» signerer Vik på vegne av «alle ordførerne på Romerike».

«Løsningen er hverken fremtidsrettet eller samfunnsmessig bærekraftig når mye av befolkningsveksten skjer på Romerike. Hvis økonomi, bærekraft og manglende attraktivitet er utfordringen, er løsningen snarere å flytte flere fagområder og studenter og ansatte til Lillestrøm», skriver de i innlegget.

Reagerer på argumentasjon

Som sagt kommer nå saken opp i Stortinget.

— Dette er politikk med stor alvor. Derfor stiller jeg nå et spørsmål til statsråden i spørretimen på Stortinget. Dette kan få store konsekvenser og er derfor ikke bare en sak for universitetsstyret, sier nevnte Myrli til avisa. Han mener det vil være å gå 20 år tilbake i tid om OsloMet flytter fra Romerike.

Grunnen til at jeg stiller spørsmålet at Curt Rice i sin argumentasjon forsøker å skyve regjeringen foran seg.

Sigbjørn Gjelsvik

Vik er ikke den eneste på Stortinget som stiller spørsmål til den nye forsknings- og høyere utdanningsministeren Henrik Asheim (H). Det gjør også stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Overfor avisa sier Sp-representanten at han reagerer på argumentasjonen fra Rice.

— Grunnen til at jeg stiller spørsmålet at Curt Rice i sin argumentasjon forsøker å skyve regjeringen foran seg. Det kom jo nylig en fullmakt om at departementene ga sin tilslutning til at man kunne inngå en langsiktig leieavtale fram til 2043, sier Gjelsvik til avisa.

Han vil derfor ha «avklart hvorvidt regjeringen legger press på OsloMet om å legge ned på Kjeller».

Møter Akershus-benken

Romerikskommunene jobber nå med et felles utspill om saken, ifølge Romerikes Blad. Torsdag 6. februar skal de i møte om saken med Akershus-benken på Stortinget. Måneden etter, 12. mars, skal saken behandles av universitetsstyret ved OsloMet.

Mens Gjelsvik vil ha svar på om «regjeringen legger press på OsloMet» sier Myrli dette til avisa før den kommende behandlingen:

— Det virker som at det ikke har vært noen voksne til stede. Jeg håper jeg får et svar fra statsråden om at de akter å gå inn i dette og ikke legge ned campusen her. Dette er såpass viktig.

Powered by Labrador CMS