Flyktingsituasjonen i Moria

Raser mot UiO-professor etter Facebook-post om flyktninger

– Forstemmende at en filosof skriver noe så tvers gjennom uetisk, mener Lars Gule.

— Det er ekstra skuffende at filosofkolleger velger å uttrykke seg slik, sier Lars Gule.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere har tatt til sosiale medier for å uttrykke sine meninger om flyktningkrisen etter brannen i Moria-leiren — noen under emneknaggen 50erikkenok, andre under emneknaggen 50er50formye.

I helgen delte professor i filosofi ved Universitetet i Oslo, Jens Saugstad en status som fikk førsteamanuensis ved OsloMet og ekstremismeforsker, Lars Gule til å reagere kraftig.

Professor i filosofi Jens Saugstad.

«Bare tenn på telteiren din, så får du komme til Norge #50er50formye», skrev Saugstad på Facebook.

— Tvers gjennom uetisk

Lars Gule delte lørdag en skjermdump av Facebook-statusen til Saugstad, der man også kan se en kommentar fra filosofiprofessoren under: «Det var noen unge menn fra leiren. De har det sikkert helt jævlig, men løsningen er ikke å ta dem hit. Leiren må avvikles og emigrantene sendes hjem».

Gule mener det er stor forskjell mellom disse to delene. Den første delen mener han er en normalisering av ekstremisme. Den andre delen mener han faller innenfor en normal.

Gule skriver blant annet følgende på Facebook:

«Det er forstemmende at en filosof skriver noe så tvers gjennom uetisk. For formuleringene er kalde, kyniske og speiler menneskeforakt, særlig gjennom emneknaggen om at 50 er 50 for mye - som altså er det minimale antallet regjeringen har sagt Norge vil ta imot fra Moria-leiren», skriver Gule og fortsetter:

Skjermdump fra FB-status.

«Slik speiles også den økende kulden i det norske samfunnet, gjennom den normalisering av forakten for andre (ikke deres meninger, politiske standpunkter, tro eller lignende, men nettopp forakten for andre som mennesker). Dette er også en normalisering av ekstreme holdninger».

Hele leiren brant ned

Onsdag morgen var hele Moria-leiren på den greske øya Lesvos, der 12.000 mennesker hadde sitt midlertidige hjem, brent til grunnen.

Regjeringen har denne uken sagt at den vil ta imot 50 personer fra flyktningsleiren. Flere norske kommuner har sagt seg villige til å hente tilsvarende antall alene.

Et koronasmitteutbrudd og en påfølgende karantene skal ifølge Leger uten grenser ha ført til redsel og fortvilelse blant Morias innbyggere. Tirsdag i forrige uke brøt det ut protester og det ble observert flere branner på forskjellige steder i leiren.

— Brannen startet fordi folk var sinte og ville vise at de var sinte. Vi satte fyr på hele leiren for å vise vår avsky, forteller Mila fra Moria-leiren til NRK.

Vil ikke skape blest om innlegget

Kommentaren til Jens Saugstad er ikke veldig forskjellig fra det flere norske politikere har uttrykt den siste tiden.

— Vil det å brenne ned leiren der man bor være en inngangsbillett for å komme til europeiske land, sier Frps første nestleder, Sylvi Listhaug i VG.

Jens Saugstad skriver i en epost til Khrono at han nødig vil bidra til å skape blest «om Lars Gules utskjelling», og derfor ikke vil uttale seg om saken til Khrono.

— Det kan være at ting endrer seg, men jeg kommer uansett ikke til å uttale meg til journalister hvis jeg opplever at de har forsøkt å hausse opp en facebook-debatt for å lage en «snakkis», skriver han.

— Ekstra skuffende at filosofkolleger velger å uttrykke seg slik

— Det kan godt være mange mener dette, men nå var det hans Facebook-post jeg ble oppmerksom på, utdyper Lars Gule til Khrono.

— Jeg reagerer litt forskjellig avhengig av hvem personen er som mener noe. Det er ekstra skuffende at filosofkolleger velger å uttrykke seg slik, sier han.

— Du reagerer altså sterkere fordi han er filosof?

— Han får uttrykke seg slik han vil — men det han uttrykker er fullt av menneskeforakt. Det er kynisk. Hvorfor? Fordi det overhodet ikke reflekterer noe av de menneskelige lidelsene det er snakk om her. Norge er verdens rikeste land. Vi kunne tatt imot alle fra Moria-leiren! Vi har ressurser til det. Jeg sier ikke at det er det vi skal, men det er en hån når Saugstad sier at femti er for mye. Jeg blir sint. For dette er mennesker, sier han.

Krenker menneskeverdet

Gule understreker at den andre delen av skjermdumpen av Saugstads Facebook-status ikke er foraktfull – og formulert som noe man absolutt bør kunne diskutere — altså hvor mange flyktninger man skal ta imot, og hva slags innvandrings- og integreringspolitikk vi skal ha i Norge.

Gule mener det er viktig at man ikke uttaler seg på en måte som krenker andres menneskeverd – altså det moralske utgangspunkt at alle mennesker er like mye verdt.

— Dette handler også om folkskikk og samfunnsmoral. Så fort vi begynner å snakke om medmennesker på en måte som krenker deres menneskeverd, har vi ødelagt grunnlaget for å snakke om integrering, sier Gule.

Saugstad har engasjert seg i kommentarfeltet til Gule, og skriver blant annet:

«I bunn og grunn handler min kritikk av asyllobbyen om en utbredt sammenblanding av politikk og privatmoral i form av medlidenhet og nestekjærlighet. Det tar jeg avstand fra, og har begrunnet det i blant annet kronikker som du kanskje bør lese».

Powered by Labrador CMS