Borg-saken

Sandra Borch: — Klok beslutning

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch takker Anne Borg for jobben hun har gjort som rektor ved NTNU og sier det var en klok beslutning å trekke seg.

Sandra Konstance Nygård Borch på besøk på Universitetsbiblioteket i Bergen
Publisert Oppdatert

Det var på et ekstraordinært styremøte i morgentimene fredag at NTNUs rektor Anne Borg kunngjorde at hun går av med umiddelbar virkning.

Bakgrunnen er kritikken hun har fått etter at hun gikk offentlig ut og kritiserte to av sine egne forskere.

Sandra Borch sier at hun har fulgt saken tett, og at hun forstår godt for at den har skapt reaksjoner.

— Nå har Anne Borg valgt å trekke seg. Det var en klok beslutning, sier hun i en e-post til Khrono.

Statsråden poengterer at akademisk ytringsfrihet og forskerfrihet er en helt nødvendig forutsetning for all akademisk virksomhet.

— Hvis vi skal kunne stole på vitenskapen, må vi være sikre på at akademikere kan tale fritt. Derfor styrker vi vernet av den akademiske ytringsfriheten i forslaget til ny universitets- og høyskolelov, sier hun.

Sandra Borch har besøkt NTNU flere ganger etter at hun ble statsråd i aigst.

— Jeg vil takke Anne Borg for veldig god innsats som rektor ved NTNU, og for det gode samarbeidet, blant annet om campussamlingen i Trondheim. Jeg besøkte NTNU på mandag denne uka, og det var utrolig inspirerende. NTNU er Norges største universitet, med forskningsmiljøer i verdensklasse, og jeg er trygg på at styret ved universitetet sikrer at den gode utviklingen til NTNU fortsetter.

Samtidig som Sandra Borch sier at det var en klok beslutning av Anne Borg å trekke seg, retter hun også et spark til Norsk Industri og NHO for deres rolle i saken.

Det har den siste uken kommet fram at NTNU-rektoren var i kontakt med de to organisasjonene før hun skrev det utskjelte leserinnlegget der hun kritiserte to NTNU-forskere.

— Denne saken er en påminnelse, ikke bare for universitetsledere, men også for deres samarbeidspartnere. Jeg er lite imponert over Norsk Industri og NHOs rolle i denne saken. De som skal samarbeide med våre universiteter, må være fullt klar over at den akademiske ytringsfriheten er ukrenkelig. NTNUs rektor har nå tatt konsekvensene av dette — jeg regner med at også NHO og Norsk Industri nå tar en runde med refleksjon rundt verdien av akademisk frihet, sier Sandra Borch.

Powered by Labrador CMS