USA

Skal slette studiegjeld for millioner av amerikanere

20 millioner kan få slettet all studiegjeld i USA. Men for noen er det bare en liten del av gjelda som slettes.

USAs president fjerner masken for å presentere sin plan for slette av studiegjeld.

Millioner av amerikanere kan nå få slettet deler av studiegjelda. Det er klart etter at USAs president Joe Biden onsdag presenterte sin plan for sletting av studiegjeld.

Biden har stått under massivt press for å oppfylle et valgløfte om å slette opp til 10.000 dollar — nær 100.000 norske kroner — i studiegjeld for alle lånetakere i USA.

Ifølge planen skal alle som tjener under 125.000 dollar, eller er i husholdninger med en samlet inntekt på under 250.000 dollar, få slettet 10.000 dollar i studiegjeld. Studenter som har mottatt såkalte «pell grants» kan få slettet opp til 20.000 dollar, nesten alle disse kommer ifølge det amerikanske utdanningsdepartementet fra familier med inntekter på 60.000 dollar eller mindre.

I tillegg varslet Biden en ny forlengelse av pausen i innbetalingen av studiegjeld, som ble innført i mars 2020. Denne er nå forlenget til nyttår. Tidligere i år viste en meningsmåling av 57 prosent ikke har betalt inn noe mens dette har vært gjeldende.

— Disse målrettede handlingene er for familier som trenger det mest, sa Biden da planen ble presentert.

Halvparten hos folk som skylder over 60.000

Den samlede studiegjelda i USA er enorm, vi snakker 1,6 billioner amerikanske dollar, som fordeler seg på over 45 millioner amerikanere.

Som Khrono har skrevet om tidligere sitter rundt en av tre lånetakere med mindre enn 10.000 dollar i studiegjeld. Mer enn halvparten skylder mindre enn 20.000 og tre av fire skylder under 40.000.

Mens noen får slettet all gjelda de sitter med, er de 10.000 bare en liten del av studiegjelda. Over halvparten av gjelda er hos folk som skylder 60.000 dollar eller mer.

Hvor mye som vil bli slettet til sammen er usikkert, det kommer blant annet på hvilke krav som kommer, men det anslås til 300 milliarder dollar. Ifølge Biden-administrasjonen kan opp til 43 millioner få slettet noe gjeld, 20 millioner kan få slettet all gjenværende gjeld.

Har krevd gjeldsslette på 50.000

— Vi har jobbet for denne dagen i lang tid, nå er den her, skrev senator Elizabeth Warren, en av dem som har presset på for sletting av studiegjeld, på twitter da planen var presentert.

Hun beskriver det som «et stort steg framover».

— Det vil hjelpe hardtarbeidende mennesker som lånte penger for å gå på skole fordi de ikke kom fra en familie som kunne skrive ut en stor sjekk, skriver hun på twitter.

Selv om gjeldssletten ønskes velkommen, vil Biden fortsatt under press for å slette mer enn dette.

Warren er en av flere som har reist krav om gjeldsslette på opp mot 50.000.

Noen rammes hardere enn andre

Dette er blitt avvist av Biden. Da han tidlig i presidentperioden ble spurt om dette sa han på CNN at han ikke vil slette «milliard i gjeld for folk som har gått på Harvard og Yale og Penn».

Denne fortellingen ble imøtegått i et brev Biden fikk i fanget i juni, signert lederne for fem ledende fagorganisasjoner, ble nylig denne fortellingen. I brevet skriver de at de aller fleste lånetakerne, nær 90 prosent, ikke har gått på noen av universitetene i den såkalte eføyligaen — Ivy League — eller andre eliteskoler, og at nesten halvparten har gått på offentlige skoler.


I brevet viser de også til at sletting av studiegjeld har bred støtte, de peker på en meningsmåling fra 2020 der 65 prosent sier de støtte en sletting på minst 20.000 dollar per lånetaker. Blant de som stemmer på Demokratene er støtten til dette på 80 prosent.

De beskriver også hvordan noen rammes hardere enn andre og peker på rapporten Disparate Debts: How Student Loans Drive Racial Unequality Across American Cities fra 2020. Den viste at 20 år etter at de begynte på college skyldte en gjennomsnittlig afroamerikansk lånetaker fortsatt 95 prosent av den opprinnelige studiegjelden, mens en gjennomsnittlig hvit lånetaker hadde betalt ned nesten 95 prosent.

En annen senator som har krevd gjeldsslette er Bernie Sanders, han har krevd sletting av all studiegjeld, et krav han holdt fast på etter at Bidens plan ble offentliggjort. På twitter retter han fingeren mot et selskap som refinansierer studielån og skal ha gitt sin daglige leder en lønnsøkning på 92 prosent.

— Vet du hva president Biden kan gjøre? Slette all studiegjeld, skriver Sanders.

Fra den andre siden er tonen en annen.

— Insane — and illegal, skriver den republikanske senatoren Ted Cruz på twitter og kaller det en «Hail Mary before midterms».

Den republikanske senatoren Mitch McConnell kaller det «et slag i trynet på arbeidende amerikanere som ofret for å betale gjelden sin eller tok andre karrierevalg for å unngå gjeld».

Powered by Labrador CMS