kompetanse

Skuffet etter at regjeringen fant ny utvalgsleder

Dag Terje Andersen tar over som leder for kompetansereformutvalget. Universitets- og høgskolerådets leder mener regjeringen burde benyttet anledningen til å få inn flere medlemmer fra kunnskapssektoren.

Leder for Universitets- og høgskolerådet, Sunniva Whittaker, mener regjeringen burde benyttet anledningen til å få noen fra utdanningssektoren inn i kompetansereformutvalget.
Publisert Oppdatert

— Jeg er skuffet, sier Sunniva Whittaker, leder for Universitets- og høgskolerådet (UHR) og rektor ved Universitetet i Agder.

Fakta

Kompetansereformsutvalget

Kompetansereformutvalget skal utrede hvordan de tre partene i arbeidslivet kan legge bedre til rette for omstilling og læring. Målet er å redusere rekrutteringsutfordringer og forhindre frafall fra arbeidslivet som følge av manglende kompetanse. Utvalget skal svare ut arbeidslivets kompetansebehov, i lys av trender som aldrende befolkning, grønn omstilling og digitalisering. Arbeidet skal favne alle grupper i arbeidslivet, og komme med forslag til tiltak som treffer alle utdanningsnivå.

Utvalgets medlemmer:

  • LO-sekretær Trude Tinnlund
  • Advokat Gro Øien (NHO)
  • Nestleder Lizzie Ruud Thorkildsen (YS)
  • Fagsjef Trond Bergene (Spekter)
  • Avdelingsdirektør Bjarte Rørmark (KS)
  • Fagsjef Kristine Bettum (Virke)
  • Seniorrådgiver Joakim Østbye (Akademikerne)
  • Fagsjef Eli-Karin Flagtvedt (Unio)
  • Utredningsleder Turid Semb (Kommunal- og distriktsdepartementet)

Kilde: Kunnskapsdepartementet

Tidligere i høst stusset hun over at universitets- og høgskolesektoren ikke er representert i kompetansereformutvalget. Der er bare partene i arbeidslivet invitert inn.

Da regjeringen fredag meldte at utvalgsleder Svein Richard Brandtzæg slutter og at Dag Terje Andersen kommer inn i stedet, stusset hun igjen.

— Burde brukt anledningen

— Jeg synes absolutt de burde brukt anlendingen til å få inn noen fra vår sektor også. Vi sitter på mye erfaringer og kompetanse både om utfordringer og muligheter når gjelder kompetanseutvikling. Læring hele livet har de fleste utdanningsinstitusjonene et aktivt forhold til, sier hun til Khrono.

Da Khrono skrev om saken i september, sa UHR-lederen at hun forventet at sektoren ville bli koblet på på et eller annet vis etter hvert som arbeidet med rapporten skrider frem. Det har ikke skjedd, sier hun i dag.

— Vi har ikke fått signaler om de skal bruke sektoren mer, såvidt jeg vet. Jeg tenker at vi er en viktig aktør i dette bildet, og å være koblet inn på et tidlig stadium er mye mer fruktbart enn om vi må respondere på noe isom allerede er utarbeidet, sier hun.

— Lite som er viktigere

Kompetansereformutvalget ble nedsatt av Kongen i statsråd 20. juni. 

Dag Terje Andersen har tidligere vært stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, statsråd og stortingspresident. Han startet yrkeskarrieren sin som skogsarbeider. 

— Det er lite som er viktigere for utviklingen til både den enkelte og for samfunnet vårt enn at flest mulig får mulighet til å lære hele livet. Kompetansereformutvalget har et stort og viktig oppdrag, og jeg ser fram til å gå i gang med arbeidet sammen med alle de kompetente medlemmene av utvalget, sier han i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

— Best tjent med annen leder

Avtroppende utvalgsleder Svein Richard Brandtzæg var styreleder ved NTNU mellom 2014 og 2020. Han sier at han selv har valgt å trekke seg som leder for kompetansereformutvalget, og grunngir det slik:

— Det har vært veldig interessant å være med på dette arbeidet, som utvilsomt kan få stor betydning for fremtidens Norge. Jeg opplever at utvalget vil være best tjent med en leder som har en litt annen kompetanseprofil enn min.

Powered by Labrador CMS