koronakurs

Stor interesse for nettkurs for ledige

Fulltegnede korona-kurs, melder Universitetet i Agder og Høyskolen Kristiania. I alt 14 universiteter og høgskoler fått midler til kurs så langt.

Prorektor Gøril Hannås ved Universitetet i Agder opplever at det er strort behov for de korte nettkursene.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

29 læresteder har fått 50 millioner kroner til nettbasert opplæring for folk som er blitt arbeidsledige og permitterte under koronakrisen, melder regjeringen. Av disse er det 14 universiteter og høgskoler. De andre som har fått midler er blant annet fagskoler, Folkeuniversitetet, Studieforbundet AOF og Nordic open online academy.

Fakta

Nettbaserte kurs for ledige og permitterte

  • Regjeringen har foreslått at ledige og permitterte kan ta utdanning mens de mottar dagpenger i hele år, og har bevilget midler til utdanningsinstitusjonene i flere omganger for at de raskt skal få på plass gratis utdanningstilbud som ledige kan benytte seg av.
  • Diku og Kompetanse Norge har lyst ut inntil 100 millioner kroner til oppskalering av digitaliserte utdanningstilbud som kan tilbys raskt og nettbasert.
  • I første søknadspulje fikk 29 læresteder tildelt nærmere 50 millioner kroner.
  • Da fristen for andre pulje gikk ut den 5. juni, hadde det kommet inn 70 søknader hvor det søkes om vel 49 millioner kroner.
  • Tredje pulje har frist 15. juni kl. 12:00.

Kilde: Diku

Regjeringen har nå doblet potten, slik at det blir flere kurs med søknadsfrist 5. juni og 15. juni. Til fristen 5. juni kom det inn 70 søknader, der det søkes om 49 millioner, melder Diku (Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høgare utdanning). Det er Diku og Kompetanse Norge som fordeler pengene.

Ble fort fulltegnet

Ved Universitetet i Agder (UiA) ble det lagt ut sju kurs 2. juni og alle ble fulltegnet innen en uke, melder universitetet. På to av kursene ble antall studieplasser doblet for å dekke etterspørselen.

Kurset Prosessledelse og designtenkning var fullt to dager etter det ble lagt ut og antall plasser ble doblet til 80. Et annet av kursene, Grunnleggende bedriftsøkonomi, var også fullt to dager etter og antall plasser ble doblet til 60.

I tillegg til de sju første kursene blir det lagt ut flere kurs denne uken og neste, i alt 650 studieplasser. Alle kursene er nettbaserte og skal gjennomføres i løpet av 2020.

Hittil har UiA fått 7,3 millioner kroner til koronarelaterte studietilbud.

Mener de treffer bra på behovene

Prorektor for samfunnskontakt og nyskaping ved Universitetet i Agder, Gøril Hannås, er glad for responsen.

— Grunnen til at vi har fått god uttelling, er at vi som samskapingsuniversitetet fra før av har god dialog og godt samarbeid med regionen, slik at vi treffer bra på behovene til regionens arbeidsliv i denne situasjonen, sier Hannås.

— Det er vi glade for, når vi nå ser hvor stort behovet er. Vi kommer derfor til å søke nye midler fra Diku som deler ut disse midlene, hvor neste søknadsfrist er 15.juni, sier hun videre.

Fagområder som digitalisering, bærekraft, HR, design-tenkning, økonomi, strategi og musikk er blant tilbudene, skriver uia.no. Noen av kursene gir studiepoeng, andre ikke.

1300 plasser fulltegnet på Kristiania

Også ved Høyskolen Kristiania er interessen stor.

— Over 1300 plasser ble fulltegnet i løpet av noen få dager hos oss, noe som viser at det er en enorm etterspørsel av arbeidslivsnære utdanninger i befolkningen, sier prorektor ved Høyskolen Kristiania, Christen Krogh i en epost.

Han viser til at mange universiteter og høyskoler som har stor pågang nå og mange permitterte opplever å være for sent ute når de har søkt.

— Med mange arbeidsledige og permitterte som også ønsker kompetanseløft ønsker vi nå å undersøke med Diku om det er mulighet for oss å kunne ta imot enda flere, sier Krogh.

De 14 universitetene og høgskolene som har fått midler til kurs så langt er:

Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Høgskolen i Innlandet, Høgskolen i Molde, Høyskolen Kristiania, Norges idrettshøgskole, NTNU, OsloMet, UiT Norges arktiske universitet, Universitetet i Agder, Universitetet i Bergen, Universitetet i Stavanger , Universitetet i Sørøst-Norge og Høyskolen for yrkesfag (høgskole med akkrediterte studietilbud). Se listen over alle 29 som har fått midler her.

Powered by Labrador CMS