studieplasser

Ved en glipp fikk alle på ventelista tilbud om studieplass

Forfatterstudiet ved UiT - Norges arktiske universitet går fra 15 studieplasser til 40 etter en glipp på e-post.

UiT - Norges arktiske universitet får en tredobling av antall plasser i forfatterstudiet.
Publisert

Ved en menneskelig feil har studentantallet på forfatterstudiet i Tromsø tredoblet, skriver Morgenbladet.

— Det som skjedde, var at det ble sendt ut en e-post med beskjed til både dem som hadde fått plass, og alle som egentlig skulle stå på venteliste, om at de hadde fått studieplass. Det har ført til litt hektisk aktivitet, sier Anne Oterholm, leder av forfatterstudiet ved UiT - Norges arktiske universitet, til avisen.

Må ta inn alle

Til Morgenbladet understreker Oterholm at alle som sto på ventelisten var kvalifisert for studiet. Ifølge en bestemmelse i forvaltningsloven plikter studiesteder å ta inn alle som får tilbud om studieplass, selv ved en feil som denne.

Nå blir studentene delt inn i a-, b- og c-klasse. A-klassen blir de 15 som opprinnelig skulle blitt tatt inn. Alle vil få et likeverdig tilbud likevel, presiserer hun. De har også valgt å være helt åpne med studentene om glippen.

— Dette blir et eksperiment som aldri har vært gjort noe sted, og jeg tror forfatterstudiet kommer til å få et kjempeutbytte av det. Når situasjonen en gang er som den er, så kommer vi til å lære av det, og det mener jeg ble tydelig allerede på første samling, sier Oterholm til Morgenbladet.

Overbooket i Agder

Som Khrono har skrevet før, så er det vanlig å overbooke noe ved opptak. Men av og til skjer det en feil, og det blir overbooket altfor mye. Khrono skrev tidligere i år om Universitetet i Agder som hadde planer om å ta inn 68 studenter til bachelorstudiet i folkehelsearbeid, men gav tilbud til 133.

De fire årstudiene i samfunnsretta ernæring, idrett og friluftsliv endte også opp med å sende ut tilbud til for mange.

— Men i år er det fire studietilbud der en intern kommunikasjonssvikt har gjort at vi har overbooket mer enn vi hadde tenkt.

Samordna opptak sendte ut 105 216 tilbud i sommer, til 62 500 studieplaser.

— Erfaringsmessig er det mange som takker nei eller ikke svarer, og en god del av de som takker ja, møter likevel ikke opp, heter det i ei pressemelding fra Samordna opptak i juli.

Powered by Labrador CMS