helsedirektoratet

Anbefaler at studenter kan teste seg ut av smittekarantene

Helsedirektoratet anbefaler at elever og studenter over 18 år kan teste seg ut av karantene. Nå blir det kommunelegen som skal ta avgjørelsen om karanteneplikt.

– Vi tror at fadderukene skal kunne gjennomføres på normal måte under de gjeldende smittevernreglene, sier Espen Nakstad.
Publisert

— Hovedpoenget her er at vi anbefaler å erstatte smittekarantene med regelmessig testing for dem som er nærkontakter av smittede personer. Det er i tråd med FHIs anbefaling, sier fungerende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NTB.

I et brev Helsedirektoratet sendte til alle landets kommuner mandag, skriver direktoratet:

«Det anbefales at også elever/studenter over 18 år i videregående, høyskole og universitet testes i stedet for å settes i smittekarantene. Kommunelegene må selv vurdere og fatte særskilte beslutninger (vedtak, enten enkeltvedtak eller lokale forskrifter) for at denne gruppen skal kunne gjennomføre testing og med det få unntak fra smittekarantene.»

— For de aller fleste over 18 år vil dette sannsynligvis ikke komme til anvendelse, fordi de fleste vil ha fått første vaksinedose ved skolestart, sier Nakstad.

Må testes tre ganger

FHI og Helsedirektoratet anbefaler at studentene testes raskest mulig etter at smitte er oppdaget. Ved negativt testsvar kan de unntas smittekarantene. Deretter skal de testes to ganger til. Ved fortsatt negative testsvar kan de unntas smittekarantene.

Husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære kontakter, typisk kjærester eller elever som bor på samme hybel, må fortsatt være i karantene etter å ha vært sammen med en smittet, understreker direktoratet i brevet.

Risiko for uvaksinerte

I neste uke starter fadderukene på en rekke av landets studiesteder. I fjor oppsto en rekke utbrudd i forbindelse med fadderukene.

Nakstad sier at det at mange studenter nå har fått første vaksinedose, gjør at han ikke er like bekymret for at det skal oppstå tilsvarende utbrudd som i fjor.

— Vi tror at fadderukene skal kunne gjennomføres på normal måte under de gjeldende smittevernreglene. Man må huske på at det er festing blant uvaksinerte som utgjør den største risikoen, sier han.

Massetesting på NHH

Arrangøren av fadderuka ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen har planer om massetesting når studentene kommer på campus i neste uke.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

— Tanken er å teste alle studentene hver dag. Det viktigste er at vi har et så godt bilde som mulig – et øyeblikksbilde av smittesituasjonen i fadderuka, sier fadderleder Christian Arstein til NRK.

I fjor ble mer enn 100 studenter smittet i forbindelse med fadderuken.

Studentforeningen på NHH har i år inngått en avtale med en privat helseaktør som tilbyr hurtigtesting. Kostnadene blir refundert fra myndighetene.

Dersom studentene tester negativt, får de grønt lys i et koronasertifikat gyldig i 24 timer. Khrono skrev først om massetestingen på NHH i slutten av juli.

Nakstad sier at man har god erfaring med regelmessig testing for å holde smittenivået nede i universitetsmiljøer.

— Det er positivt om man vil tilby testing for å begrense risikoen for smitteutbrudd under fadderukene, sier han.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS