Derfor trenger vi forskning på og utdanning rettet mot de små skolene Et godt utdanningstilbud er avgjørende for at barnefamilier etablerer seg på et sted. På små steder er skolen og barnehagen viktige aktører.
Høyre mener regjeringen lemper på kravene for å få utdanning i distriktene — Det må være et mål at flest mulig skal ta utdanning på campus, sier Kari-Anne Jønnes (H). Hun mener regjeringen styrker desentraliserte utdanninger på bekostning av studier på campus.
Er redd regjeringen lager A og B-lag i profesjonene Kari-Anne Jønnes (H) er ikke fornøyd med regjeringens politikk for opptak innen sykepleie- og lærerutdanningene.
Utdanningssentralisering kan true norsk suverenitet Forsvarsevnen vår avhenger av kunnskap. For å få til det, må vi tilby utdanningene Norge trenger over hele landet. Det styrker kunnskapsberedskapen vår.
Universitetets rolle i lokalsamfunnene OsloMet ønsker å samarbeide med folkevalgte i bydeler, kommuner og fylker i både Oslo og på Romerike om hvordan høyere utdanning og forskningsbasert kunnskap i større grad kan bidra til samfunnsforbedringer.
Høyere utdanning er allerede geografisk tilgjengelig De fleste har allerede et utdanningssted nær der de bor. Det er på tide at andre fleksibilitetsdimensjoner får mer oppmerksomhet, skriver tre Nifu-forskere på bakgrunn av en ny rapport.
Den universitetspolitiske motkraft Historien om høyere utdanning i Norge har alltid vært et spørsmål om sentrum og periferi. Også i dag blir det framstilt som en selvfølge at læresteder skal finnes og ligge sentralt, der faglig kompetanse alt er tilgjengelig.
Færre ungdommer fra distriktet tar høyere utdanning Studentene fra de minste distriktskommunene er også de som i størst grad avbryter studiene.
Skal lokke over 300 høyt utdannede til Mo i Rana De neste årene vil Mo i Rana trenge hundrevis av høyutdannede til batterifabrikksatsingen i kommunen. Nå skal det forskes på hva som får ungdom nordover.
Distriktsdebatt: — Det må sterkere politisk styring til Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, er i tvil om utdanningsinstitusjonene klarer å oppfylle distriktsoppdraget uten sterkere politisk styring.
Har kuttet nesten en tredjedel av bevilgningen til regionale fond på tre år Regioner med store forskningsmiljø straffes når midlene til regionale forskningsfond bevilges for 2023. I Oslo forsvinner fondet helt.
Innføring av skolepenger er dårlig distriktspolitikk Innføring av studieavgifter for utenlandske studenter vil begrense mulighetene for å ta masterutdanning utenfor de store byene, skriver Johan Holmgren og Oskar Solenes ved Høgskolen i Molde.
Vil ha ein ny distriktspolitikk Det er ikkje nok å verbalt satse på bygdenæringar, dersom ikkje politikarane er villige til å oppretthalde skolen, meiner Jenny Myklebust og Arna Meisfjord, som kjem med konkrete innspel til ein ny, norsk distriktspolitikk.
— Vi kan ikke bygge Ocean Space Centre på hvert nes Sintef-sjef Alexandra Bech Gjørv er bekymret for at diskusjonen om forskning og utdanning i Norge handler mer om distriktspolitikk enn sterke fagmiljøer.
Snakker ut om Nesna, selvstyring og bestefars hjemvendte Mercedes Ola Borten Moe (Sp) kaller seg selv en praktisk anlagt politiker. Etter snart 100 dager som forsknings- og høyere utdanningsminister har han satt tydelige merker etter seg.
— Å kaste kortene? Det har skjedd at jeg har tenkt det Rektor Hanne Solheim Hansen ved Nord universitet hevder hun har full motivasjon for å bygge opp igjen et studiested på Nesna hun ville legge ned.
Tilbake til den valdelege eksen At studiestaden på Nesna framleis skal vere underlagt Nord universitet sitt styre er sentralisering på nytt, og kan vanskeleg seiast å vere uttrykk for ein ny kurs frå regjeringa, skriv Arna Meisfjord.
Vil legge ned seks studier. — Politikerne har ikke gjort det lett for oss Rektor ved danske Copenhagen Business School kan ikke utelukke at ansatte vil måtte bli sagt opp.
Nye normer for autonomi Å hevde at det er en inngripen i universitetenes selvstendighet at lokaliseringsspørsmål ligger hos Stortinget, har et visst preg av å rope ‘ulv, ulv’ – og det bør man være varsom med når Senterpartiet er i regjeringsposisjon.
Nesna må sjå til Rena Mange har gjort narr av Senterpartiets valkamplovnader om å redde Nesna, mellom anna fordi dei visst nok ikkje har forstått korleis sektoren skal styrast etter gjeldande lov og spelereglar.
Gjenreising av Høgskolen i Nesna: Ingen trussel mot universitetenes autonomi Regjeringen og Stortinget kan vedta å gjenreise Høgskolen i Nesna som en selvstendig høgskole, uten at det truer autonomien til andre høgskoler eller universiteter.
Om skulenedlegging, lærarutdanning og sentralisering At store skular har eit betre fagleg og sosialt miljø enn mindre skular er ei sanning med modifikasjonar.
Lærermangelen vil fortsette å øke Nye tall for lærermangelen viser at fjerning av 4-kravet er utilstrekkelig for å demme opp for lærermangelen – også kravet om 3,5 i snitt må justeres.
Kan ein fylle distrikta sine behov via nettet? Mange snakkar varmt om desentralisert utdanning, men kan ein fylle distrikta sine behov for lærarar via kurs på nett? Og korleis skal distrikta få ungdommane til å flytte heim?
Seks parti lovar å røysta for høgskule på Nesna — Dersom det vert valsiger om halvannan månad, så er det redda, lovar Senterparti-leiar Trygve Slagsvold Vedum. Men Frp meiner det ikkje vil bli nokon votering.
Sp vil lokke med penger for å starte distriktspilot Senterpartiet vil starte et pilotprosjekt for mer distribuert utdanning i Nord-Norge. — Institusjonene sier det ikke er nok penger i dette. Da får vi se på økonomien, sier Marit Knutsdatter Strand i Sp.
Driver fjernutdanning i nord: — Har knekt koden På Finnsnes i Troms holder 25 lærerstudenter på med masteren for å bli grunnskolelærere. Ikke i regi av et universitet lokalisert i nord, men Universitetet i Sørøst-Norge.
139 millioner kroner skal fordeles – se hvem som får hva Regjeringen vil at enda flere skal få mulighet til å ta utdanning, uavhengig av hvor de bor eller hvilken livssituasjon de er i.
Vedum vil plassere professorer på bygda — Digitalisering gjør det mulig å ha vitenskapelige ansatte på små steder, sier Sp-leder og statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum. Partiet vil bruke utdanning og forskning til å motvirke tilbakegang i Distrikts-Norge.
Har teikna opp «framtidens distriktsskole» for politikarane Lakseoppdrettar Aino Olaisen og resten av ressursgruppa for framtidsskulen samlar eit knippe politikarar til debatt i Bodø onsdag.
Trur lakseallianse kan redde utdanning på Nesna: — Dette blir sett og lytta til Aksjonistar og oppdrettsnæring er ei sterk blanding, meiner bygdeforskar Bjørn Egil Flø, og får støtte av samfunnsforskar Rune Slagstad. Denne veka deltar begge på utdanningskonferanse på Helgeland.
Vil få på plass flere desentrale tilbud – men hva med Nesna? Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim lyser ut 132 millioner kroner for å utvikle flere desentrale utdanningstilbud.
Eit universitet, eller var det ein høgskule på kvart nes? Det er krav om meir desentralisert høgare utdanning. Men skal universitetsstyra ha kompetanse på distriktspolitikk?
Utdanningsnivå, distrikt og kjønnsforskjeller Når man sentraliserer tjenester, kompetansearbeidsplasser, og ikke minst høyere utdanning, hvor grundig utreder man da de samfunnsmessige og demografiske konsekvensene av dette, spør Øyvind Hanssen, førsteamanuensis, Nord universitet.
Nyeste artikler
Hevdet hun var utdannet ingeniør — dømt for dokumentfalsk
Når forskning går ut over studentene
Rettigheter uten plikter
Har ikkje opplevd spisse olbogar
Vil stoppe dagens plagiatkontroll. — Departementet stikker hodet i sanden
Mest lest
Dag O. Hessen innklaget til forskningsetisk utvalg
For fem år siden vant han nobelprisen. Nå er 13 av artiklene hans trukket
Fryktar maktmisbruk og trynefaktor i rekruttering til universitetet
Om min «plagiering» og bruk av egen tekst
Realnedgang for universiteter og høgskoler, mer til fagskoler