Vi kan få landets første zombie-universitet. Men neppe det siste. Nå som kunstig intelligens kan skrive alt og «samskriving» må til av økonomiske grunner — hvorfor ikke nedlegge all høyere utdanning med det samme?
Byråkratiet seinkar Universitetet på Vestlandet Nokut set universitetssøknaden til Høgskulen på Vestlandet på vent i trekvart år. Arbeidet har hopa seg opp i det statlege forvaltingsorganet. «Liggetid» har blitt formalisert rutine.
Det nye universitetet på Vestlandet styrkar profesjonsutdanningane Trygve Matthiessen peikar på at det er viktig at det nye universitetet framleis bidreg til å utdanna dyktige kandidatar innan nasjonalt viktige profesjonar som sjukepleiar, lærar og ingeniør. Dette er ei god påminning.
Kva med profesjonsutdanningane i Vestland? Høgskulen på Vestlandet (HVL) skal bli universitet. Kva vil det ha å seie for profesjonsutdanningane våre?
Fåfaglege institusjonar bør ikkje bli universitet Universitet med ‘alle’ fag kan lettare bidra med den fleirfaglege og sjølvkritiske ekspertisen som trengst for at vi best mogleg skal kunne møte komplekse og alvorlege kriser i framtida.
To statlige høgskoler fortsetter med søknader Regjeringen vil gjøre det lettere å bli universitet. Mange institusjoner vil vurdere overgang. Høgskulen på Vestlandet og Høgskolen i Innlandet fortsetter egne prosesser.
Nå dør de siste høgskolene Med de nye kravene, kan Nord universitet velge å avvikle et doktorgradsprogram i stedet for å sette inn det remmer og tøy kan holde for å berge det av formelle årsaker.
Regjeringen vil lette på kravene for å bli universitet Det skal holde med ett doktorgradsprogram for å kunne bli universitet, ifølge forslag fra regjeringen.
Universitetsakkreditering: To enkle løsninger Her trengs det mer fleksible løsninger, skriver rektor og prorektor ved Høyskolen Kristiania om hvordan få universitetsstatus.
Høgskolens søknad om å bli universitet er kraftig forsinket Nokut varsler at søknaden formelt først kan behandles i oktober 2024.
Hva skal til for å oppnå universitetsstatus? Det viktigste er at prosessen er basert på klare og tydelige vurderingskriterier, kriterier som ikke er for detaljerte og byråkratiske, ikke for snevre, men heller ikke for allmenne og utflytende, mener Kathrine Skretting, utvalgsmedlem og tidligere rektor ved Høgskolen i Innlandet.
Akkrediteringskriteriene må sikre kvalitet og bidra til utvikling Men når det kommer til den faglige vurderingen av om kriteriene er oppfylt mener vi, i likhet med ekspertutvalget, at den bør gjøres uavhengig av politiske interesser., skriver Kristin Vinje i Nokut.
Etablering av universiteter er også politikk Forslaget om å flytte beslutningsmyndigheten om institusjonsakkreditering fra regjeringen til Nokut, er uklokt, mener Christen Krogh og Ina Tandberg.
Prosesser for akkreditering av juss og psykologi er sløsing og gammeldags Det er på høy tid at også prosessen med akkreditering av nye utdanninger evalueres og endres.
Ferske universiteter anbefaler lettelser for de som kommer etter De to ferskeste universitetene, OsloMet og USN, har klart seg greit med sin nye status, men begge anbefaler lettelser for de som skal bli universitet framover.
Advarer mot å la politikere styre hvem som skal bli universitet Politikerne bør ikke blande seg inn i hvilke høgskoler som skal få akkreditering som universitet. Det er gjennomgangstonen i innspillene til ekspertutvalget som vurderer reglene for å bli universitet.
Om kort tid søker høgskolen om å bli universitet. Men navnet er ikke bestemt Pilene peker i riktig retning for Høgskolen i Innlandet, som ønsker å ta steget opp til å bli universitet. — Men det er aldri noen garanti, sier rektor Peer Jacob Svenkerud.
Motstand mot skolepenger og ønske om mer synlighet Forslaget om studieavgift for utenlandske studenter er en av sakene styret ved Høgskolen i Innlandet får på bordet 8. november.
Ti forslag til endringer av kravene for universitetsakkreditering Systemet for universitetsakkreditering har tjent Norge godt, men akkrediteringskravene må moderniseres, skriver rektor og prorektor ved Høyskolen Kristiania.
Universitetsstatus politisk skapt telle-byråkrati Historieforsker vil skrote dagens system for akkreditering av universiteter.
Universitetsambisjonen: Vi drøymer ikkje, vi bygger I ein artikkel om universitetsambisjonar skaper Khrono ein falsk motsetnad mellom Høgskulen på Vestlandet og Høgskulen i Innlandet. Lite ville glede oss meir enn om Innlandet blei eit universitet veldig snart.
Norge trenger et universitet i Innlandet Ambisjon er klar: I 2022 ønsker Høgskolen i Innlandet å bli akkreditert som Norges ellevte universitet.
Særnorske universitetsregler må fjernes — Dagens regelverk for universitetsgodkjenning er merkverdig, det er særnorsk, og det har ikke med kvalitet å gjøre.
Nyeste artikler
«Ikke spis», stod det. Nå er både mat og prat velkommen på bibliotekene
Rekordmange norske Erasmus-studenter. Sigrid og Stella dro til Brussel
Medisinstudent ble utestengt i fire år — tapte rettssak
En forkjærlighet for gamle gotiske skrifter ble inngangen til doktorgrad
Han avslørte at Sandra Borch hadde fusket: — Integritet betyr noe
Mest lest
«Prosessane er lukka, og ein får ei katastrofekjensle»
Stipendiat tapte rettssak, må betale 250.000 kroner
Ekstrem vekst i publisering: — Pervers forretningsmodell
Ber om at Eirik Hovden blir kallet til en stilling
Studenter sto bak halvparten av trakasseringen mot vitenskapelige ansatte