Debatt ● Martin Solheim

En beslutning som kan svekke Norsk hotellhøgskole for godt

Styret ved UiS må stille de nødvendige kritiske spørsmålene, be om mer utredning og sørge for at denne beslutningen ikke tas på et svakt grunnlag. Dersom målet er å styrke NHS og UiS som helhet, er ikke dette veien å gå.

På festen etter Serviceforum 2023 fikk jeg anledning til å snakke med flere av de mest sentrale forskerne ved NHS. Nesten samtlige ga uttrykk for at dersom flyttingen gjennomføres, vil de vurdere å si opp stillingene sine, skriver forfatteren.

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

En sak som snart skal behandles i universitetsstyret ved Universitetet i Stavanger (UiS) burde vekke bekymring langt utover institusjonens grenser. Forslaget om å overføre Norsk hotellhøgskole (NHS) fra Det samfunnsvitenskapelige fakultet (SV) til Handelshøgskolen ved UiS (HHUiS) fremstår som både faglig ubegrunnet og strategisk risikabel. 

Som tidligere student ved NHS, nå student ved HHUiS, og tidligere styremedlem i universitetsstyret, har jeg både innsikt og erfaring med hvordan slike prosesser foregår. I tillegg har jeg i mitt verv som nestleder for utdanning i Studentorganisasjonen ved UiS jobbet tett på mange av aktørene involvert. 

Dette forslaget reiser mange røde flagg. 

Det er liten tvil om at utdanningene som tilbys ved NHS har sin naturlige forankring i samfunnsvitenskapene. NHS har en lang og stolt tradisjon innenfor fag som reiseliv, hotelledelse og tjenesteinnovasjon — fagområder som bygger på samfunnsvitenskapelige perspektiver på organisasjon, ledelse, kultur og bærekraft. 

At man nå foreslår å plassere NHS under HHUiS bryter med denne faglige logikken. Og dette er ikke første gang man forsøker en slik tilnærming. Allerede i 2002 — før opprettelsen av dagens handelshøgskole — ble det forsøkt en sammenslåing mellom NHS og Institutt for økonomi og ledelse. 

Den gang ble det store samarbeidsproblemer, og i 2008 måtte instituttet deles i to igjen — et vedtak som ble gjort i Kongen i statsråd. 

Hvorfor man nå tror dette vil fungere bedre er uklart. Ingenting tyder på at det er bygget opp noen vesentlig større faglig eller strategisk kompatibilitet mellom miljøene. 

Og ingenting tilsier at grunnlaget for konflikten som oppsto i forrige runde har endret seg. 

På festen etter Serviceforum 2023 fikk jeg anledning til å snakke med flere av de mest sentrale forskerne ved NHS. Nesten samtlige ga uttrykk for at dersom flyttingen gjennomføres, vil de vurdere å si opp stillingene sine. 

Dette er forskere med sterke internasjonale nettverk og høy vitenskapelig produksjon, og et slikt signal bør tas på største alvor. 

Det er også verdt å stille spørsmål ved i hvilken grad studentene har blitt involvert i prosessen. Slik jeg kjenner til, har det vært lite studentmedvirkning i forkant av styrebehandlingen. 

Når en så omfattende omorganisering berører flere tusen studenter fordelt på to fakulteter, er det avgjørende at studentenes stemmer blir hørt og tatt på alvor. Manglende involvering skaper grobunn for mistillit og svekker eierskapet til endringene blant dem det faktisk gjelder. 

Det er også verdt å stille spørsmål ved rektors rolle i saken. Rektor Klaus Mohn er selv professor ved HHUiS og vil returnere til dette fakultetet etter endt rektorperiode. I tillegg er hans nære personlige forhold til dekan Ola Kvaløy ved HHUiS godt kjent. 

Når saken potensielt gir store økonomiske og strategiske fordeler for HHUiS, er det forståelig at flere stiller spørsmål ved habiliteten, selv om styret har vurdert det slik at rektor ikke er inhabil i saken.

Som tidligere medlem av universitetsstyret har jeg sett hvordan komplekse beslutningsprosesser noen ganger kjøres frem med lite involvering, lite transparens og ufullstendige beslutningsgrunnlag. Denne saken fremstår dessverre som et skoleeksempel på nettopp det. 

Derfor oppfordrer jeg dagens styrerepresentanter til å stille de nødvendige kritiske spørsmålene, be om mer utredning og sørge for at denne beslutningen ikke tas på et svakt grunnlag. 

Dersom målet er å styrke NHS og UiS som helhet, er ikke dette veien å gå. 

Powered by Labrador CMS