Universitetet i Stavanger

Rektors flytteplaner for Hotell­høgskolen har skapt rabalder i Stavanger

Fagforeningene ved Universitetet i Stavanger er negative til at NHS – Institutt for ledelse og tjenesteutvikling (Hotellhøgskolen) foreslås overført fra Det samfunnsvitenskapelige fakultet til Handelshøgskolen.

Klaus Mohn er overbevist om at Hotellhøgskolen har mye å tjene på en eventuell overflytting til Handelshøgskolen. Det er det ikke alle som er enige i.
Publisert Sist oppdatert

Rektor Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger (UiS) foreslår å overføre NHS – Institutt for ledelse og tjenesteutvikling (Norsk hotellhøgskole) fra Det samfunnsvitenskapelige fakultet til Handelshøgskolen.

Saken skal behandles på Universitetet i Stavangers styremøte torsdag 12. juni, men allerede før sakspapirene til møtet er klare, har saken skapt rabalder i oljebyen.

Tirsdag forrige uke hadde de firehovedsammenslutningene ved universitetetet — LO Stat, YS Stat, Akademikerne og Unio — et såkalt IDF-møte der saken ble diskutert blant fagforeningene.

Resultatet ble at samtlige fagforeninger stiller seg negative til en overflytting av NHS – Institutt for ledelse og tjenesteutvikling til Handelshøgskolen. Det ble også utformet en uenighetsprotokoll som skal sendes til universitetsstyret.

— De ansatte er bekymret

Leder i Forskerforbundet ved UiS, Lise K. Meling, peker på at forslaget om overflytting innebærer en sammenslåing av to fagmiljøer med grunnleggende ulike profiler.

— Dette reiser spørsmål om faglig kompatibilitet og videre utvikling av begge miljøer, sier Meling til Khrono.

Portrett av Lise Karin Meling
Lise K. Meling forteller at fagforeningene ved UiS stiller seg negative til flyttingen av instituttet.

— Handelshøgskolen har sitt hovedfokus på utdanning, forskning og formidling innen økonomisk-administrative fag og juss, mens NHS – Institutt for ledelse og tjenesteutvikling er et sterkt fagmiljø med tradisjon og kompetanse innen hotell- og reiselivsfag, tjenesteinnovasjon, digitalisering og ledelse, fortsetter lokallagslederen.

Meling trekker også fram at fagforeningene mener at studentenes perspektiv i liten grad har blitt tatt hensyn til i prosessen, og viser til en spørreundersøkelse blant studenter ved Institutt for ledelse og tjenesteutvikling der hun mener svarene tilsier at studentenes tilhørighet til Det samfunnsvitenskapelige fakultet og instituttet er helt sentral, både faglig og identitetsmessig.

Hun forteller ellers at to interne spørreundersøkelser viser at det er betydelig skepsis og uro blant de ansatte ved NHS – Institutt for ledelse og tjenesteutvikling, som følge av saken.

— De ansatte er bekymret for hvilke konsekvenser en overføring vil ha for deres rettigheter, arbeidsvilkår og arbeidsmiljø. Prosessen har ikke vært tilstrekkelig forankret i reelle medvirkningsprosesser, og konsekvensene for arbeidsmiljøet er ikke grundig utredet, forklarer Meling overfor Khrono, før hun formidler at fagforeningene er enige om at en overflytting vil svekke Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved UiS betydelig.

Avslutningsvis i uenighetsprotokollen som Khrono har fått lese, står det følgende:

«På bakgrunn av de vesensforskjellige faglige profilene, manglende studentmedvirkning, betydelig uro blant de ansatte og svak forankring i faglige og organisatoriske prosesser, finner de tillitsvalgte det ikke mulig å støtte det foreliggende forslaget.»

LinkedIn-innlegg

Professor Rune Todnem By, som har sitt daglig virke ved NHS – Institutt for ledelse og tjenesteutvikling (Hotellhøgkolen), la nylig ut et innlegg på LinkedIn, der han kom med en rekke kritiske utsagn i retning rektor Klaus Mohn.

Rune Todnem By er svært kritisk til Klaus Mohns flytteplaner. Det samme er fagforeningene ved UiS og instituttleder Trude Furunes.

By hevder blant annet at Mohn er inhabil fordi han har en vennskapelig relasjon til dekan ved Handelshøgskolen Ola Kvaløy, og for at Mohn har tilhørighet til Handelshøgskolen, der han en dag sannsynligvis skal tilbake i jobb etter endt åremålsperiode som rektor.

By mener også at den mulige overflyttingen av NHS – Institutt for ledelse og tjenesteutvikling allerede er bestemt, og at flyttingen vil svekke Det samfunnsvitenskapelige fakultet betydelig, mens Handelshøgskolen vil styrkes tilsvarende.

LinkedIn-innlegget inneholder flere andre kritiske karakteristikker, og By adresserer både UiS-styreleder Anne Marit Panengstuen og forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap), som han mener bør se nærmere på saken.

Mohn: — Ansatte har ytringsfrihet

Khrono har vært i kontakt med Klaus Mohn, som ikke ønsker å kommentere LinkedIn-innlegget fra Rune Todnem By. 

På spørsmål om rektor mener at han er habil i den aktuell saken, svarer Mohn at det er noe han vil overlate til andre å avgjøre.

— Ansatte har ytringsfrihet og det blir feil av meg som rektor å gå i rette med dem i offentlig debatt, sier Mohn, som understreker at han forstår at den aktuelle saken skaper stort engasjement, og at han som følge av det nøye vurderer alle innspillene som har kommet inn gjennom prosessen med å forberede saken.

Rektor UiS, Klaus Mohn., minner om at det er opp til universitetsstyret å avgjøre den omstridte flyttesaken.

— Saken har vært oppe en rekke ganger gjennom de siste seks månedene, i ledermøter og andre fora for medvirkning og medbestemmelse. Ulike syn har kommet fram, og de tillitsvalgtes innvendinger blir en del av saksgrunnlaget som fremmes for universitetsstyret, sier rektoren til Khrono.

Han minner om at det er opp til universitetsstyret å ta den endelige avgjørelsen.

— Selv er jeg overbevist om at UiS har mye å tjene på denne moderate justeringen av organisasjonen, både strategisk og økonomisk. Og det er dette som driver min anbefaling, sier Klaus Mohn.

Vurdering: Mohn ikke inhabil

Som en direkte følge av Rune Todnem Bys LinkedIn-innlegg og den vedvarende støyen i sosiale medier, har styreleder Anne Marit Panengstuen allerede bedt den juridiske avdelingen ved UiS om en vurdering av rektors habilitet.

Styreleder Anne Marit Panengstuen har bedt om en habilitetsvurdering av rektor Klaus Mohn i saken om Hotellhøgskolen og Handelshøgskolen.

Panengstuen bekrefter overfor Khrono at vurderingen kommer til å bli lagt ved styresaken som skal opp til behandling 12. juni, og først bli offentlig en uke før møtet.

Khrono har fått lese hele vurderingen, som konkluderer med at det ikke er dekning for å erklære Klaus Mohn inhabil i den aktuelle saken, i henhold til Forvaltningsloven § 6.

— Jeg opplever at både styremedlemmer og ansatte har et bevisst forhold til habilitet og det er selvfølgelig viktig, sier Panengstuen til Khrono, før hun legger til at hun synes det er synd at det stilles spørsmål ved om denne bevisstheten er til stede hos administrasjonen og styret.

— Men generelt er det selvsagt bra med fokus på habilitet, legger hun til.

Godtar ikke vurderingen

På spørsmål om hvorfor han har valgt å publisere det aktuelle innlegget sitt på LinkedIn, svarer Rune Todnem By at han ved flere anledninger har prøvd å nå fram i interne og andre kanaler.

— Jeg får ikke svar, og jeg kan bare spekulere i hvorfor. Valget mitt står da mellom å forholde meg taus eller bruker andre kanaler så som LinkedIn, Khrono eller Stavanger Aftenblad, kommer det fra By.

Han godtar ikke den interne vurderingen som slår fast at Klaus Mohn ikke er inhabil i den aktuelle saken.P

— Basert på realitetene som foreligger, har jeg ikke tillit til den interne vurderingen. Jeg lurer faktisk på hva som egentlig skal til for å bli vurderte inhabil ved UiS.

— Det er ikke mange andre som løfter opp habilitetsspørsmålet i denne saken i offentligheten. Hva tenker du om det?

— Mange vegrer seg for å snakke opp om inhabilitet da de er redd det vil bli sett på som personangrep, noe det selvfølgelig ikke er. Inhabilitet handler om det å være eller kunne fremstå partisk, svarer Rune Todnem By.

Instituttlederen: — Sterkt imot det

Instituttleder ved NHS – Institutt for ledelse og tjenesteutvikling, Trude Furunes, er i likhet med By og fagforeningene kritisk til forslaget om å bli flyttet over til et annet fakultet.

Instituttleder Trude Furunes, UiS

— Jeg er sterkt imot det, sier Furunes til Khrono.

— Instituttet vårt har god tilknytning til Det samfunnsvitenskapelige fakultet. Vi har hatt god utvikling i våre studietilbud og har unike studieprogram som ikke tilbys andre steder i Norge, fortsetter instituttlederen.

Hun peker på at instituttet tidligere har vært sammenslått med øk.adm-miljøet, uten at de klarte å hente ut gevinster den gangen. Hun mener dessuten at de økonomiske beregningene som rektor Klaus Mohn legger til grunn for overflyttingen, ikke har en direkte sammenheng med selve overflyttingen.

— Jeg mener det er en konsekvens av en pågående omstilling ved UiS, der vi øker antall valgemner i bachelorprogrammene ved alle fakultet.

— Studentene våre er fornøyde med våre unike studietilbud innen ledelse og tjenesteutvikling, som vi har levert siden 1912, og identifiserer seg ikke som øk.adm-studenter, sier Furunes.

Hun stiller i likhet med Rune Todnem By spørsmål med rektor Klaus Mohns habilitet i saken, og hevder at mange andre gjør det samme, men at de ikke tørr å si fra.

— Dette har vært en svært uryddig prosess, som jeg mener ikke har noe med en økonomisk omstilling å gjøre, sier instituttlederen.

— Interessant profil

Dekan ved Handelshøgskolen, Ola Kvaløy, støtter forslaget om overflytting, og mener at NHS – Institutt for ledelse og tjenesteutvikling har posisjonert seg i samme marked som handelshøgskolene.

Ola Kvaløy er dekan ved Handelshøgskolen ved UiS, og ønsker NHS – Institutt for ledelse og tjenesteutvikling hjertelig velkommen.

— Instituttet har samtidig en interessant profil rettet mot tjenestenæringen, sier Kvaløy til Khrono.

Han trekker også fram at instituttet har mye til felles med Avdeling for innovasjon, ledelse og markedsføring ved Handelshøgskolen.

— Dersom styret vedtar denne endringen, kommer vi til å ta imot våre kolleger på beste måte. Jeg er overbevist om at en samling av fagmiljøene vil styrke begge parter og universitetet som helhet, sier dekanen, som avslutningsvis ønsker å tilføye at de lokale tillitsvalgte ved Handelshøgskolen støtter overflyttingsforslaget.

Khrono har vært i kontakt med flere styremedlemmer ved Universitetet i Stavanger. Ingen av dem ønsker å uttale seg om saken på det nåværende tidspunkt.

Powered by Labrador CMS