Debatt ● Bubalo, Haaland, Haus-Reve, Kristensen og Kvaløy

En samlet handelshøyskole er det beste for UiS

En flytting av NHS — Institutt for ledelse og tjenesteutvikling til Handelshøgskolen UiS skaper nye utviklingsmuligheter, til beste for UiS og samfunnet rundt.

Det er ikke snakk om å legge noe ned eller gjøre programporteføljen til NHS-ILT mindre, skriver forfatterne. — Snarere tvert imot. Dette er et fagmiljø som har utviklet seg gjennom mange år og som skal videreutvikles.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Hvis du vil jobbe med mennesker, kom til Handelshøgskolen UiS, pleier vi si. Og det vil studentene. Til tross for gjentatte spådommer om det motsatte, strømmer studentene til handelshøyskolene. 

Det er egentlig ikke så overraskende. Mens kjernevirksomhetene — selve produksjonsprosessene — blir automatisert og effektivisert, øker kompleksiteten som omringer produksjonen av varer og tjenester. Det skal rapporteres og kontrolleres. Det skal markedsføres og det skal kommuniseres. 

Og ikke minst, det skal tas ansvar. Dette må fortsatt gjøres av mennesker. Kunstig intelligens vil kunne gjøre analysene. Menneskene må lede, og ta ansvar for analyser og beslutninger

Studentene skjønner dette. De vet ikke nødvendigvis hvilke yrker de får, eller hvilke næringer de vil komme til å jobbe i, men de vil ta en utdannelse hvor de lærer om menneskelig adferd i markeder og organisasjoner. 

Ved Handelshøgskolen UiS merker vi dette til fulle. Vi har gjennom mange år opplevd en formidabel vekst, og i år er søkertallene rekordhøye.

Den positive utviklingen for handelshøyskolene er ikke særnorsk. Handelshøyskoler, eller «business schools», har gjennom flere tiår vokst i antall og størrelse verden over. 

Dette har naturlig nok skapt diskusjon og refleksjon i mange fagmiljøer, som alle er opptatt av å tiltrekke seg studenter og utvikle sine programmer.

For tiden er det stort engasjement rundt rektors forslag om overflytting av NHS — Institutt for ledelse og tjenesteutvikling (NHS-ILT) fra Samfunnsvitenskapelig fakultet ved UiS til Handelshøgskolen UiS (HHUiS). 

NHS-ILT har utviklet seg over tid, fra å være en mer tradisjonell hotellfagskole, til å bli et forskningsorientert institutt som i innhold, arbeidsform og behov står nær Handelshøgskolen UiS.

Når det nå foreslås å flytte NHS-ILT til HHUIS handler det om en erkjennelse av det tross alt holder med én handelshøyskole på et universitet. 

Det handler om at de to miljøene kan styrke og utfylle hverandre, og det handler om ansvaret vi har for å forvalte ressursene våre på en effektiv og bærekraftig måte.

Fra organisasjonsforskningen vet vi at aktiva som ligner hverandre bør ha samme eierskap. En flytting av NHS-ILT handler om akkurat dette: Om å redusere unødvendige avstander internt, om å samle overlappende fagmiljøer, ikke for å fjerne forskjeller, men for å forvalte fellesskapet bedre på vegne av UiS. 

Dette handler kanskje først og fremst om studentene. Vi skal tilby dem kontakt og samhandling med sterke fagmiljøer innenfor stabile rammer.

Bubalo, Haaland, Haus-Reve, Kristensen og Kvaløy

Å flytte NHS-ILT fra SV-fakultetet til HHUiS er et konkret og framtidsrettet grep — både for fagmiljøene, for studentene og for UiS som helhet.

Og vi vil påstå at dette kanskje først og fremst handler om studentene. Vi skal tilby dem kontakt og samhandling med sterke fagmiljøer innenfor stabile rammer. 

Når vi samler like fagmiljøer under samme tak, gjør vi det enklere å skape god studiekvalitet. Det blir lettere å samarbeide, lettere å utvikle nye emner og lettere å bruke kompetansen der den trengs. For studentene blir dette mer oversiktlig, mer robust — og mer relevant.

Det er ikke snakk om å legge noe ned eller gjøre programporteføljen til NHS-ILT mindre. Snarere tvert imot. Dette er et fagmiljø som har utviklet seg gjennom mange år og som skal videreutvikles.

Vi forstår like fullt at det er krevende å skulle flytte et institutt fra et fakultet til et annet. Det berører identitet, tilhørighet og historikk. Men vi er alle en del av UiS. Vi har ikke hvert vårt universitet vi står til tjeneste for. Vi har et felles ansvar for å gjøre UiS til en bedre institusjon — for studenter, ansatte og samfunnet rundt oss. 

Det krever at vi noen ganger tar vanskelige valg. Ikke fordi det er enkelt, men fordi det er riktig.

Organisasjonsendringer er krevende for dem som blir direkte berørt. Men av og til må vi løfte blikket. Av og til må vi se det store bildet, og også huske at dette ikke bare handler om dagens ansatte og studenter. 

Vi skal rigge en hensiktsmessig organisasjon for de som skal studere og jobbe her om 5-10-20 år. I denne sammenheng er en flytting av NHS — institutt for ledelse og tjenesteutvikling til Handelshøgskolen UiS en liten justering som skaper store utviklingsmuligheter, til beste for UiS og samfunnet rundt.

Innlegget er skrevet av:

Lana Bubalo, Avdelingsleder for Regnskap og rettsvitenskap, Handelshøgskolen UiS

Venke Furre Haaland, Avdelingsleder for Samfunnsøkonomi og finans, Handelshøgskolen UiS

Silje Haus-Reve, Avdelingsleder for Innovasjon, ledelse og markedsføring, Handelshøgskolen UiS

Egil Kristensen, fakultetsdirektør, Handelshøgskolen UiS

Ola Kvaløy, dekan, Handelshøgskolen UiS

Powered by Labrador CMS