Debatt

Et slag i trynet for studentene

Det finnes allerede et ekstra stipend for studenter som ikke kan jobbe ved siden av studiene. Gjør dette tilgjengelig for alle.

Illustrasjonsfoto: Studenter som arbeider ved NTNU.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lenge ventet Norges studenter på en etterlengtet krisepakke fra regjeringen. Det de nå har presentert sjokkerer oss. Til tross for at studenter med deltidsjobb betaler skatt til den samme velferdsstaten som resten av landet, får vi ingenting tilbake. Regjeringens løsning er MER lån for oss studenter.

Statsministeren har appellert til nordmenns dugnadsånd, bare synd at studentene ikke er omfattet. Regjeringen mener heller at studenten skal betale senere for å få hjelp nå. Ville de bedt en vanlig arbeidstaker om å ta opp mer lån for å betale regninger? Det tror ikke vi.

Høyere utdannings- og forskningsministeren sier at å gi stipend ville kostet en til tre milliarder kroner. Ja, krisen koster. Men skal det være sånn at studentene skal betale for egen redningspakke? Mange studenter er skattebetalere, og en skulle tro at dette er akkurat den situasjonen hvor deltakelse i fellesskapet ville gi deg krav på hjelp fra storsamfunnet.

Vi har lenge påpekt at dagens studiestøtte ikke er nok. Men flertallet på Stortinget har lagt opp til at studenter må ha deltidsjobb for å klare seg gjennom studiene, og følgende har 7/10 studenter en deltidsjobb. Nå blir vi straffet for denne politikken.

I kriser som denne må fellesskapet stille opp for alle, også studentene.

Ida-Elise Asplund og William Høie

Norge er i krise, og det rammer oss alle. Staten har åpnet for å i ytterste konsekvens alene bruke 3 milliarder på Norwegian. Dette er gode og viktige tiltak som vi støtter. Alt vi ber om er at vi studenter får den samme behandlingen.

Lån er ikke bare urettferdig, det er også et ekstremt dårlig tiltak. Ekstra lån vil tynge ned de som tar det opp for mange år fremover. Boliglån vil kunne bli vanskeligere å ta opp, og det vil ta lenger tid å bli gjeldsfri. Mange vurderer å avbryte utdanningen, og samfunnet risikerer å gå glipp av nødvendig arbeidskraft i fremtiden.

Lån er også en lite gjennomtenkt løsning. Folkehelseinstituttet har sagt at vi nok må leve med smitteverntiltak i over 18 måneder fremover. Et ekstra lånebeløp på 26 000 vil da kun rekke til noen måneders utgifter, tiltakene som setter en stopper for deltidsjobben kan vare mye lenger. Dette gir kun økt gjeld og mer usikkerhet, ikke den tryggheten studentene har blitt lovet.

Smitteverntiltakene vil også gjøre det vanskelig for mange å skaffe pengene som trengs for å komme seg gjennom juli, måneden studentene ikke får studiestøtte. Studentene trenger trygghet. Det finnes allerede et ekstra stipend for studenter som ikke kan jobbe ved siden av studiene. Gjør dette tilgjengelig for alle. I kriser som denne må fellesskapet stille opp for alle, også studentene.

Powered by Labrador CMS