Formidlingspris

Formidlingspris til Sofie Høgestøl. — Overraskende

Jurist Sofie Høgestøl mener det er et samfunnsansvar å formidle.

Sofie Høgestøl under en demonstrasjon mot krigen i Ukraina 24. februar 2022.
Sofie Høgestøl under en demonstrasjon mot krigen i Ukraina 24. februar 2022.
Publisert Oppdatert

Sofie Høgestøl fikk onsdag Universitetet i Oslos (UiO) formidlingspris for 2022.

Høgestøl er førsteamanuensis ved Nordisk institutt for sjørett ved Det juridiske fakultet ved UiO. Hun er også 1. vara for Venstre på Stortinget.

«Førsteamanuensis Sofie Alexandra Engli Høgestøl tildeles formidlingsprisen for sin særegne og engasjerende formidling av kompliserte temaer til et bredt publikum. Utenfor UiO er Høgestøl spesielt kjent for hvordan hun har klart å formidle innsikt i det amerikanske valgsystemet i forbindelse med presidentvalget i USA i 2020 og 2021», skriver juryen i sin begrunnelse for prisen.

— Jeg visste ikke at jeg var nominert, det var hyggelig og veldig overraskende, sier Høgestøl.

Føler på et samfunnsansvar

— Hvorfor er det så viktig med formidling?

— Jeg liker formidling, jeg syns det er gøy, sier Høgestøl.

— Jeg kommer dessverre ikke til å kurere kreft med min forskning, men når det skjer noe i verden som gjør kompetanseområdene mine relevante føler jeg meg forpliktet til å formidle, fortsetter hun.

Høgestøl understreker at Norge er et lite land, og at det ikke er mange som kan få betalt av staten for å være eksperter innenfor snevre temaer.

Når Khrono ringer sier Høgestøl at hun er usikker på om hun fortjener formidlingsprisen. Telefonen fra UiO kom som en overraskelse.

— Jeg ble veldig satt ut av å få den telefonen. Jeg føler det er så utrolig mange flinke formidlere på UiO. På Det juridiske fakultet er det mange som formidler og jeg er en del av et utrolig godt og inspirerende økosystem.

Får også skryt for podkast

«Som dyktig formidler evner hun også å nå ut til yngre målgrupper, med smarte strategier for å kommunisere populærvitenskapelig stoff. I podkast-serien «Sofie kupper Norge» bruker hun for eksempel humor og spissformuleringer for å belyse demokrati som et vanskelig og viktig tema», skriver også juryen i sin begrunnelse.

Høgestøl er i dag med å lede podkasten «Det store bildet» sammen med Eirik Bergesen.

Høgestøl (t.h.) får også skryt for podkasten Sofie kupper Norge.
Høgestøl (t.h.) får også skryt for podkasten Sofie kupper Norge.
Powered by Labrador CMS