Min doktorgrad

Mie Jareid gir veileder Eiliv Lund en god klem etter disputasen.
Mie Jareid gir veileder Eiliv Lund en god klem etter disputasen.

Her klemmer hun veilederen etter ni år: — Jeg har angret mange ganger

Mie Jareid begynte på et prosjekt som skulle handle om genuttrykk i blod, men endte opp med et prosjekt om eggstokkreft.

— Hvorfor valgte du det emnet du gjorde?

— Emnet valgte til dels meg. Jeg begynte på et prosjekt som skulle handle om genuttrykk i blod, men endte med et prosjekt om eggstokkreft.

— Hva bygger forskingsprosjektet ditt på?

Fakta

Mie Jareid

  • Har levert avhandlingen «Colon cancer: Epidemiology, sex aspects and possibilities for prevention»
  • Disputerte 19. oktober ved Institutt for samfunnsmedisin ved UiT Norges arktiske universitet

— Avhandlingen bygger på spørreskjema fra 172 000 kvinner i Kvinner og kreft-studien, og på blodprøver fra 50 000 av disse kvinnene. Vi har sett på epidemiologiske fellestrekk mellom ulike typer eggstokk- og livmorkreft, på kreft blant brukere av hormonspiral og på blodprøver. Kvinner som har brukt p-piller har lavere risiko for eggstokkreft. I dag har mange kvinner begynt å bruke hormonspiral, men det er lite kunnskap om hvorvidt kvinner som bruker hormonspiral har lavere risiko for eggstokkreft slik som p-pillebrukere har.

— Hva konkluderer du med?

— Vi har sett en halvert risiko for eggstokkreft blant kvinner som noen gang har brukt hormonspiral, med en usikkerhet som tilsier et sted mellom 10 og 70 prosent lavere risiko i befolkningsgruppen utvalget vårt er hentet fra, som er kvinner fra babyboom-generasjonen.

— Kan du utdype litt mer?

Min doktorgrad

Meir enn 1500 doktoravhandlingar vert levert i Noreg kvart år. I ein serie presenterer Khrono nokre av kandidatane som nyleg har disputert. Og me tek imot tips om fleire på redaksjonen@khrono.no

— Vi vet ikke hvor bredt funnet kan generaliseres. Det er en antydning til at hormonspiralbrukerne har færre av visse typer eggstokkreft. Blodprøvene i biobanken gir oss muligheten til å undersøke endringer i genuttrykk i immunceller opptil sju år før diagnosen ble stilt. Vi fant ikke entydige endringer i genuttrykket, men det kan være at man må se på dette materialet med andre metoder.

— Hva har vært mest krevende underveis?

— Min doktorgrad har bestått av oppdrag som veileder definerte for å svare på problemer i «den virkelige verden». Det har gjort at krav, innhold og utbytte av utdanningen har endret seg underveis. Uforutsigbarheten, det å plutselig stå på bar bakke kunnskapsmessig, og det å skifte fram og tilbake mellom flere store fagfelt, har vært krevende.

— Har du angret?

— Ja, mange ganger. Det har vært kjempeinteressant, men det har også vært knallhardt.

— Kom du i mål til normert tid?

— Nei, stipendet holdt til de to første artiklene. Så jeg har brukt ni år, inkludert pliktår.

— Hva skal du bruke doktorgraden til?

— Moderne kreftbehandling kan tilpasses den enkelte pasient, men man må treffe en biologisk egenskap som metastasene har felles. Jeg skal jobbe med eggstokkreft i en forskningsgruppe som ser etter disse fellestrekkene.

Powered by Labrador CMS