Var stipendiat under en viss pandemi: Det var en utfordring å finne ut av hvor grensene mellom arbeid og fritid gikk
Lancet fikk «bekymringsmeldinger» om studien som viste at hver tredje student er psykisk syk 28. november 2023 - 06:48
Gjorde siste finpuss på avhandlingen: — Men det jeg ville var å skrike foran Stortinget om at krigen må stoppe
Skrev doktorgrad om 22. juli-fengslingen: «Hvem i helvete kommer nå?» Knut Mellingsæter Sørensen studerte fengslingen av Anders Behring Breivik i sin doktorgrad — og havnet på pensum allerede før avhandlingen var levert.
Dropper motivasjonsbrev på grunn av ChatGPT, tester ny metode Ved årsskiftet blir det slutt på motivasjonsbrev ved Universitetet i Sørøst-Norge. De tar i stedet i bruk et digitalt intervjuverktøy for å finne de beste studentene.
Christina forsket på møtestedene til fortidens romere I sin doktorgrad studerte arkeologen Christina Videbech sporene etter alminnelige romere i overgangen fra antikkens tid til middelalderen. Og fant en spennende graffiti som endrer Romas historie.
Jeg har definitivt vært fristet til å skrote hele prosjektet flere ganger For Erika Braanen Sterri ble veien ble til mens hun gikk. — Jeg gleder meg til å følge disse ungdommene, og se hvilken vei de tar videre i livet.
Til tider følte hun seg mer som en prosjektleder enn som en stipendiat Christine Ødegaard forsket på medikamentfri behandling i psykiatrien. Tidvis følte hun seg mer som en prosjektleder enn som en stipendiat.
Bevere gjør det vanskelig for forskerne Rasmus Mohr Mortensen satte datafangere på ville bevere for å undersøke bevegelsene deres. Da begynte de å gjemme seg for ham.
— Jeg angret ikke på at jeg gikk i gang. Men jeg tror kanskje samboeren min gjorde det Fra psykiatri til å forske på tannleger. Emilie Bryne fant nye interesser i arbeidet med sårbare grupper. — Tannhelse er utrolig viktig for folkehelsen.
Forsket på hvordan verden måler sult Thor Olav Iversen måtte tenke nytt da det planlagte feltarbeidet i Malawi og Etiopia ble torpedert av pandemien — og brukte heller prosjektmidlene på å digitalisere et FN-arkiv.
Håper hun kan fortsette som forsker i Norge Hun kom til Norge som stipendiat like før pandemien. Pandemien gjorde at hun ikke fikk reist hjem — og hun måtte også endre hele doktorgradsprosjektet.
Tok med seg kunnskap frå praksisfeltet inn i doktorgraden Det kan vera ein fordel å ha jobba litt før ein tek doktorgrad, meiner tannlege Helene Sæthre. No jobbar ho med dei barna som synest det å gå til tannlegen er svært skummelt.
— Å ta doktorgrad er som å ta lappen No har han lært seg å forska, seier Fredrik Dreyer Moe, men han kan gjerne tenkja seg å forska meir, slik at han vert flinkare.
— Det er lett å seia etterpå at «nei, nei, eg har ikkje angra» Kvifor valde eg ikkje noko tryggare, spurde Siri Hansen Pedersen seg sjølv om då ho var undervegs i doktorgradsløpet.
— Å ta doktorgrad har gitt meg tanker om hva det vil si å stadig bli bedømt Man begynner gjerne på et doktorgradsprosjekt fordi man er skoleflink, sier Felicity Burbridge Rinde. Men prosessen fram til ferdig avhandling ble likevel krevende.
I løpet av fem år har ho gitt liv til to barn og ei avhandling Digitale møte var ein fordel for stipendiat og småbarnsmor Eivor Finset Spilling. Ho er høgskulelektor ved Høgskulen i Volda og har følgt doktorgradsprogrammet i Stavanger.
— Stipendiater i Norge er heldige Eva Pitronova fra Slovakia har vært interessert i norsk litteratur og musikk lenge. Nå har hun skrevet den første avhandlingen om lyriker Ellen Einan.
Frykta at ho ikkje var flink nok — Eg kjende tidvis på at eg ikkje visste kva eg dreiv med, seier Mari Skåra Helliesen. Ho har forska på klima og representasjon.
— Jeg sa «hva?» i månedsvis Sara Abrahamsson er den første i sin familie som har fullført videregående skole. Nå har hun tatt doktorgrad — i et nytt land.
Motløs i perioder, men kjente meg privilegert Knut Hamsuns siste bok, som kom ut etter 2. verdenskrig, vitner om en refleksjon om skyld og en syndserkjennelse, sier Birgitte Furberg Moe. Selv om pandemien ble utfordrende, kom hun i mål med avhandlingen til normert tid.
Når ho lurer på noko er svaret å ta meir utdanning. — Eg er eit litt håplaust case Når Randi Taxt lurer på noko, er svaret ofte å studera. Men etter doktorgrad har ho no sett sluttstrek.
Gjekk over tida: — Eg er takksam for velferdsstaten Iselin Silja Kaspersen sin eigne bakgrunn frå Forsvaret vart avgjerande då ho skulle bestemma tema for doktoravhandlinga.
— Einsamt å vera stipendiat under pandemien Kva minne hugsar ein? Det har Hedda Tvedten Ness forska på. Under pandemien sakna ho kvardagstreffa, der ein kan dela uviktige minne ved kaffimaskina.
— Jeg tror det kan være en fordel å ha noen år i arbeidslivet når man skal ta doktorgrad Han tok hovedfag som småbarnsfar. Doktorgraden ventet han med til etter fylte femti.
— Ikkje berre ein dans på roser å ta doktorgrad Han mista den daglege kontakten med forskingsmiljøet, og laga seg ei liste med spørsmål før han tok kontakt med rettleiarane. Alf André Orvik vart pandemistipendiat.
Hun likte statistikkdelen av masterarbeidet så godt at hun endret fagfelt Hun er egentlig biolog. Men Lena Kristin Bache-Mathiesen likte statistikk så godt at hun skiftet fagfelt.
Kom i mål etter tre månaders strafferunde Sommarferien rauk, og heilt uførebudd på ein ekstrarunde etter innlevering var ikkje Ingeborg Katrin Lid Berget.
Håper på fast engasjement: Man lever tross alt ikke av luft og kjærlighet Det kom ikke et skip med smitte, men et fly. Pandemien var et helvete, sier stipendiat Kristine Worseth.
— Eg har fått gjera det eg har lyst til — og fått betalt for det Kristian Reinfjord er museumstilsett, og har skrive avhandling om steinteknologi i mellomalderen. Offentleg sektor-ph.d., som han har teke, er ei god ordning for både kandidatar, arbeidsgivar og akademia, meiner han.
— Dersom å gå ned i vekt hadde vore så enkelt som å eta mindre og trena meir, hadde ein ikkje hatt fedmeproblematikk Ho skreiv kappa til avhandlinga då ho var graviditetskvalm. No ventar først mammaperm, så postdoktorstilling for Hanna Flækøy Skjåkødegård.
«Å ta doktorgrad har vore ein lang og tung prosess» Dersom eg hadde visst korleis det skulle verta, er det ikkje sikkert at eg hadde våga å gå i gang, seier Reidun Ims.
Ho forska på dei store ungdommane Skal ein vera fysisk aktiv for å gå ned i vekt, eller for å få god helse? Ingeborg Berg Skogen har forska på overvektig ungdom.
Skulle studere pandemier. Så kom det en i sanntid På tampen 20109 begynte Truls Strand Offerdal i en stipendiatstilling der han skulle studere kommunikasjon under fenomenet pandemi. For å si det sånn: Prosjektet fikk uventet aktualitet
Kom seg hjem med et av de siste flyene i mars 2020 Hajra Tahir finner samme negative utvikling i forholdet mellom muslimer og storsamfunnet i Norge og Canada. Hun var derfor på forskningsopphold i Canada tidlig i 2020 — og kom seg så vidt hjem.
— Også kvinner med små barn skal kunne ta doktorgrad Å kombinera foreldreskap og forsking var krevjande, seier Kesia Eidesen Halvorsrud. — Småbarnslivet og det intellektuelt fokuserte arbeidet har ikkje alltid vore heilt i synk.
Sprekingar på veg til fjells. Kva veit ein om korleis aktiviteten verkar på hjarta deira? Skiljet mellom jobb og fritid vart mindre, men Kim Arne Heitmann har aldri angra på at han gjekk i gang med doktorgrad.
Har forlatt medisinen, men ikke for godt Kan kunstig intelligens brukes i tarmundersøkelser? Ishita Barua ville vite mer om dette. Enden på hele doktorgraden ble ny jobb i privat næringsliv for legen.
Bratt læringskurve: — Det er jo hundre år sidan eg tok master Åshild Gjellestad har jobba både som sjukepleiar og som sakshandsamar hos Statsforvaltaren. Det ho såg der, gjorde henne så nyfiken at det vart doktorgrad om demens og tvangsbruk.
Arbeidsgiver ønsket mer forskningskompetanse Sykepleier Vigdis Aaltvedt jobber med demenssyke. Nå har hun forsket på hvordan det blir lagt til rette for yngre med demens.
Oppdaga at primærhelsetenesta er lite rigga for forsking Marie Hidle Gedde forska på heimebuande med demens. Pandemien vart utfordrande, men også før den tid oppdaga ho at primærhelsetenesta ikkje var van med forsking.
Kom seg gjennom periode med «levér eller selg huset»-stemning Marius Øfsti anbefaler andre stipendiater både å holde seg unna pandemier og doktorgradsprogram som blir lagt ned.
Fikk årets forskningspris mens han var stipendiat Alexander Hesselberg Løvestad skulle forske på HPV-virus. Men så kom en viss pandemi og gjorde om på doktorgradsplanene.
Først fekk ho ei leiarstilling, så to barn. Men no har Hedda endeleg disputert Mellom 3000 og 4000 nordmenn opplever kvart år at heile eller delar av språket deira forsvinn. Logoped Hedda Døli har forska på afasi.
Møtte uventet motstand under pandemien Morten Nilsen har forsket på tarmbakterier hos spedbarn. Men både å få tak i utstyr og avføringsprøver midt under en pandemi skulle bli utfordrende.
Lærte å jobba på ny måte: — Som lege kjem arbeidsoppgåvene til meg Knut Asbjørn Rise Langlo synest det er så kjekt at han ikkje vil kutta legeyrket. Men han vil gjerne forska i tillegg.
Ho var den tredje som tok doktorgrad innan sitt fagfelt Mat og helse-faget er lite forska på. Ingfrid Veka har sjølv vore lærar i dette faget i grunnskulen, og no har ho tatt doktorgrad.
Miksa pandemi, familieliv og forsking Therese Nesset har fått to barn og ny jobb i løpet av stipendiatperioden.
— Man kan mest når man er ferdig Å være stipendiat er den beste jobben jeg har hatt, sier Fredrik Stenhjem Hagen.
Ho logga svenske elgar Dyrlege Anne Randi Græsli ønskjer å framleis kunne kombinera kommunale dyrlegevakter og forsking.
Han har hatt tvang som ei av arbeidsoppgåvene. No har han forska på det Etter 16 år som miljøarbeidar gjekk Tore Hofstad i gang med høgare utdanning. Han har forska på noko av det som skal vera siste utveg.
Mener kommunene må ta styring over kunnskapsutviklingen Erlend Rinke Maagerø-Bangstad tok offentlig sektor-ph.d. Han mener kommunene må bli flinkere til å utnytte at de etter hvert har ansatte med doktorgradskompetanse.
Ville bidra med kunnskap til praksisfeltet Dag Ove Granås Hovdal har sjølv jobba som kroppsøvingslærar. Då han skulle skriva avhandling ville han utforska om det fanst betre måtar å undervisa på.
Laget sitt eget doktorgradsprosjekt Annette van der Meer Halvorsen har jobbet som lege i over tjue år. Erfaringer fra klinikk gjorde at hun gikk i gang med en doktorgrad der hun organiserte det meste selv.
Sat igjen med sjokkjensle: — Er det dette eg har gjort? Etter tre års forsking på skatteparadis lurte Andreas Økland på kva han eigentleg hadde brukt dei siste åra på.
Tok doktorgrad etter fylte 50: — Mest av alt har det vore heilt fantastisk Høgskulelektor Elin Mordal har forska på fødselsomsorg i Etiopia. Den er ganske annleis enn i Noreg.
— Viktig å halda auge på prisen ved å ta doktorgrad Ho fekk ei stilling som vitskapeleg assistent. Då vart ikkje vegen så lang til stipendiatstilling for Ida Benedicte Juhasz.
Gjekk frå førstelinje til akademia Marte Tonning Otterlei har sjølv jobba i barnevernet, og veit kor tøft det kan vera å gi beskjed til foreldre om at barna deira ikkje kan bu hos dei lenger.
Her klemmer hun veilederen etter ni år: — Jeg har angret mange ganger Mie Jareid begynte på et prosjekt som skulle handle om genuttrykk i blod, men endte opp med et prosjekt om eggstokkreft.
Hvordan lærer man fag når man ikke kan ordene? Pauline Book har forsket på flerspråklige elever, og på hva som skal til for at de skal bli involvert og involvere seg i naturfagsundervisning. — Å ta doktorgrad har vært et privilegium, sier hun.
— Det har vore stunder der eg lurte på kva eg heldt på med Det er lett å ty til pilegrimsmetaforar om Hannah Kristine Bjørke Lunde sitt doktorgradsprosjekt. No håpar ho yrkesvegen vert til medan ho går.
— Når ein får nok ein artikkel avvist, då angrar ein Kjensla av å ikkje lenger vera flink har vore krevjande undervegs. Men Astrid Knutsdatter Lenvik er glad for å kunne gå djupt ned i eit emne.
Angrer på at hun ikke stilte flere spørsmål Annika Bodemar hadde vært ute av akademia i mange år før hun begynte på doktorgraden sin. — Jeg følte det var mye jeg burde kunnet, sier hun.
Han var allereie Dr. Kjell. No har han disputert òg Visste du at rap oftast følgjer den tradisjonelle taktarten fire fjerdedelstakt?
Når farten går opp, aukar mengda mikroplast Masteroppgåva handla om spermkval. Men biolog Elisabeth Rødland har skrive doktorgrad om mikroplast og biltrafikk.
Vinje er klar for å hoppe etter Mørland Forskeren og politikeren Kristin Vinje er klar for jobben som byråkratleder.
Anine Kierulf opplevde akademia som hårsår og kranglete. Nå er hun tilbake. Intervju. Det var ikke åpenbart for Anine Kierulf at hun skulle komme tilbake til jussfakultetet hun kritiserte offentlig for bare noen år siden, men nå applauderer hun en positiv utvikling.
Kvalitetsmeldingen kommer i januar Kvalitetsmeldingen om høyere utdanning er bare en juleferie og litt til, unna. I midten av januar kommer den. Og statssekretær Bjørn Haugstad lover at det ikke blir noen store overraskelser.
«Det gikk overraskende lett» Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener at han er så godt som ferdig med strukturreformen i høyere utdanning. Og kan hende som kunnskapsminister også?
Ønsker seg ansatt rektor og enhetlig ledelse Dekan Dag Jenssen er blitt beskyldt for å ha hindret ansattes ytringsfrihet, men mener han handlet rett. Han synes høgskolen har en sterk faglig ledelse i dag, men at det er på tide med en ansatt rektor.
SV-Kristin legger 10-års planer for høyere utdanning SV-statsråd Kristin Halvorsen er veldig fornøyd med 12 prosent oppslutning på meningsmålingen ved HiOA. Men universitetsdebatten vil hun ikke legge seg opp i.
Nyeste artikler
Studenten vant fram i selvplagiat-saken
Øker studiestøtten med over tusen kroner i måneden
Ville ikke skrive en offerhistorie som får tårene fram hos middelklassen
Ett år med ChatGPT: Etiske blindsoner, eller lukkede øyne?
Skulle Norges musikkhøgskole ha ligget i Bergen?
Mest lest
Dømt for karakterjuks, ga dattera på 10 år skylden
Lancet fikk «bekymringsmeldinger» om studien som viste at hver tredje student er psykisk syk
Døv student hevder hun ble diskriminert — saksøker OsloMet
Universitetet i Agder fornyer ikke kontrakt med omstridt psykiater
Studentorganisasjon anmeldt for grovt underslag