korona

Iselin Nybø kan bli statsminister

Dersom statsminister Erna Solberg blir syk, er det tidligere forsknings- og høgere utdanningsminister Iselin Nybø som tar over.

Iselin Nybø på konferanse hos universitets- og høgskolerådet i november - mens hun fremdeles var kunnskapsminister. Nå er hun næringsminister, og nummer to etter statsministeren.Foto: Siri Øverland Eriksen
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Midt oppi alle nyhetene om koronaviruset kom en viktig politisk nyhet denne uken: Venstres mangeårige leder Trine Skei Grande går av. Det betyr i praksis to ting: Hun gikk av som kunnskapsminister, som hun ble i januar, på dagen. I tillegg tar hun ikke gjenvalg til Stortinget neste år.

Etter at Fremskrittspartiet gikk ut av regjering, var det Trine Skei Grande som var nummer to etter statminister Erna Solberg. Nå er det Iselin Nybø som har fått denne plassen. Hun er godt kjent i akademia, som tidligere forsknings- og høgere utdanningsminister, men har blitt kåret som en av de minst synlige i regjeringen av Dagbladet.

Digitalt formalisert

Nybø er nå næringsminister, og tok over som Venstres leder i regjering da Skei Grande gikk av. Fredag ble Nybøs posisjon som nummer to i regjering formalisert i digitalt statsråd hos kongen. I samme statsråd ble Guri Melby utnevnt til kunnskapsminister. Dette betyr at dersom Solberg blir syk og trenger vikar, blir det Nybø som tar over.

Nybø selv sitter i karantene, etter å ha vært med på kongeparets reise til Jordan. Til NRK sier Nybø fra hjemmekontoret at regjeringen tar alle mulige forholdsregler for å unngå smitte, og hun håper og tror statsministeren vil holde seg frisk gjennom epidemien.

– Samtidig er det å være statsråd alltid et stort og tungt ansvar å ha. Nå har jeg den posisjonen, og da er jeg beredt til å gjøre det som kreves av meg, sier Nybø.

Solberg: Venstre er større enn KrF

– Nybø kommer inn som nummer to, fordi hun representerer det nest største partiet. De er nesten like store, men Venstre er litt større i oppslutning, så da følger Kjell Ingolf Ropstad og så er det Jan Tore Sanner. Det er rangordningen, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

Statsministeren selv er foreløpig ikke i karantene. Men om det skulle skje, er ikke det noe hun ser på som veldig problematisk.

– Hvis jeg går i karantene kommer jeg til å fungere helt utmerket som statsminister likevel. Det er bare å etablere hjemmekontor, sier hun til NRK.

Med der både Nybø og mange andre sitter ved kjøkkenbordet med laptop, blir det en litt annen karantene for statsministeren.

– Statsministerens kontor er rustet for å håndtere kriser og krig. Så det har vi mange systemer for, også hvis jeg ikke kan forlate statsministerboligen, sier Solberg.

Powered by Labrador CMS