Debatt ● Anette Hegna Gundersen

Og bare fagskole­utdanning er fagskoleutdanning

At andre ansatte i sektoren får økt kompetanse gjør ikke barnehagelærerne noe mindre verdt eller dårligere. Sammen blir vi sterkere, skriver Anette Hegna Gundersen i et svar til Utdanningsforbundet.

Utdanning i UH-sektoren er ikke nødvendigvis riktig for alle, mener forfatteren.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Det er godt å høre at vi er enige om at fagarbeiderne er en viktig ressurs, og dette gjelder ikke bare i barnehagene våre, men også i SFO/AKS og på andre arenaer hvor denne viktige yrkesgruppen er sterkt representert. At mange fagarbeidere velger å gå videre til å ta barnehagelærerutdanning kan vi også være enige om at er bra, så helt uenige er vi nok ikke. 

Men, utdanning i UH-sektoren er ikke nødvendigvis riktig for alle, og det kan være mange forskjellige grunner til dette, ikke minst er det mange som ikke ønsker å være ledere. 

Dette bør vel ikke utelukke dem fra muligheten til å styrke sin kompetanse? Det er ikke til barnas beste for det er ofte de som er mest sammen med barna.

Jeg forstår ikke helt hvordan dere trekker det jeg skriver til at jeg ønsker en barnehagelærer-light variant, for det ønsker jeg ikke. Jeg ønsker en skikkelig rødcola fagskolevariant, som er så bra at vi får de flotte ansatte vi har til å bli i sektoren. 

Vi får heller jobbe sammen så hardt vi kan for å øke bemanningen og vise alt det flotte ved å jobbe i denne viktige sektoren. Det er utrolig mye bra som dessverre altfor sjelden kommer frem på grunn av de store utfordringene vi står i, og da blir det en negativ spiral.

Gjennom mine nesten 30 år i barnehage har jeg veldig mange ganger hørt at det er så fortvilende for barnehagelærerne at de mister fagspråket sitt fordi det er så mange uten formell kompetanse. Men kan det kanskje være fordi vi ikke har vært gode nok på å løfte flere? 

Personlig sitter jeg i et skikkelig glasshus, for som både pedagogisk leder og styrer har jeg ikke vært kjent med hvilke muligheter som finnes for fagarbeiderne. Men jeg har stått i situasjoner hvor jeg har måttet benytte dem i dispensasjonsstillinger, og ikke minst i situasjoner hvor det har vært utfordringer med flere barn som trenger tettere oppfølging enn en «stakkars» pedagogisk leder har hatt mulighet til å ivareta.

De er viktige, men har aldri fått mulighet til å øke og formalisere kompetansen sin med mindre de har valgt en ABLU-løsning eller lignende for å bli barnehagelærere, og det tenker jeg er uheldig. Å ha ansatte med en praksisnær tilnærming til viktige områder som barn med behov for særskilt tilrettelegging, eller kulturelt og språklig mangfold, det trenger vi. 

Og det er ikke en barnehagelærer-light variant, det er viktig praksisnær fagskolevariant for ansatte som er tett på barna hver eneste dag i hele arbeidstiden sin.

Jeg ønsker en skikkelig rødcola fagskolevariant, som er så bra at vi får de flotte ansatte vi har til å bli i sektoren. 

Anette Hegna Gundersen

Vi opplever å få tilbakemeldinger fra studenter som ønsker å lære mer om jobben sin ved å ta en fagskoleutdanning, at de må holde det skjult for lederne sine fordi kompetansen ikke blir verdsatt. Noen får for eksempel ikke gjennomføre praksisdelen på egen arbeidsplass. 

Dette tror jeg skyldes at utdanningsnivået er ukjent for mange. Det er skikkelig trist, eller faktisk en skandale spør du meg.

Regjeringen bevilger penger til dette, og de er helt tydelige på at vi trenger flere med fagskoleutdanning, så hvorfor er dette så krevende for oppvekstsektoren?

Med stortingsmeldingen Fagfolk for en ny tid — med høyere yrkesfaglig utdanning vil regjeringen sikre flere fagfolk og mer kompetente fagfolk til norsk arbeidsliv. Det står blant annet at for å få til det må høyere yrkesfaglig utdanning styrkes. Ved å legge til rette for dette blir livslang læring tilgjengelig for alle, i hele landet. 

Dette støttes jo også av Ingeborg Lovise Tyse, sentralstyremedlem og Utdanningsforbundets representant i Nasjonalt fagskoleråd. Hun sier at den nye fagskolemeldingen varsler mange positive tiltak og staker ut en ambisiøs kurs for sektoren.

Når dere to som også sitter som representanter i sentralstyret i Utdanningsforbundet uttaler at «Vi tror ikke det er behov for egne fagskoleutdanninger på dette området», blir jeg egentlig bare lei meg. 

Her er det ingen grunn til at vi skal motarbeide hverandre, men vi burde heller trekke sammen til barnas beste.

Barnas beste er at vi fremsnakker yrket vårt, sørger for at alle ansatte er motiverte, engasjerte, får utvikle seg og trives i jobben sin. Det får vi ikke til hvis vi ikke heier på hverandre, uavhengig av hvilken utdanning man har. 

Både fagarbeidere og barnehagelærere, og jeg vil heller ikke glemme de andre viktige ansatte som kanskje har en helt annen bakgrunn, men allikevel gjør en viktig jobb, og har et sterkt ønske om å skape gode dager for barna. 

Jeg mener at det at de andre ansatte i sektoren får økt kompetanse ikke gjør barnehagelærerne noe mindre verdt eller dårligere, men sammen blir vi sterkere! Barnehager med faglig engasjerte og motiverte ansatte er noe av det viktigste vi kan gi barna våre, som jo er fremtiden vår.

Powered by Labrador CMS