Vaksinestrategi

Regjeringen skyver studentene frem i vaksinekøen

Etter flere innstendige bønner prioriteres nå unge voksne i køen. — Åpner for skikkelig god studiestart, sier studentleder.

Statsminister Erna Solberg orienterte onsdag om endrede prioriteringer i regjeringens vaksinestrategi.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rektorer, professorer og studenter har den siste tiden uttrykt et sterkt ønske om at de unge bør prioriteres og dermed rykke fram i vaksinekøen.

Også det regjeringsoppnevnte ekspertutvalget med leder Lars Vorland i spissen, vil ha unge mellom 18 og 25 år fram i køen.

— Sommer og skolefri gjør at det er lurt å vaksinere de unge for å hindre spredning av sykdommen. Vi tror det er en god ide. De skal også flytte på seg for å begynne på ny skole eller ny jobb, sa Vorland på en pressekonferanse da utvalget kom med sine anbefalinger mandag, ifølge NRK.

Onsdag kveld hasteinnkalte statsminister Erna Solberg til en pressekonferanse, hvor nettopp vaksinestrategien sto på agendaen.

Og regjeringen følger nå ekspertutvalgets anbefaling. Unge rykker fram i køen.

— Når vi nå går videre til andre del av vaksineprogrammet, har regjeringen besluttet følgende: Å vaksinere aldersgruppen 18-24 år og 40-44 år samtidig - og til slutt vaksinere de mellom 25-39 år, sa Solberg på pressekonferansen.

Årsaken til at de unge nå løftes fram i køen er fordi smitten er høyest blant unge voksne, at denne gruppen har mer sosial kontakt og dermed bidrar mer til smittespredning, sa statsministeren.

— Regjeringen har gjennom hele pandemien prioritert barn og unge først, men likevel er det slik at mange unge har blitt hard rammet, ikke minst de som har vært i en studiesituasjon og opplevd å få stor begrensninger i sitt sosiale liv, sa Solberg.

Hun understreker at regjeringens beslutning er i tråd med rådene fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, som har uttalt at dette vil gi best effekt.

— Trolig vil alle over 18 år få tilbud om vaksine før skolestart, sa Solberg.

På spørsmål fra journalistene på pressekonferansen om nettopp denne aldersprioriteringen, svarte statsministeren:

— Jeg synes at denne aldersgruppen har båret en stor belastning, det er her du finner studentene eller russen. De har hatt en mye kjipere tid, de har ikke kunnet gå ut i jobb, men bare sittet inne og sett på en pc-skjerm, sa Solberg.

For NSO-leder Andreas Trohjell er onsdagen en bra dag. Her fra NRKs Dagsnytt18-studio.

— Skikkelig god studiestart

Leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Andreas Trohjell, gleder seg stort over dagens nyheter.

— Dette åpner virkelig mulighetene til å få til en skikkelig god studiestart for de nye studentene på en trygg måte, sier Trohjell til Khrono.

Han understreker at studentpopulasjonen ikke bare favner de fra 18 til 24 år, men påpeker at tallene i studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) viser at de er de yngste som har hatt det tøffest.

— Vi støtter den faglige vurderingen som er blitt gjort og er fornøyd med at den har tatt innover seg utfordringene de unge har hatt gjennom pandemien, sier Trohjell som også diskuterte saken i onsdagens Dagsnytt 18.

Kutter AstraZeneca

I tillegg til å snakke om endrede prioriteringer i vaksinekøen, orienterte også statsminister Solberg om hva regjeringen nå ønsker å gjøre med vaksinene som har stått på vent fra AstraZeneca og Janssen-vaksinen.

AstraZeneca blir tatt permanent ut av vaksineprogrammet i Norge.

Janssen-vaksinen holder regjeringen fortsatt på pause, inntil videre.

Og det blir den eneste som vil kunne tilbys som en frivillig vaksine utenfor det nasjonale vaksineprogrammet.

Powered by Labrador CMS