STUDIEMILJØ

Rektor ber regjeringen om mer fysisk undervisning

Det er ikke helt tomt på universitet- og høgskolecampusene, men UiO-rektor Svein Stølen er redd for frafall om ikke situasjonen endrer seg.

Studentene (f.v.) Julianne Sørum, Gina Tønjum, Cassandra Skogvoll, Sara Njåstad og Tea Solberg er tilbake på Campus Stord ved Høgskulen på Vestlandet (HVL).
Publisert Oppdatert

Stord/Oslo (Khrono): Regjeringen har varslet en pressekonferanse om koronasituasjonen- og tiltak fredag 14. januar, men med fortsatt stigende smittetrend i 210 kommuner (ifølge VGs statistikk) er det vanskelig å forutsi hva innholdet vil være.

Men rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), Svein Stølen, er tydelig på at regjeringen bør åpne for mer fysisk undervisning.

— Det er like viktig som det har vært tidligere. Vi har en studentpopulasjon som er unge, og i to år har fått redusert sitt læringsmiljø. I to år har de sittet på trange hybler og fått sitt sosiale liv begrenset, sier Stølen til Khrono.

— I en sånn situasjon er det viktig å ha mer fysisk undervisning.

Tilbake på campus

Rett før nyttår skrev rektor og prorektor for utdanning ved Høgskulen på Vestlandet (HVL), Gunnar Yttri og Anne-Grethe Naustdal, et innlegg der de oppfordret studentene til å bruke campus, selv om mesteparten av undervisningen skulle gå digitalt i januar.

— Opne campus er studenten sin oase i pandemien, skrev de i innlegget.

Ved HVL campus Stord var det relativt stille i gangene da Khrono var innom rundt klokken 14 tirsdag.

Ganske stille på campus Stord

Men helt tomt var det ikke.

Sykepleiestudentene Julianne Sørum, Gina Tønjum, Cassandra Skogvoll, Sara Njåstad og Tea Solberg hadde samlet seg for å lese og studere sammen.

— Vi er her fordi vi har praktisk obligatorisk undervisning. Så bruker vi tiden imellom til å lese og jobbe med det teoretiske, forteller Njåstad.

Frykter frafall

— Det var hyggelig å se at det var mange studenter i kantina i dag, og treningssentrene er åpne. Vi er på riktig vei, og det er viktig, sier UiO-rektor Stølen.

Men han er redd for frafall om ikke situasjonen snart endrer seg for studentene.

— Mitt ønske er at vi ikke glemmer studentene, understreker Stølen.

Rektoren mener at om man går bort fra rødt nivå i videregående skoler, er det en lettelse som også bør reflekteres ved universitetene. Og:

— Hvis skjenkestoppen opphører betyr det at vi kan ha åpne studentpøbber, på lik linje med resten av samfunnet, sier Stølen.

— Det ville vært en fordel med klare signaler om å slippe opp noe. Jeg syns også regjeringen burde vurdere å gi universitetene et unntak fra enmetersregelen, på samme måte som det var i fjor høst. Gjør de det, er det klart at vi kan gjøre mye mer for våre studenter, sier han.

UiO-rektor Svein Stølen håper regjeringen åpner for mer fysisk undervisning.

Tror koronapass er lite aktuelt

— Det har vært snakk om koronapass den siste tiden - tror du det er aktuelt for universitetene og høgskolene?

— Jeg tror koronapass er lite aktuelt på universitetet. Sannheten er at veldig mange studenter har fått tre doser, de er unge og ikke i risikogruppen. Det må være en forholdsmessighet mellom tiltakene og risikoen, sier Stølen.

— Vi må forholde oss til det som kommer på fredag, så skal vi vurdere alt etter det.

Tirsdag publiserte også Stølen et innlegg på UiOs rektorblogg som tok for seg dette.

— Sosialt og kjekt

De fem HVL-studentene stemmer i et rungende ja som svar på spørsmål om de foretrekker å være fysisk til stede på campus i forhold til å sitte hjemme og følge med på digital undervisning.

— Dette er mye, mye bedre. Det er sosialt og kjekt, sier Skogvoll.

Alle fem er førsteårsstudenter. Ingen av de fem kommer fra Stord, og bor enten på studenthjemmet eller i leide leiligheter i nærheten.

Selv om vi nå er tilbake til digital undervisning, forteller gjengen om en relativt normal første høst som studenter.

— Ja, vi hadde jo fysisk undervisning i hele høst egentlig, sier Njåstad.

Etter nyttår anslår de at de har vært til stede på campus rundt seks-syv timer hver dag.

— Det håper vi at vi kan fortsette med, sier Njåstad.

Powered by Labrador CMS