Debatt ● Helene Voldner og Vigdis Holtet

Skulle gått til biblioteket

Det kan være vanskelig å finne ut av hva som er riktig kildehenvisning og korrekt sitering. Studenten som avslørte Borch visste hvor han skulle gå for å få hjelp: Til biblioteket.

— Dersom statsråder og andre studenter er usikre på hva som er riktig bruk av kilder og kildehenvisning, kan de gå til biblioteket for å få hjelp, skriver kronikkforfatterne. Forhenværende statsråd Sandra Borch besøkte Universitetsbiblioteket i Bergen i oktober 2023.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch måtte nylig gå av som statsråd etter beskyldninger om plagiat og juks i sin masteroppgave. Og når denne teksten skrives, er helseminister Ingvild Kjerkols masteroppgave under vurdering av Nord Universitet.

Som kjent er Borch og Kjerkol beskyldt for å klippe og lime tekst fra andres masteroppgaver og gjøre teksten til sin egen, uten å henvise til kilden. Dette er regnet som juks og er en alvorlig sak. Borch har uttalt at fusk er et økende problem i høyere utdanning, og at det må slås hardt ned på. Da hun selv ble avslørt i å bryte det regelverket som hun er ansvarlig for å håndheve, kunne konsekvensene ikke bli noe annet enn at hun måtte gå av.

Borchs plagiering ble avslørt av en masterstudent på BI, som hadde sett nærmere på masteroppgaven hennes. Studenten var i tvil om dette var riktig bruk av kilder og sitering. Hvor gikk han for å få bekreftet hva som er riktig og galt? Jo, til biblioteket! På studiestedet har de en bibliotekar som er spesialist på kildehenvisninger, og som kunne fortelle ham at dette ikke holdt mål etter dagens standard.

Det kan være vanskelig å finne ut av hva som er riktig kildehenvisning og korrekt sitering. For å få levert oppgaven innen fristen, rekker man kanskje ikke å sjekke alle kilder. Det kan være lett å tenke at det får stå til og at ingen vil ta seg bryet med å sjekke om teksten i din oppgave faktisk er ens egen eller tatt fra en annens. Hvem leser litteraturlister så nøye egentlig?

Borch sin sak viser at den muligheten finnes. Det kan være at noen en gang vil lese akkurat din oppgave med argusøyne for å sjekke nettopp dette. Og at konsekvensene kan bli store i videre utdanningsløp og karriere.

Studenten som avslørte Borch visste hvor han skulle gå for å få hjelp: Til biblioteket. Bibliotekene som er på universiteter og høgskoler er mer enn bare en tilgang til faglitteratur og lesesalsplasser. En vesentlig del av UH-bibliotekenes oppgaver er å undervise, veilede og utarbeide nettsider om litteratursøk, kildebruk, sitering, referering og akademisk redelighet. 

På biblioteket kan du gå på kurs og du kan få hjelp av bibliotekarer som er spesialister på akkurat dette. Bibliotekarene kan hjelpe deg å unngå å gjøre feil som kan få store konsekvenser. Dersom du ikke har en bibliotekar i nærheten som kan hjelpe deg, så kan nettjenester som Søk og skriv og Kildekompasset vise vei i siteringsjungelen. 

Dersom statsråder og andre studenter er usikre på hva som er riktig bruk av kilder og kildehenvisning, kan de gå til biblioteket ved sin undervisningsinstitusjon for å få hjelp. Sakene som har kommet opp de siste dagene viser hvor viktig det er med gode bibliotek og bibliotekarer på universitet og høgskoler.

Powered by Labrador CMS