økonomi

UiO-professor Steinar Holden skal lede ekspertutvalg

Utvalget skal vurdere de økonomiske effektene av tiltak mot koronaepidemien.

Økonomiprofessor Steinar Holden skal lede det nylig sammensatte ekspertutvalget.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leder for Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo, professor Steinar Holden, er plukket ut til å lede et ekspertutvalg som skal se nærmere på de økonomiske effektene av tiltak mot koronaepidemien.

Vi må ha effektive tiltak for å håndtere pandemien, men med minst mulig negative økonomiske virkninger for samfunnet

Jan Tore Sanner (H)
Finansminister

Utvalget er satt sammen av regjeringen, nærmere bestemt finansministeren og helse og omsorgsministeren, skriver VG.

Foruten Steinar Holden består utvalget av blant andre SSB, Norges Bank, UiO, NTNU, Oslo Economics, Finansdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Helsedirektoratet.

— Må ha effektive tiltak

Utvalget har fått i hovedoppdrag å gjøre samfunnsøkonomiske analyser av de ulike smitteverntiltakene som er iverksatt.

— Vi må ha effektive tiltak for å håndtere pandemien, men med minst mulig negative økonomiske virkninger for samfunnet, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) til VG.

Ekspertene skal både analysere nye tiltak som er til vurdering, og gjennomgå de eksisterende tiltakene for å se hvordan de kan tilpasses slik at de negative konsekvensene for økonomien og samfunnet for øvrig blir minst mulig.

— Vi vet at tiltakene koster, men folk over hele landet følger opp. Det er imponerende. Målet vårt er å forsøke å slå ned smittespredningen for å begrense presset på helsetjenesten, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Første levering 6. april

Et viktig formål er å få fram alternativer som kan minimere negative samfunnsvirkninger. Betydningen av alternative eller supplerende tiltak til smittevern skal også vurderes, herunder økt kapasitet i helsevesenet og beskyttelse eller isolasjon av grupper som er særlig sårbare ved smitte, skriver VG.

Vurderingene baseres på oppdaterte tall og beregninger fra FHI om smittespredning og effekter av iverksatte tiltak.

FHI vil levere best mulig kunnskapsgrunnlag for hvordan de ulike tiltakene virker på smittespredning. Gruppens rapporter blir offentlige så snart regjeringen har tatt beslutninger om smitteverntiltak.

Første rapport skal leveres allerede 6. april.

Powered by Labrador CMS