Universitetet i Stavanger

Varsler nedbemanning ved universitet

Rektor Klaus Mohn anslår at antall årsverk må reduseres med fem til ti prosent innen 2026.

Rektor ved Universitetet i Stavanger, Klaus Mohn, beskriver en krevende økonomisk situasjon i tiden fremover.
Publisert

I et brev til ansatte ved Universitetet i Stavanger (UiS) skriver rektor Klaus Mohn at det går mot trangere økonomiske tider for universitetet.

Det skriver Sandnesposten og Stavanger Aftenblad.

Ifølge brevet viser et foreløpig overslag at det samlede antallet årsverk må ned med fem til ti prosent frem mot 2026.

«Politiske signal om redusert økonomisk handlingsrom, tildelingsbrev fra Kunnskapsdepartementet (KD), kostnadsøkning for energi og husleie, gir klare bud om at kostnadsnivået ved UiS ikke lenger står i stil med inntektene», skriver Mohn.

Ingen overraskelse

I et intervju med Khrono i november slo Mohn fast at de tar signalene fra departementet på alvor og ser etter muligheter for å øke inntektsmulighetene fra andre aktører enn staten.

Han varslet også at han ville se nøye på områder han kunne spare penger, blant annet ved å se på hvilke studieprogrammer som sliter med frafall og studieprogresjon.

Til Stavanger Aftenblad sier Mohn at nyheten om en fremtidig nedbemanning ikke bør komme som en overraskelse.

— Nå går vi inn i en periode der universitetet må omstille seg, fordi inntektene ikke lenger står i stil med kostnadene, og det er i den sammenheng vi har sagt at vi trolig står ovenfor en overtallighet, sier Mohn til avisa.

Han trekker fram at universitetet rammes særlig hardt av innføringen av studieavgift for studenter fra land utenfor EU/EØS-området. Han anslår at avgiften vil medføre et inntektstap på 30 millioner årlig fremover.

Skal godkjenne vikarbruk

Ved starten av dette året hadde universitetet 1826 årsverk fordelt på 2249 ansatte. Dette er inkludert midlertidige eller vikarer, som utgjør 154 årsverk (297 ansatte).

Mohn tror og håper at nedbemanningen vil løses gjennom naturlige avganger som pensjonering eller oppsigelse fra arbeidstakere.

Han varsler også at universitetet vil være mer tilbakeholdne i bruken av vikarer fremover. Eksisterende vikariater og tidsbegrensede ansettelser skal normalt ikke forlenges og utlysing av alle ledige stillinger skal godkjennes av en leder på nivået over.

Omstillingsarbeidet skal diskuteres på et styreseminar 9. februar.

Powered by Labrador CMS