Fremmedspråkene må styrkes, ikke kuttes Regjeringen vil innføre endringer som kan gi fremmedspråkene dårligere vilkår fremover. Det er uheldig, og kan gå ut over rekrutteringen i høyere utdanning.
Ja, vi må tenke nytt om språkfagene Vi jobber nå målrettet for å få på plass samarbeid for å kunne tilby studentene en dobbeltgrad hvor fremmedspråk inngår, som skal kunne kvalifisere til to ulike mastergrader.
På fem år er det 25 prosent færre studenter som vil ta tysk og fransk Svært lave søkertall i tysk og fransk, kombinert med nedgang i lektorutdanninga, gjør at Norge kan mangle språklærere i nær framtid.
Språkstudier gir dobbeltkompetanse. Svar til språkstudent Ellen Lerum Det er vanskelig å se hvordan et samarbeid mellom språkfag og andre fagfelt om en type dobbeltkompetanse som er ettertraktet i arbeidsmarkedet, kan realiseres. Men språkeksperter forstår det andre ikke forstår.
Tenk nytt om språkundervisningen Rene språkstudier er lite fleksible og samtidig ofte ikke nok for å skaffe seg en jobb. Nå må universitetene og høyskolene gripe muligheten til å gjøre språkstudiene mer attraktive for å sikre deres fremtid.
Mener regjeringen at vi ikke trenger filologer i dette landet, kun ingeniører? I Europa understreker mange hvor viktig det er at de unge lærer seg fremmedspråk i dagens internasjonale samfunn. Likevel kutter vi ut fremmedspråkspoengene. Hva i all verden er det vi driver med her oppe på berget?
Årsstudium er viktig — og studentane veit det Dei siste åra har me sett ein nedgang i studentar som tek heile grader i framandspråk. Men kanskje det er på tide å godta at ikkje alle studentar treng ein heil grad. Kanskje me no skal tora å seia at me fokuserer på årskurs.
Frykter at Norge sitter igjen med bare tysk, fransk og spansk om ti år Kinesisk, japansk, italiensk, portugisisk og russisk er språk som kan forsvinne fra norske universiteter og høgskoler hvis det ikke satses mer på fremmedspråk i Norge, frykter lederen for landets største språkinstitutt.
Sju instituttleiarar: Sats på framandspråka! Nyleg føreslo regjeringa å fjerne tilleggspoeng for framandspråk ved opptak til høgare utdanning. Det er grunn til uro over at regjeringa svekkjer framandspråka si stilling, no som verda kjem oss nærmare.
Reagerer på at språkfag mister ekstrapoeng, mens realfagene beholder dem — Det er et merkelig fokus på realfag i dette samfunnet vårt. Vi har ikke mangel på søkere der. At det skal være mer verdt enn andre fag, er litt rart, sier spansklærer Ane Christiansen.
Ingen bærekraftig fremtid uten flerspråklige ledere Likevel ser vi sjelden at fremmedspråk eller kulturkunnskap nevnes som del av porteføljen for studieretninger som skal ha bærekraft som et gjennomgående element, skriver Margrete Dyvik Cardona.
Vil tilby flere masterfag for lærere Høgskolen i Østfold ønsker å opprette grunnskolelærerutdanning med fordypning i fransk og spansk.
Forskeren undersøkte hvorfor studenter velger fremmedspråk. Hun ble overrasket Studenter oppgir ulike grunner for hvorfor de har valgt å studere engelsk, spansk, fransk og tysk. Må få følger for hvordan vi rekrutterer studenter, mener forsker Anne Dahl.
Vil at fremmedspråk blir et tilbud i flere utdanninger Spansklærer Ane Christiansen har skrevet spanskfagets historie i Norge. Hun ønsker at fremmedspråk bør bli et ferdighetsfag slik det var i starten.
Rart at Norge ikke satser mer på fremmedspråk I dette innlegget vil jeg prøve å begrunne fremmedspråkets plass i norsk utdanning og hvorfor språk er viktig, skriver Åse Johnsen.
Dekaner vil ha nasjonal satsing på små språkfag Humaniorameldingen lovet en satsing på de små språkfagene. Fem år etter har det likevel blitt verre, mener humanioradekanene.
Nyeste artikler
Dette vet vi om statsbudsjettet
Slik vil det høyreekstreme partiet endre akademia
Regjeringen har satt lista høyt — nå må de levere!
Kommunen skal spara pengar. Det får konsekvensar for forskarane
Det er ikke bare distriktene som gjelder
Mest lest
«Pornoprofessor» sparka for andre gong
Fryktar maktmisbruk og trynefaktor i rekruttering til universitetet
Disse skal granske Norges mest publiserende forsker
— Det er regnearkenes seier over den sunne fornuft
Privat høgskole utelukker ikke oppsigelser. 31 årsverk skal bort