Stipend: — Et lite plaster på et stort sår Forslaget til nytt stipend er et bistandstiltak, som ikke dekker behovet som oppsto etter innføring av studieavgift. Det mener flere universiteter og høgskoler.
UD utsetter omstridt forskrift nok en gang Forslaget om å øke kontrollen med ulovlig kunnskapsoverføring møtte sterk motstand i 2022. Nå skal Utenriksdepartementet gjøre ytterligere vurderinger før en ny forskrift om eksportkontroll kan tre i kraft.
Utenriksministeren legger en ny konferanseturné til universitetene Utenriksminister Anniken Huitfeldt ønsker seg mer kunnskap om de store globale utfordringene. Nå inviterer hun til konferanser i sju byer.
Isfront om Arktis, men vil holde Russland-kontakt varm Det offisielle forskningssamarbeidet om Arktis er stoppet opp. Men Norsk Polarinstitutt forsøker å holde kontakten med russiske forskere varm, så langt de har lov.
Reagerer på at fisk og ikke klimaforskning får unntak fra Russland-sanksjoner Det enøyde fokuset på fiskeriene er nokså spesielt, mener direktør Kikki Kleiven ved Bjerknessenteret for klimaforskning.
Krever ett år bak murene for eks-NTNU-professor Den iransk-tyske tidligere professoren ved NTNU har gjort seg skyldig i grove brudd på eksportkontroll-loven. Derfor mener påtalemakten han bør dømmes til 1,5 års fengsel, hvor ett år er ubetinget som må sones bak lås og slå.
Mellom sikkerhet og akademisk frihet Utenriksdepartementet kan hindre Norge fra å nå sine mål om åpenhet og samarbeid i forskning og legge lokk på viktig kunnskapsutvikling, skriver Helene Ingierd.
Adelina (26) forsker på Putins atompolitikk. Sjefen hennes ønsker flere forskningskroner De leverer kunnskap til regjering og statsapparat om Russland, Putin og krigen. Nå forventer Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole at sikkerhets- og forsvarsforskning prioriteres av Forskningsrådet.
Reagerer på nye regler: — Du får ikke et helt forskersamfunn til å forstå dette over natta Flere universitetstopper mener regjeringens forslag til nytt eksportkontrollregelverk kan by på problemer.
Vil innføre lisensplikt for kunnskapsoverføring: — Verden har blitt et farligere sted Regjeringen vil øke kontrollen med ulovlig kunnskapsoverføring. Nå sendes forslaget til endringer i eksportkontrollregelverket på høring.
« … sikkerhet vil kunne veie tyngre enn akademisk frihet» Akademisk frihet og norsk sikkerhetspolitikk på kollisjonskurs i forslag til forskrift om eksport av kunnskap. – Flere dilemma, sier statssekretær.
Kontroll mot spionasje kan ramme norske statsborgarar. — Mykje står på spel Personar med norsk statsborgarskap kan risikere å ikkje få jobbe eller studere på universitet og høgskular når Utanriksdepartementet skjerpar kontroll med kunnskapsoverføring til ei rekke land.
Politikk, makt og forskning på historisk jordomseiling Om drøye to uker legger seilskipet Statsraad Lehmkuhl ut på sin første ferd rundt kloden. Med på laget er UiB, Havforskningsinstituttet og HVL i tillegg til en rekke andre forskningsinstitusjoner. Turen koster mellom 180-200 millioner kroner.
Uavklart hvem som rammes av omdiskutert eksportkontroll Hvordan de nye reglene skal praktiseres for studenter, stipendiater og forskere med dobbelt statsborgerskap, har ikke Utenriksdepartementet svar på enda.
— Roboter skal ikke kunne ta menneskeliv Flere anerkjente internasjonale forskere støtter nå det norske oppropet om å forby drapsroboter i det norske militæret.
Nye regler kan få fatale konsekvenser for norsk forskning: — Vi er alvorlig bekymret Forskningsinstituttet Sintef mener varsellampene blinker rødt.
Kunnskapssektoren er bekymret for UD-kontroll:— Krevende og komplisert Krevende, byråkratisk og bånd på fri forskning. Bekymringene er mange rundt den nye kontrollen Utenriksdepartementet er i ferd med å rulle ut mot ulovlig kunnskapsoverføring i akademia.
Utenriksdepartementet ønsker å godkjenne forskningssamarbeid ved universitetene — Vi er alltid på vakt overfor ting som kan innskrenke den akademiske friheten, sier UiB-rektor Margareth Hagen om myndighetenes forslag til nytt regelverk for kontroll med kunnskapsoverføring.
Norske myndigheter ble varslet om de falske universitetene flere ganger Fem ulike instanser ble varslet om virksomheten ved de falske universitetene drevet fra Norge, uten å gjøre nærmere undersøkelser.
Mener Students at Risk-ordingen må bli permanent I noen land forfølges studenter som engasjerer seg av myndighetene. En norsk ordning lar dem fullføre utdanningen i Norge. En ny anbefaling anbefaler at ordningen videreføres, og SAIH mener den må bli permanent.
Hentar både studentar og tilsette heim frå utlandet Stadig fleire universitet og høgskular tilbyr økonomisk støtte slik at studentar og tilsette i utlandet skal kunne koma seg raskt heim.
Nyeste artikler
Nedlegging i Østfold setter felles doktorgrad i fare
Oppsagt UiO-forsker anker til lagmannsretten
Campusbokhandleren sitt samfunnsoppdrag teller
Én drept og 16 skadet i masseskyting ved amerikansk universitet
Sjå kva arkeologen skreiv for 150 år sidan
Mest lest
Hovden-saken setter kvalifikasjonsprinsippet i fare
— Ansatte med høyere utdanning har i mange år blitt holdt nede lønnsmessig
Granskere slår alarm om verdens største tidsskrift: «Meningsløst tullprat»
Ble avskjediget for å ha stjålet og solgt forsterker på Finn.no
Ny undersøkelse: To av tre frykter for sin egen stilling