Debatt ● Bård Standal

Gratulerer med ny og viktig jobb, Hoel

Vi i Fornybar Norge vil først gratulere Oddmund Løkensgard Hoel med nytt og større kontor i et viktig departement. Deretter har vi ett ønske. Med Hoel i sjefsstolen håper vi Regjeringen endelig vil prioritere forskning og kompetanse for grønn omstilling.

Skal få tid til å sette blomstene i vann. — Men deretter venter hardt arbeid, skriver kronikkforfatteren.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Selvfølgelig skal Hoel få tid til både å motta det nye nøkkelkortet, og få satt blomstene fra Slottsplassen i vann. Men deretter venter hardt arbeid.

Heldigvis kjenner han godt til sektoren, både gjennom tidligere yrkeskarriere og som statssekretær for både Ola Borten Moe og sist Sandra Borch. Tidspunktet passer også bra. Det er nå ulike satsingsforslag skal prioriteres og planleggingen av Regjeringens viktige marskonferanse er i gang.

Når statsrådene samles der, har vi noen veldig konkrete ønsker til Hoel. Situasjonen er nemlig slik, at selv i Norge — et foregangsland for grønn energi i Europa, er fortsatt halvparten av all energibruk fossil. I de neste tiårene skal vi gjennom den største omstillingen siden den industrielle revolusjon. Det er en formidabel oppgave som krever masse ny kunnskap, forskning og utvikling av både nye løsninger og ny teknologi.

Hoel er også historiker, og vi har stor tro på en statsråd som evner å se de langene linjene. Til tross for at forskning sjeldent får den store oppmerksomheten i media, og neppe vinner valg, ønsker vi at han setter en stopper for underfinansieringen av grønn energiforskning. Det er kortsiktig politikk, og vil ikke lønne seg i lengden. Verken for klima, omstilling eller verdiskaping basert på våre fantastiske energiressurser.

I årene som kommer trenger vi det motsatte, en skikkelig opptrappingsplan på dette området.

Riktignok er flere av de konkrete postene og programmene styrt av andre statsråder, men denne utfordringen er for stor til at Regjeringen kan gjemme seg bak sektorprinsippet. Verken energiomstillingen eller klimautfordringen løser seg selv. På veien til å bli et lavutslippssamfunn senest innen 2050 trenger vi mange løsninger og mye ny teknologi. Helt konkret bør Hoel, om han ikke har gjort det allerede, lese siste utgave av Energi21-rapporten og anbefalingene der.

I årene som kommer må også energinæringen selv bli bedre til å utvikle ny teknologi og å prioritere forskning, selv om det ikke gir umiddelbare resultater på kvartalsrapportene. Målet om at næringslivets FoU-innsats skal dobles fram mot 2030 er svært ambisiøst. På veien både mot 2030 og 2050 vil derfor samarbeid være helt sentralt.

Til tross for at forskning sjeldent får den store oppmerksomheten i media, og neppe vinner valg, ønsker vi at han setter en stopper for underfinansieringen av grønn energiforskning.

Bård Standal

I den sammenheng er instituttsektoren helt sentral, som en brobygger mellom forskning og forretning. Ikke minst for å sikre relevant og anvendt forskning, for teknologiutvikling og innovasjon — i tett samarbeid med næringslivet. Vi trenger forskning på alle nivåer, men nettopp slik samarbeidsforskning som instituttsektoren står for vil være særlig viktig framover i en tid hvor det virkelig haster med å finne de gode løsningene. Vi ønsker at Hoel helhjertet støtter dette samarbeidet.

Det tredje området vi ønsker Hoel skal prioritere fremover er å sikre at vi får de kloke hodene vi trenger. Energiomstillingen skjer ikke på talerstolen, men gjennom innsatsen til dyktige og kvalifiserte mennesker landet rundt. Et konkret ønske er derfor at han styrker finansieringen og sørger for at det tilbys flere studieplasser innen f.eks. teknologifag og IKT.

I årene som kommer skal dessuten mange dyktige fagfolk pensjoneres, og det er helt sentralt at vi sikrer rekrutteringen for å kunne løse de oppgavene vi står ovenfor. Det handler imidlertid ikke bare om ressurser, men også om å vise de unge i dag hvilke muligheter som finnes. Både han som ansvarlig statsråd, og vi som representerer næringen, bør løfte dette ved alle mulige anledninger, og på hver eneste talerstol.

Vi trenger de unge for å bidra til å omstille energisystemet, til å løse klimautfordringen og for å sikre Norge som et bærekraftig, konkurransedyktig lavutslippssamfunn. Det er store oppgaver, som vi må løse sammen.

Vi vil nok en gang få gratulere Hoel med statsrådsjobben og ser fram til et godt samarbeid.

Powered by Labrador CMS