Debatt ● Elise Waagen (Ap) og Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Vi jobber for studentombud — også for fagskolestudentene

I februar 2018, for rundt seks år siden, fikk vi flertall for forslaget om studentombud for alle studenter på universiteter og høyskoler. Nå er tiden inne for et ombud også for fagskolestudentene.

Portretter av Elise Waagen og Marit Knutsdatter Strand
Lover studentombud for fagskolestudenter: — Det er på høy tid, og vi jobber fullt for at dette skal gjennomføres, skriver kronikkforfatterne.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Forslaget om studentombud i høyere utdanning kom i Stortinget i mai 2017, fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og KrF. Da ble forslaget først stoppet av høyrepartiene. Heldigvis snudde disse, og et enstemmig Storting sluttet seg til vårt forslag året etterpå.

Bakgrunnen var klar: Studentene kan møte flere potensielle utfordringer som kan være vanskelige å ta tak i, særlig for unge studenter. Det handler om rettssikkerheten studentene har, og om å vite hvor de skal gå for å få hjelp og bistand. Derfor var det viktig med en rask lovendring, slik at alle studenter skal få tilgang til studentombud snarest mulig, noe både Arbeiderpartiet og Senterpartiet løfta i debatten den gang. I debatten i Stortinget ble det også rask tilslutning til at fagskolestudenten burde få et studentombud.

Det var altså allerede i 2018 flertall på Stortinget for studentombud også for fagskolestudentene. Men, noe mer skjedde det ikke så lenge høyrepartiene satt med makten.

Etter dette har det heldigvis vært regjeringsskifte, og dagens regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet er helt klare på våre løfter: I Hurdalspolitikken står det klart at regjeringen vil: «Opprette eit nasjonalt studentombod for fagskulestudentane.»

Vi har tro på at vi finner ut den beste måten å organisere og finansiere dette på, i dialog med sektoren, fagskolestudentene selv og Nasjonalt fagskoleråd. 

Elise Waagen og Marit Knutsdatter Strand

Det er på høy tid, og vi jobber fullt for at dette skal gjennomføres. Vi har tro på at vi finner ut den beste måten å organisere og finansiere dette på, i dialog med sektoren, fagskolestudentene selv og Nasjonalt fagskoleråd. 

Vi er enige i at det haster, og er nå litt over halvvegs i regjeringsperioden. Vi har mye vi skal få til, og vi gjennomfører god utdanningspolitikk hver eneste dag. Blant annet med flere studentboliger, en langt bedre studiestøtte og en stor satsing på studenter og unges psykiske helse gjennom vår nye opptrappingsplan for de neste ti årene.

Samtidig løses ikke utfordringer ved fagskolestudentenes studiehverdag, deres rettssikkerhet og læringsmiljø, alene ved et studentombud. Vi trenger fremdeles enda mer kunnskap om faktorer som levekår, studiekvalitet, rekruttering, studiemestring og kontakt med arbeidslivet i utdanningene. Mye av dette kommer vi tilbake til i den varslede stortingsmeldingen om fagskolene.

Jobben for å bedre studentenes hverdag er ikke over, men å sikre alle fagskolestudenter tilgang til et studentombud er et viktig skritt på veien.

Powered by Labrador CMS