Kortnytt

Eikrem eneste søker til lederstilling

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Totalt 16 personer har søkt de sju instituttleder-stillingene ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap ved NTNU.

Det kommer frem av en internmelding, skriver Universitetsavisa.

Ved to av instituttene er det bare en søker. Blant dem ved Institutt for sosialt arbeid, hvor førsteamanuensis Øyvind Eikrem er eneste søker.

Det andre instituttet med bare en søker er Institutt for psykologi, hvor søkeren er unntatt offentlighet.

Ved Institutt for geografi er det Gunhild Sletten, Jan Ketil Rød og en søker unntatt offentlighet som ønsker å ta over stafettpinnen fra nåværende instituttleder Per Arne Stavnås.

Ingfrid Thowsen, Lise Vikan Sandvik, Mari Nygård og Elin Morud ønsker alle lederjobben ved Institutt for lærerutdanning.

Ved Instiutt for pedagogikk og livslang læring er det også en kvinnedominert søkerliste. Marit Honerød Hoveid, Marte Bratseth Johansen og Ingrunn Dahler Hybertsen kjemoer alle om stillingen som instituttleder.

Aksel Tjora og Johan Fredrik Rye er de to søkerne til stillingen som instituttleder ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap, og Harald Aspen og Lorenzo Cañás Bottos søker stillingen ved Institutt for sosialantropologi.

NTNU har lyst ut hele 55 instituttlederstillinger som skal fylles i løpet av våren.

(Ragnhild Vartdal / Khrono)

Kortnytt

Smått og stort om høyere utdanning og forskning

  • Bovim til Helse­plattformen

    Hege Larsen

    Tidligere rektor ved NTNU, Gunnar Bovim (64), er innstilt som styreleder i Helseplattformen etter Ingvill Kvernmo, som går av 30. september. Det skriver medwatch.no.

    Bovim ledet Helsepersonellkommisjonen, som foreslo tiltak for å utdanne, rekruttere, og beholde kvalifisert personell i helse- og omsorgstjenestene i hele landet.

    Han er blant annet også styreleder i Forskningsrådet.

    Nytt styre i Helseplattformen skal velges 25. oktober i år, skriver Medwatch.

    Gunnar Bovim overleverte Helsepersonellkommisjonens rapport i februar 2023.
  • Omstridd dekan går av

    Njord Svendsen

    Det har storma kring dekan Jan-Erik Askildsen ved Universitetet i Bergen. No varslar fakultetet at han går av.

    I oktober fyller dekanen ved det Samfunnsvitskapelege fakultet ved Universitetet i Bergen (UiB) 70 år. 1. november går han av med pensjon, går det fram av styrepapira til det neste styremøtet ved fakultetet. Då har dekanen framleis nesten eitt år igjen av perioden han er vald for.

    Ifølgje regelverket skal prodekan rykke opp og ta over dersom det er mindre enn eit år igjen av perioden. Det betyr at prodekan Siri Gloppen rykker opp og blir ny dekan ved fakultetet.

    Så seint som i april nekta Askildsen å svare på om han ville gå av som dekan i løpet av året.

    Bakgrunnen for spørsmålet var krav frå tilsette på fakultetet om at han måtte trekke seg etter det fleire kritikarar meinte var dårleg økonomistyring. Fakultetet kjempar med eit underskot på 40 millionar kroner og må gjennom tøffe innstrammingar dei komande åra.

    Dekan Jan Erik Askildsen varslar at han går av 1. november.
  • Lager hull i Høgskoleparken

    Hilde Kristin Strand

    Det er hull i Høgskoleparken i Trondheim. I forbindelse med campussamlingen gjennomfører NTNU Vitenskapsmuseet arkeologiske utgravinger.

    – Den foreløpige hypotesen er at vi befinner oss i utkanten av et gårdstun, trolig fra vikingtiden eller tidlig middelalder, sier prosjektleder Merete Moe Henriksen til Under Dusken.

    Hun sier at utgravingene ligger i området som senere skal gi plass til utbygging av campus, og det er derfor de har fått tillatelse til å gjennomføre arkeologiske undersøkelser der.

    Kommunikasjonsleder Mette Siri Brønmo hos byggherreavdelingen hos Statsbygg forteller at de arkeologiske utgravningene vil pågå frem til midten av september.

    – Områdene der det gjennomføres arkeologiske utgravinger skal deretter istandsettes som de var før utgravingsarbeidet startet, men trærne som er felt vil ikke bli reetablert, sier Brønmo.

  • Konkretiserer politiutdanning i nord

    Hilde Kristin Strand

    Neste høst skal 24 studenter kunne ta politiutdanning i nord. Dette ble kjent i fjor, men nå er planene mer konkrete, melder NRK. Det er bestemt at de fysiske samlingene skal være i Alta. Studentene skal samles totalt åtte uker i studieåret. Det er lagt opp til fire samlinger per semester.

    Johnny Steinbakk, avdelingsleder ved Politihøgskolen i Bodø, sier at målet er å få søkere som ønsker å bli i regionen.

    – Det er viktig at vi i dagens sikkerhetspolitiske situasjon har stabil og har god rekruttering til politiet i Finnmark. Utdanningen vil også kunne tiltrekke seg søkere fra andre deler av landet, noe som kan bidra til positiv utvikling i regionen, sa Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum under lanseringen i 2023.

  • Ny it-direktør ved OsloMet

    Hege Larsen

    Guro Berild er ansatt som ny IT-direktør ved OsloMet. Hun kommer fra Bane NOR der hun har jobbet siden 2020, de siste to årene som avdelingsleder for IKT forretningstjenester.

    Berild overtar etter Ketil Are Lund, som sluttet som IT-direktør før sommeren.

    – Jeg er veldig glad for at vi får Guro Berild som ny IT-direktør. Hun har bred og lang erfaring innenfor IT-ledelse og blir viktig for oss fremover i digital tjenesteutvikling og sikker drift av våre systemer, sier direktør for organisasjon og infrastruktur ved OsloMet, Vigdis By Kampenes.

    Portrett av Guro Berild, OsloMet
    Guro Berild er ny IT-direktør ved OsloMet.
  • Får NTNUs kunstpris

    Solveig Mikkelsen

    NTNUs kunstpris for 2024 går til kunstneren Eva Ballo. Prisen får hun for kunstverket Nobelvägen.

    — Det er en veldig fin anerkjennelse, sier Ballo i ei pressemelding fra NTNU.

    Prisen er på 20.000 kroner og tildeles en kunstner som har utdanning fra Kunstakademiet i Trondheim eller en annen utdanning fra NTNU.

    Nobelvägen er en serie av tre madrasser som kunstneren laget under koronapandemien.

    Eva Ballo med blomster
    Eva Ballo får NTNUs kunstpris.
  • MF søker ny rektor

    Hege Larsen

    Rektor ved MF vitenskapelige høgskole, Vidar Haanes, går av 31. juli neste år etter snart 20 år i stillingen. Haanes går da tilbake til professoratet i kirke- og lærdomshistorie ved MF.

    Stillingen som rektor er nå lyst ut. MF leter etter en rektor som blant annet må ha god sektorforståelse og forholde seg offensivt til endringer som påvirker rammebetingelsene for virksomheten. Den nye rektoren må være en strategisk leder med faglig tyngde og gode lederegenskaper, heter det i utlysningen.

    Videre må den nye rektoren ha evne og vilje til med troverdighet å fremme MFs verdigrunnlag, som er den kristne tro slik den kommer til uttrykk i Bibelen og Den norske kirkes evangelisk-lutherske bekjennelse, ifølge stillingsannonsen.

    Vidar Haanes har vært leder av Nettverk for Private Høgskoler i åtte år og leder av Universitets- og Høgskolerådet i to år fra 2015 til 2017.

    Vidar L. Haanes hår av som rektor neste sommer.
  • Første master i samisk språk- og litteratur­vitskap

    Njord Svendsen

    Nord universitetet tilbyr for første gong masterprogram i samisk språk- og litteraturvitskap. Seks studentar har takka ja til studieplass på det historiske studiet, melder universitetet.

    Dei seks studentane hadde første samling ved Nord universitets campus i Levanger seint i august.

    — Eg veit ikkje når dette tilbodet kjem neste gang, så for min del var det berre å sleppe alt ein har i hendene, søke og hoppe på, seier Irja Kappfjell, som er lærar i sørsamisk, og ein av dei som no tar fatt på mastergraden.

    Det nye samiske mastertilbodet blir gjennomført i samarbeid mellom Nord universitet og Universitetet i Tromsø (UiT). I forelesingane, som UiT har ansvar for, er undervisningsspråket norsk. Medan Nord universitet har ansvar for språkstøtte og rettleiing av studentane undervegs, blant anna i form av ei rekkje seminar på sørsamisk.

  • Færre studenter i hybelkø

    Sveinung Engeland

    19.212 studenter har fått studentbolig i en studentsamskipnad siden 1. mai, men fortsatt står 4771 studenter i kø for en studentbolig.

    Det betyr at det står 631 færre i kø enn på tilsvarende tidspunkt i fjor, og 7824 færre enn ved siste opptelling 15. august.

    Det viser Samskipnadsrådets ferske køtallsrapportering

    I statsbudsjettet for 2025 etterlyser Samskipnadsrådet bedre rammebetingelser for bygging av studentboliger.

    — For å fortsette å bygge flere studentboliger er det avgjørende at regjeringen hever tilskuddssatsen. De høye byggekostnadene og den store satsingen på flere studentboliger krever at staten må bidra med høyere tilskudd, slik at vi sammen kan nå målsettingen om flere tusen nye studentboliger, sier styreleder i Samskipnadsrådet Rita Hirsum Lystad.

    Portrett av styreleder i Samskipnadsrådet Rita Hirsum Lystad
    Styreleder i Samskipnadsrådet Rita Hirsum Lystad krever at regjeringen øker sin andel av finansieringen av studentboliger.
  • Mange flere vil ha begrunnelse

    Sveinung Engeland

    Antallet studenter som ber om begrunnelse for sensuren, har økt kraftig ved både NTNU og Universitetet i Oslo.

    Det viser tall som Dagens Næringsliv (DN) har innhentet.

    På fem år har antallet studenter ved NTNU som ber om sensurbegrunnelse økt med over 200 prosent. Universitetet fikk 46.200 krav om sensurbegrunnelse i 2023.

    Ved Universitetet i Oslo har antallet som vil ha en begrunnelse økt med over 20 prosent siden 2020. Der kom det i fjor 24.380 krav.

    En forklaring på økningen kan være at det i 2019 ble mulig å be om begrunnelse ved å trykke på en knapp i systemet der karakterene offentliggjøres, opplyser UiO i en e-post til DN.

    Som Khrono har skrevet tidligere, er det ikke bare de som får de dårligste karakterene som ber om begrunnelse. Også studenter med toppkarakter ber om begrunnelse for at de får A.

  • Skal velge instituttleder

    Sveinung Engeland

    Etter 20 år med ansatt leder skal et institutt ved Universitetet i Oslo gå tilbake til valgt leder. Nå er kandidatene til lederjobben ved Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk klare, melder Uniforum.

    De to som stiller til valg, er Pål Fjeldvig Antonsen og Grethe Netland. Antonsen er førstelektor i filosofi ved instituttet, og har med seg førstelektor og undervisningsleder Eirik Welo som nestleder-kandidat.

    Netland er fungerende vitenskapsombud på universitetet og førsteamanuensis ved Høgskolen i Innlandet, og har med seg professor i idéhistorie og instituttstyremedlem Ellen Marie Krefting på laget.

    Startskuddet for valget går 9. september, og resultatet kunngjøres 17. september, skriver Uniforum.

  • Årets underviser på OsloMet

    Hege Larsen

    Studentene ved OsloMet har kåret Sam Woodford til årets underviser.

    Woodford er universitetslektor ved Institutt for maskin, elektronikk og kjemi og fikk mange nominasjoner fra sine studenter. En jury bestående av studenter fra alle de fire fakultetene ved OsloMet har utpekt ham som vinner.

    I begrunnelsen står det blant annet at Woodford tar til seg tilbakemeldinger fra studentene og bruker dem aktivt for å forbedre sitt undervisningsopplegg. Han har en åpen dør til faste tider og gjør seg dermed tilgjengelig for studentene. Videre viser han forståelse for at visse temaer kan være vanskelige og prøver aktivt å finne frem til måter å gjøre dem mer engasjerende, heter det.

    Leder av Studentparlamentet ved OsloMet, Amalie Fadler Opdal, overrakte prisen under et kick-off for ansatte på Rockefeller 29. august.

    Leder av Studentparlamentet ved OsloMet, Amalie Fadler Opdal, overrakte prisen til Sam Woodford under kick-off for ansatte på Rockefeller 29. august
    Amalie Fadler Opdal i Studentparlamentet overrekker prisen til Sam Woodford på kickoff for ansatte.
  • Får gratis T-bane og buss

    Sveinung Engeland

    De ti medisinstudentene fra Gaza som skal studere ved Universitetet i Oslo i høst, får gratis offentlig transport i hovedstaden den tiden de er i Norge.

    Det er klart etter at hovedstyret i Oslo Sporveiers Arbeiderforening har bevilget 23.000 kroner for å dekke studentenes transportkostnader. Dette tilsvarer månedskort i sone 1 for alle de ti fram til januar.

    Foreningens politiske sekretær Solemann Razzaq sier at studentene nå kan fokusere fullt ut på sine studier uten å bekymre seg for reiseutgifter.

    — Disse medisinstudentene representerer fremtidens leger, de som en dag vil stå på frontlinjen for å gi livsnødvendig behandling til mennesker i nød. Gjennom denne støtten bidrar Oslo Sporveiers Arbeiderforening direkte til å løfte et folk som sårt trenger håp og medisinsk bistand, sier han.

    Medisinstudentene fikk opprinnelig avslag på visumsøknadene, men fikk komme til Norge likevel etter at statsminister Jonas Gahr Støre ba UDI om å omgjøre vedtaket.

    Medisinstudentene fra Gaza samlet på flyplassen da de kom til Norge tidligere i august.
  • Støtter 49 doktor­grader i nærings­livet

    Sveinung Engeland

    Forskningsrådet har tildelt 102 millioner kroner i støtte til 49 doktorgrader i bedrifter.

    Målet er å styrke konkurransekraften, kompetansen og kapasiteten i næringslivet, skriver regjeringen.no.

    Prosjektene handler blant annet om kunstig intelligens (KI), kartlegging av sårbar natur i Arktis og rehabiliteringstiltak i spesialisthelsetjenesten.

    — Nå setter vi KI-milliarden ut i livet, og finansierer en rekke doktorgradsløp som skal utvikle konkrete løsninger for bruk av kunstig intelligens i næringslivet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp).

  • Billigere å ta toget for studenter

    Sveinung Engeland

    Regjeringen introduserer nye rabatter på togbilletter for studenter for at flere skal velge grønne reisealternativer.

    Fra 1. oktober vil studenter få 50 prosent rabatt på både enkeltbilletter og periodebilletter på lengre togreiser som Bergen-Oslo, Stavanger-Kristiansand, Oslo-Tlnsberg og Trondheim-Bodø, skriver regjeringen.no.

    Tidligere har studentrabattene vært på henholdsvis 25 og 40 prosent.

    Rabattene vil ikke gjelde for reiser innenfor områder som omfattes av avtalene med de fylkeskommunale kollektivselskapene Ruter (Oslo/Akershus), Skyss (Bergen), AtB (Trondheimsregionen) eller Kolumbus (Stavanger/Jæren).

  • Bachelor utenfor campus

    Sveinung Engeland

    Nord universitet tilbyr for første gang en bachelorutdanning utenfor et fast studiested. Det skjer i Nærøysund kommune, der 27 studenter i disse dager starter på en deltidsbasert barnehagelærerutdanning.

    Tilbudet er et samarbeid mellom Nord universitet, Nærøysund kommune og Namdal studiesenter, skriver Namdalsavisa.

    Det er stort behov for kvalifiserte barnehagelærere i kommunale og private barnehager i Nærøysund. Det er bakgrunnen for at kommunen tilbake i 2022 tok kontakt med Nord universitet for å få etablert en desentralisert barnehagelærerutdanning.

    – Vi har et ansvar for å distribuere utdanningene der behovene er størst. Dette er et viktig prinsipp for regjeringa, å få utdanningene ut i distriktene, sier Vegard Sellæg fra Nord universitet til avisa.

    Utdanningen har tre fysiske samlinger per semester med mulighet for praksis i egen barnehage. I tillegg har studentene tilgang på 80.000 kroner årlig i tilskuddsmidler fra Statsforvalteren.

    Oversiktsbilde av Kolvereid
    Her på Kolvereid i Nærøysund blir det nå barnebhagelærerutdanning.
  • Joik blir universitets­fag

    Sveinung Engeland

    Neste semester vil NTNU tilby 7,5 studiepoeng i joik, samisk musikk og samspill.

    – Håpet er å få til en undervisningsform som speiler samisk kultur og foregår på joikens premisser, sier stipendiat Viktor Govasli Wilhelmsen ved Institutt for musikk til Under Dusken.

    Hun forteller at emneplanleggingen ikke er ferdig ennå, men det er klart at undervisningen vil bli praktisk orientert.

    Det vil være et åpent emne uten fagkrav, så hvem som helst kan melde seg opp.

    Dette blir det andre samisk-rettede emnet ved NTNU. Fra før av har universitetet emnet «Samiske tema i skolen».

    Viktor Govasli Wilhelmsen i samisk drakt og med gitar
    Viktor Govasli Wilhelmsen planlegger et nytt samisk emne ved NTNU fra våren 2025.
  • Dekan sier opp etter få måneder

    Hege Larsen

    Vikas Thakur ble dekan for Fakultet for teknologi og realfag ved Universitetet i Agder (UiA) i starten av 2024, men har allerede nå sagt opp sin stilling.

    Han vil returnere til NTNU, der han er i permisjon fra en professorstilling.

    — Det har vært veldig spennende måneder ved UiA og jeg har blitt tatt veldig godt imot her. Men etter at jeg begynte har det oppstått situasjoner i min familie både i Trondheim og i India som gjør at det riktige for meg nå er å returnere til Trondheim, sier Thakur til uia.no.

    Ifølge UiA vil han arbeide ut 2024 for å fullføre ulike strategiske prosesser ved fakultetet.

    Dekan Vikas Thakur i trapp
    Dekan Vikas Thakur vender tilbake til NTNU
  • SSB: Mer vanlig med praksis blant kvinner

    Joar Hystad

    Resultater fra EUROSTUDENT-undersøkelsen som Statistisk sentralbyrå (SSB) har vært involvert i, viser at det er relativt stor forskjell på praksis i høyere utdanning mellom kvinner og menn.

    Mens 47 prosent av alle kvinner i høyere utdannig har praksisopphold i løpet av studietiden, er tallet 29 prosent for menn.

    I 2022 hadde totalt 41 prosent av studentene i høyrer utdanning vært gjennom et praksisopphold i løpet av studietiden sin, viser tallene fra undersøkelsen.

    — Kvinner og menn gjør ulike valg i universitets- og høgskoleutdanning. Kvinneandelen er større i fagfelt som lærerutdanning og helse- og sosialfag, hvor det er vanlig at studenter har praksis som en del av utdanningen, sier Anna-Lena Keute, seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå og ansvarlig for undersøkelsen.

    Det er store variasjoner i hvorvidt studenter har hatt praksis når vi ser på hva de studerer. Lærerutdanning og pedagogikk og helse- og sosialfag er fagfelt med høy andel studenter med praksisopphold i alle land. I Norge har henholdsvis 75 og 73 prosent av studentene i disse fagfeltene hatt praksis, fremkommer det i rapporten fra SSB.

  • BI inngår partnerskap med Revisorforeningen

    Joar Hystad

    Handelshøyskolen BI og Revisorforeningen har slått seg sammen i et strategisk partnerskap. Målet er å lokke til segde skarpeste hodene og de mest talentfulle studentene til den spennende verdenen av regnskap og revisjon, skriver Revisorforeningen i en pressemelding.

    Som en del av alliansen, lanseres et stipend for studenter på det toårige masterprogrammet i regnskap og revisjon.

    Avtalen, som ble signert under Arendalsuka 2024, har ellers som mål å bygge kjennskap og omdømme til revisoryrket og inspirere studenter til å velge en karriere innen revisjon, står det i pressemeldingen.

    BI-rektor Karen Spens gleder seg over den nye avtalen.

    — Regnskap og revisjon har lenge vært blant kjernefagene i BIs økonomiutdannelse og kan være en døråpner for spennende karrieremuligheter både i Norge og internasjonalt, sier Spens.

  • Vil koste ein halv milliard å flytte vikingskipa

    Joar Hystad

    I samband med bygginga av det nye Vikingtidsmuseet på Bygdøy, skal tre vikingskip flyttast over frå det gamle bygget.

    I 2022 viste utrekningar at det ville kosta rundt 270 millionar kroner å flytta dei tre skipa. I dag skriv NRK at ny anslag viser at det vil kosta 550 millionar kroner å flytta skipa. Kostnadene inkluderer materiell, trening og testing av utstyr og sjølve flyttinga av tre vikingskip og tre vikingsledar, skriv statskanalen.

    Det er Statsbygg som har kome med dei nye utrekningane. Noko av årsaka til den enorme skilnaden i pris er mellom anna at skipa må heisast med krane dei 100 metrane bort til det nye bygget, i staden for og slepast, som følge av at golvet ikkje vil tole slepeprosessen.

    Flyttinga av skipa skal etter planen starte i september neste år, og dersom alt går vegen, vil det nye Vikingtidsmuseet vere klart for publikumsbesøk innan utgangen av 2027.

    Leiinga ved kulturhistorisk museum, som Vikingtidsmuseet er ein del av, er uroa over budsjettauken i posten som omhandlar flytting av skipa.

    — Men vi har stor forståing for at det har vore vanskeleg å stipulere, seier direktør Aud Tønnessen til NRK.

    Forskings- og høgare utdanningsminister, Oddmund Hoel (Sp), seier at kostnadssprekken knytt til flytting av skipa ikkje vil gå ut over andre ting i prosjektet.

    Osebergskipet er blant skipa som skal flyttast til det nye bygget.
  • 15 prosent av studentene sliter med dette

    Joar Hystad

    15 prosent av studentene klarer ikke å dekke uforutsette utgifter, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

    63 prosent av studentene i Norge kan betale for større, uforutsette kostnader på 8000 kroner, viser nye resultater fra EUROSTUDENT-undersøkelsen, som er gjengitt av SSB.

    Ytterliggere 22 prosent oppgir at de ikke kan betale slike kostnader selv, men at familie, partner eller andre kan betale for dem.

    15 prosent av studentene i Norge er altså ikke i stand til å betale uforutsette kostnader og har heller ingen andre som kan betale for dem. I Danmark og på Island er det tilsvarende tallet 17 prosent, mens det i Finland ligger på 11 prosent. I Sverige ligger prosenten på omtrent halvparten av det den gjør i Norge, nemlig 8 prosent.

  • Oppgitt over fadder­uke-kostnader

    Sveinung Engeland

    Norsk studentorganisasjon (NSO) reagerer på at studenter ofte må betale tusenvis av kroner for å delta på fadderuken.

    – Når jeg hører at det kan koste over tusen kroner bare å være med, så går jo ikke det opp med hvordan studentøkonomien er i dag, sier NSO-leder Kaja Ingdal Hovdenak til NRK.

    Ved BI og Høyskolen Kristiania kan studentene kjøpe ukespass for å være med på fadderuke-arrangementene. Da kan de få med seg artister som Arif, Dagny og Tix.

    – Konsertene tar vi penger for fordi de er en stor utgift for oss ha attraktive artister, sier Vibecke Osfoss ved Høyskolen Kristiania til statskanalen.

    Kaja Ingdal Hovdenak reagerer på at det kan koste studentene store summer å delta på fadderuka.
  • Lærerstudent blir ny Newton-programleder

    Joar Hystad

    300 søkte da NRK lyste ut stillingen som ny programleder for kunnskapsprogrammet Newton.

    Helt til topps gikk lærerstudentene Viljar Natlandsmyr fra Stavanger, skriver Bergens Tidende, som har sitert NTB.

    25-åringen holder for tiden på med en mastergrad i retning naturfag ved NTNU i Trondheim. På fritiden spiller han fiolin, melder NTB.

    — Da noen spurte meg som barn om hva jeg ville bli da jeg ble stor, svarte jeg enten forsker eller skuespiller. Så denne jobben er en unik mulighet til å kombinere disse drømmene, sier Natlandsmyr i en kommentar.

  • Én av 25 mottok lån og stipend i åtte år

    Joar Hystad

    En fersk rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at én av 25 (fire prosent) av studentene som startet på høyere utdanning i 2011 eller tidligere, benyttet seg av åtte år med lån og stipend fra Lånekassen.

    Andelen var høyere blant studentene som tok masterutdanning, blant de med foreldre med lang høyere utdanning og de som fikk støtte til minst en annen utdanningsaktivitet i tillegg til universitets- og høgskoleutdanning, som for eksempel folkehøgskole.

    Seks av ti blant de som brukte åtte år eller mer med stipend og lån hadde vært registrert i minst to utdanningsaktiviteter hos Lånekassen i perioden, fremkommer det i rapporten fra SSB.

    For å kunne si om de ulike kjennetegnene ved studentene og deres studier faktisk hadde statistisk signifikant betydning for om studentene bruker mange år med stipend og lån, har SSB gjort ytterligere analyser, som blant annet viser at studenter med foreldre som selv har lang høyere utdanning har høyere odds for å bruke åtte år eller mer med stipend og lån.

    Det å være kvinne eller 21 år og yngre gir også signifikant økt odds for å bruke 8 år eller mer med stipend og lån, skriver SSB i sin rapport.

    Det siste funnet som trekkes frem er at et å ha hatt et utvekslingsopphold, være utenlandsstudent, samt å bytte eller forlate utdanningen etter første studieår, øker også oddsen for at man bruker åre år eller mer.

Powered by Labrador CMS