Debatt

Studentene fortjener bedre, Asheim

Krisepakken til studentene er langt fra god nok, skriver leder i Velferdstinget i Oslo og Akershus, Gard Løken Frøvoll.

Dersom studenter er ment å jobbe ved siden av studiene og betale skatt, er det urimelig at de ikke får ta del i det sikkerhetsnettet de bidrar til å finansiere, skriver Gard Løken Frøvoll. Arkivfoto fra lesesal ved OsloMet.
Dersom studenter er ment å jobbe ved siden av studiene og betale skatt, er det urimelig at de ikke får ta del i det sikkerhetsnettet de bidrar til å finansiere, skriver Gard Løken Frøvoll. Arkivfoto fra lesesal ved OsloMet.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden stortinget 19. mars vedtok at studentene skulle få en krisepakke gjennom Lånekassen, har studenter over hele landet ventet i spenning. Spesielt de studentene som har vært avhengige av inntekt fra deltidsjobben, og som nå er permittert, har levd i en usikker situasjon.

Det var grunn til å tro at Lånekassen ville tilby de permitterte studentene stipend, ettersom det var ren inntekt som falt bort. Men den gang ei. Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim la fram en pakke der permitterte studenter kan ta opp ekstra lån, og ikke noe mer i stipend. Dette blir helt feil, og jeg er skuffet over at regjeringen ikke ser dette.

Studenter og studentorganisasjoner har i en årrekke jobbet for høyere studielån og stipend, slik at heltidsstudenten kan realiseres. Målet har lenge vært, og er fortsatt, en studiestøtte på 1,5 ganger folketrygdens grunnbeløp, som i dag tilsvarer cirka 150 000 kroner årlig. Dette ville vært en betydelig økning fra dagens 120 000 kroner.

Vanlige arbeidstakere ville aldri akseptert å få dagpengene som lån.

Gard Løken Frøvoll

Studentenes argument har vært at mer studiestøtte vil gjøre det lettere å være heltidsstudent, og gi friheten til å jobbe mindre ved siden av studiene. Ingen regjeringer har oppfylt dette kravet, og argumenter om at det er sunt at studenter må jobbe ved siden av har vært vanlige. Dagens krisepakke viser at argumentet om det sunne deltidsarbeidet i beste fall er hult, og i verste fall en total ansvarsfraskrivelse.

Dersom studenter er ment å jobbe ved siden av studiene og betale skatt, er det urimelig at de ikke får ta del i det sikkerhetsnettet de bidrar til å finansiere. Det er likevel forståelig at man flyttet studentenes krisepakke fra Nav til Lånekassen, ettersom Nav har hendene mer enn fulle om dagen. Men når pakken fra Lånekassen ikke inneholder annet enn ekstra studielån, med medfølgende studiegjeld, virker dette som et hån mot studentene.

Vanlige arbeidstakere ville aldri akseptert å få dagpengene som lån. Hvordan kan du tro at studentene vil akseptere det, Henrik Asheim?

Powered by Labrador CMS