Unike data skal gi svar

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Professor Guri Rørtveit ved UiB skal forske på hvor farlig Covid-19 er for den vanlige befolkningen, skriver Bergensavisen.

Ingen vet egentlig hvor farlig viruset som har stengt store deler av samfunnet vårt er. Det skal Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved UiB nå forske på, sammen med forskere ved Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin, Norce og Folkehelseinstituttet.

— Det vi skal gjøre nå er å koble data fra fastlege- og legevakttjenestene opp mot en rekke andre registre og se hvordan det går med «folk flest» sier Guri Rørtveit til BA.

Hun understreker at forskerne selvsagt ikke får innsyn i data som kan spores tilbake til den enkelte pasient. Legene registrerer data om diagnose og en del tiltak gjennom Kommunalt pasient- og brukerregister.

— Dette er vi i Norge og Norden omtrent alene om å gjøre, og nå viser det seg hvilken gullgruve dette registeret faktisk vil være, med tanke på å få kunnskap om effektene av Covid-19 på den vanlige befolkningen, sier forskeren.

— Målet må være å ha de svar på de mest akutte spørsmålene i løpet av noen måneder, selv om dette er noe som vanligvis gjerne ville tatt et par år.

(Joar Hystad / Khrono)

Powered by Labrador CMS