styremøte

Stiller i styremøte for å vise støtte til boikott

— Universitetet i Tel Aviv er et av flere israelske universitet som aktivt bidrar til det som trolig er et folkemord på Gaza. Ved å samarbeide med dem bidrar også UiB til å legitimere denne «innsatsen», sier førsteamanuensis Kjersti Aarstein.

Vårt primære ønske er at UiB avslutter institusjonelt samarbeid med israelske universitet, sier førsteamanuensis Kjersti Aarstein. Hun er en av flere som ønsker akademisk boikott av Israel.
Publisert Oppdatert

«Vi oppfordrer styret til umiddelbart å avslutte avtaler om studentutveksling med israelske institusjoner som støtter krigen på Gaza».

Det skrev 18 studenter og ansatte ved Universitetet i Bergen (UiB) i et debattinnlegg i Khrono tirsdag.

Bakgrunnen for innlegget er at universitetsstyret på sitt møte torsdag 7. mars skal diskutere akademisk boikott. Saken er lagt opp som en prinsipiell sak om akademisk boikott, men er, som det står i sakspapirene, aktualisert av krigen i Gaza.

Men saken som skal opp i styret er ikke konkret nok, mener førsteamanuensis Kjersti Aarstein, en av dem som skrev under innlegget.

— Vi la også fram et forslag til UiB-ledelsen som vi ønsket behandlet i styret. Vårt primære ønske er at UiB avslutter institusjonelt samarbeid med israelske universitet, og at man i tillegg utreder hvilke innkjøpsavtaler UiB har, sier hun.

Har to avtaler

Denne vinteren har flere universiteter diskutert akademisk boikott av Israel.

Styret ved OsloMet valgte i midten av februar å fryse en utvekslingsavtale med Universitetet i Haifa og bestemte at det ikke skal inngås nye samarbeidsavtaler med israelske universiteter og høgskoler.

Siden besluttet Universitetet i Sørøst-Norge å si opp begge sine utvekslingsavtaler med Universitetet i Haifa og Hadassah Academic College i Jerusalem.

Nord universitet har valgt å fryse sine avtaler med israelske utdanningsinstitusjoner inntil videre.

Styret ved Universitetet i Oslo ba i februar om å få en redegjørelse om hvilke innkjøp universitetet gjør som kan knyttes til Israel.

I saksframstillingen til dene ukens styremøte ved Universitetet i Bergen heter det at universitetet har en utvekslingsavtale på institusjonsnivå med BirZeit-universitetet på Vestbredden. Fem studenter fra dette universitetet oppholder seg ved UiB dette semesteret. UiB har også en utvekslingsavtale med Tel Aviv-universitetet ved Det juridiske fakultet, men det er i dag ingen studenter som benytter denne avtalen.

Fakultet for Kunst, musikk og design avsluttet i desember 2023 avtalen med det israelske kunstakademiet Bezalel.

— Universitetet i Tel Aviv er et av flere israelske universitet som aktivt bidrar til det som trolig er et folkemord på Gaza. Ved å samarbeide med dem bidrar også UiB til å legitimere denne «innsatsen», mener Aarstein.

Rektoratet ved UiB har tidligere vært tydelig på at det ikke støtter akademisk boikott, og i sakspapirene heter det at en eventuell bruk av akademisk boikott som virkemiddel er noe som må vedtas i universitetsstyret.

Mener det må handle om konkret sak

Aarstein sier at en akademisk boikott er vanskelig, fordi akademisk frihet står sterkt.

— Man skal ha tenkt seg nøye om, men i denne saken er det tungtveiende grunner til å boikotte. Jeg tror også at akademisk boikott må diskuteres i forhold til konkrete situasjoner. Det er vanskelig å komme med generelle retningslinjer, sier hun, og viser til at det ikke er samarbeid med Russland på institusjonsnivå.

I saksframstillingen heter det at som et internasjonalt forskningsuniversitet står UiB som institusjon, og forskerne og studentene, jevnlig i situasjoner der samarbeidende universiteter er underlagt totalitære regimer eller der det aktuelle landet er i krig. Flere samarbeidspartnere er i land der det foregår alvorlige brudd på grunnleggende menneskerettigheter, og UiBs ansatte og studenter har internasjonale kollegaer og studenter som bor og arbeider i områder med undertrykkelse, vold og konflikt.

Som Khrono har skrevet, er reaksjonene i Israel sterke etter at det ble kjent at flere norske universitet fryser samarbeidsavtaler.

Nobelprisvinner Aaron Ciechanover er blant dem som er kritisk, og han sa til Khrono at  beslutningen er anti-akademisk i sin natur og at det strider mot «grunnleggende akademiske tanker».  Ciechanover avviser også kategorisk at noe folkemord har funnet sted i Gaza.

— Jeg støtter ikke alt som har skjedd, og enkelte ting har, etter min mening, gått for langt, men dette har likevel ingenting med folkemord å gjøre, sa han til Khrono i februar.

Vil ikke jobbe ved UiB

UiB-ledelsen har også tidligere fått kritikk for å ikke være tydelig nok. I februar sa stipendiat Naear Sayyad at UiB ikke er det rette arbeidsstedet for henne. Hun reagerte sterkt da UiB brukte begrepet konflikt om situasjonen i Gaza.

— For meg er det problematisk, både personlig og profesjonelt, å jobbe et sted som samarbeider med et land som aktivt støtter folkemord. Det klarer jeg ikke, sa Sayyad, men understreket at hun skal gjøre jobben hun er ansatt for å gjøre som stipendiat.

Sayyad mener norske universitet gjennom samarbeid kan bidra til både våpenteknologi, til å vedlikeholde og forsterke okkupasjonen og til at den akademiske friheten til både studenter og ansatte i Israel og i Palestina blir kneblet.

 På tilhørerbenken

Når UiB har styremøte torsdag, sitter både Aarstein og andre på tilhørerbenken. Hun sier det er flere grunner til det. For det første er gruppen interessert i hvordan saken blir drøftet i styret.

— I tillegg vil vi vise styret at de har støtte i institusjonen hvis de vedtar akademisk boikott. Det kan de trygt gjøre, sier Aarstein.

Økonomi og informasjonssikkerhet

På sakslisten står også blant annet årsrapport, en sak om Det norske institutt i Athen og informasjonssikkerhet ved UiB. Styremøtet ser du direkte her fra klokken 10:

Sakslista

Endringslogg: Lagt inn sitat fra Aaron Ciechanover 6.mars kl 19.32. Og endret faktafeil 7.mars kl 9.49: Det er studenter fra Bir Zeit-universitetet som er i Bergen dette semesteret, ikke omvendt



Powered by Labrador CMS