Får reise ut for å ta eksamen

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen besluttet i forbindelse med koronapandemien å innføre utreiseforbud for alt helsepersonell. Det innebar også medisinstudenter i utlandet som hadde arbeidsforhold i Norge, og forhindret dem fra å reise tilbake til studielandet før mai.

Det kunne gå utover muligheten til å gå opp tll eksamen for flere av dem.

Nå opplyser Helsedirektoratet at studenter som hindres i å avlegge eksamen uten utreise, vil få dispensasjon fra forbudet. Søker man om dispensasjon, og går i karantene 14 dager etter hjemkomst, kan man dermed reise ut for å ta eksamen.

Håvard Ulsaker, leder av Norsk medisinstudentforening.
Håvard Ulsaker, leder av Norsk medisinstudentforening.

— Det er veldig fint at Helsedirektoratet utviser fleksibilitet og pragmatisme i utreiseforbudet. Vi spilte dette inn for direktoratet i forrige uke. Nå er det gledelig at de har fulgt opp og er villige til å gi dispensasjoner fra utreiseforbudet. Dette er viktig for at mange norske medisinstudenter i utlandet skal kunne opprettholde normal studieprogresjon, sier Håvard Ulsaker, leder av Norsk medisinstudentforening til Khrono.

Men det krever altså at studentene sender inne en begrunnet søknad.

— Helsedirektoratet skrivet i sitt brev til oss at i særlige tilfeller, etter søknad, kan gi dispensasjon. Søknaden må være begrunnet i at reise er nødvendig ut fra kritiske helse- og eller samfunnsmessige forhold eller tungtveiende personlige forhold. Eksamen anses som et tungtveiende personlig forhold. Vi har også bedt om at obligatorisk undervisning, slik som praksis, skal kunne gi dispensasjon. Argumentet er at dette – på lik linje med eksamen – kreves ved mange universiteter for å opprettholde studieprogresjon, sier Ulsaker.

(Torkjell Trædal / Khrono)

Powered by Labrador CMS